Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Tarifes de Publicitat
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Dones emprenedores i professionals
Ni + ni - = s
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 19-06-2019
>
<
Juny'19
llmamejovessum
2728293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Salut : Breus

L’OMS alerta que el 5% de cesàries que es practiquen a Espanya es podrien evitar

dimarts 28 de setembre de 2010

L'OMS alerta que el 5% de cesàries que es practiquen a Espanya es podrien evitar

El 5% de les cesàries que es practiquen a Espanya es podrien evitar i posen en perill de manera innecessària la vida de la mare, segons les dades facilitades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) al Congrés Global de Ginecologia i Obstetrícia que se celebra aquests dies a Barcelona.

El coordinador de salut maternal i perinatal de l’OMS, Mario Merialdi, ha explicat que el nombre aconsellat de cesàries respecte el total de parts es troba entre el 15% i el 20%, mentre que a Espanya s’arriba al 25%, si bé a les clíniques privades aquests percentatges s’eleven fins al 29%, per només el 21% en la sanitat pública.

Aquest alt percentatge té la causa en la "desinformació" de la societat espanyola, que considera la cesària "tan senzilla com treure’s un queixal", quan en realitat "és una intervenció quirúrgica que pot presentar complicacions serioses", tal i com explica al vídeo el president del Congrés, Lluis Cabero.

Cabero ha subratllat que la cesària pot provocar "lesions als òrgans propers, hemorràgies, infeccions, lesions al fetus, nadons amb problemes respiratoris, infeccions fetals, problemes de lactància i complicacions en futurs parts per inserció anòmala de la placenta".

El president del Congrés ha puntualitzat que aquestes complicacions es presenten en un percentatge baix dels casos, però el risc que comporta una intervenció quirúrgica no s’ha d’assumir per causes "banals", com "la comoditat de poder programar el dia del part".

Cabero ha explicat que les cesàries innecessàries són aquelles que decideixen "alguns metges" per poder programar-se la feina amb anterioritat i assegurar-se "un part curt", així com les demanades per "algunes dones" que "no volen patir els dolors del part".

Respecte a aquest últim punt, el president del Congrés ha recordat que a Espanya està generalitzat l’ús de l’anestèsia local en el part, de manera que no té sentit utilitzar la cesària per evitar el dolor. A Itàlia, però, "la sanitat no ofereix anestèsia epidural, un fet que explica, en part, que aquest país tingui un dels percentatges més alts del món del cesàries, que suposen el 40% del total dels parts", segons Mario Merialdi.

La xifra més alta dels centres privats respecte als públics, segons Cabero, té la causa en el fet que "els metges de la sanitat privada solen treballar sols i no poden demanar una segona opinió quan dubten". També influeix "l’opinió de la família i de la mateixa dona", que en la sanitat privada "exerceix més pressió" que en la pública. Tot i això, Cabero ha descartat les "causes econòmiques" perquè "la majoria dels metges cobren el mateix per una cesària que per un part natural".

Malgrat els alts percentatges de cesàries, Espanya té un bon nivell de salut tant de les mares com dels nens, ja que la xifra de dones que moren en el part és de sis per cada 100.000, una de les millors del món, només superada per països com Itàlia, Àustria i Bèlgica, que tenen un 5 per cada 100.000.

Xifres molt allunyades es registren a països com l’Afganistan, on moren durant el part 1.400 dones de cada 100.000. A Espanya, el percentatge ha passat del 15% al 25% en vint anys, encara que durant els últims cinc anys s’ha estancat "gràcies a l’esforç pedagògic que s’està fent".

Veure en línia : LA MALLA

Respondre a aquesta breu

En col.laboració amb: