Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Tarifes de Publicitat
Ni + ni - = s
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Dones emprenedores i professionals
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 20-01-2019
>
<
Gener'19
llmamejovessum
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
Violència de Gènere : Breus

Almenys 185 dones van patir en el primer semestre agressions sexuals a Andalusia

dilluns 2 de setembre de 2013

Almenys 185 dones van patir en el primer semestre agressions sexuals a Andalusia

El cas de les menors violades el cap de setmana a Amate no és aïllat . Les estadístiques reflecteixen una mitjana d’una denúncia per agressió sexual al dia . De fet , l’Institut Andalús de la Dona ( IAM ) va atendre durant el primer semestre de l’any a 185 víctimes d’agressions o abusos sexuals a Sevilla , i en 2012 van ser 263 . A aquesta xifra cal afegir " un destacable nombre de dones que no arriben a denunciar aquests fets i que tracten de mantenir l’episodi violent en silenci , per vergonya o per por" , explica Soledad Ruiz , directora de l’Institut Andalús de la Dona , qui recorda que per rebre la millor assistència, tant jurídica com psicològica , la víctima ha de denunciar com més aviat l’agressió . Són dos els camins : en un centre hospitalari o davant les forces de seguretat . Un protocol específic s’activa en els dos àmbits , el que afavoreix la detenció i condemna de l’agressor , així com el tractament precoç a la víctima .

La majoria de les violacions tenen lloc en el cercle de la víctima . Segons l’últim balanç anual de l’IAM , el 51 % d’aquestes agressions tenen lloc en l’àmbit familiar . Al 53% dels casos les víctimes pateixen la violència sexual de manera reiterada i només en un 13% l’agressor és un desconegut per a la víctima . L’IAM va atendre 683 dones que van patir violència o abusos durant 2012 a Andalusia , un 13,4 % més que el 2011 . En el primer semestre d’aquest any són 457 els casos registrats a la comunitat autònoma .

Des que el 1994 va començar a funcionar el servei d’assistència a aquestes víctimes a l’Institut Andalús de la Dona , "el nombre de casos no ha baixat " , explica la responsable , que adverteix a més que s’ha registrat l’existència d ’"una banda important d’agressors joves i fins i tot menors " . Quan les víctimes tenen entre 13 i 22 anys l’impacte de la violència sexual és molt sever . Les adolescents i joves que pateixen una violació requereixen d’ una assistència psicològica o psiquiàtrica continuada per afrontar un profund trauma que pot desencadenar psicopatologies i / o dificultats per refer les seves vides . Encara que el servei de l’IAM està dirigit a majors de 18 anys , hi ha dones que demanen assistència com a representants legals de les seves filles menors que han estat víctimes de violència sexual , en un percentatge que arriba al 14 % del total de les víctimes ateses a Andalusia . En aquests casos és clau el suport de la família i el paper dels educadors . Quan hi ha menors implicats en el delicte actua el Grup de Menors de la Policia Nacional, els agents també estan entrenats per atendre les víctimes . " Davant d’aquests casos el primer és verificar els fets denunciats per activar la recerca i detenció dels agressors " , explica Joaquín Pérez, cap del Servei d’Atenció a la Família ( SAF ) a la Policia Nacional . Aquest equip d’agents que trien específicament treballar al Grup de Menors es caracteritza per la seva empatia , clau en els interrogatoris a menors. En aquests casos és un gran avantatge que la Policia Nacional compti amb presència femenina entre els seus agents .

Les dones i nenes que pateixen una agressió sexual solen sentir-se més còmodes quan han d’explicar el que els ha succeït a una fèmina . "En molts casos els menors prefereixen descriure l’agressió a l’agent sense els pares presents" , afegeix el responsable policial del Servei d’Atenció a la Família . Durant la investigació la Policia Nacional compta amb l’estreta col · laboració de personal especialitzat- psicòlegs i treballadors socials - de la Junta d’Andalusia i ajuntaments .

El servei d’atenció a les víctimes , que l’Institut Andalús de la Dona desenvolupa a través de l’associació Amuvi , també ofereix assistència jurídica gratuïta . Durant 2012 aquest servei va aconseguir , en l’àmbit andalús , 30 sentències, el 77% d’elles condemnatòries .

La gravetat d’aquest tipus de delictes i l’elevat risc de reincidència dels agressors han motivat programes de tractaments en les presons i centres de menors . "El primer pas per impedir la reincidència és que l’agressor reconegui el mal que ha provocat" , incideix Soledad Ruiz . El manual editat pel Ministeri de l’Interior , el control de l’agressió sexual : Programa d’intervenció en el medi penitenciari , reconeix que "sense un tractament psicològic especialment eficaç i adequat , les agressions sexuals es repetiran i es convertiran en una constant que suposa un elevat risc per a la societat " .

Font: Diario de Sevilla

Respondre a aquesta breu

En col.laboració amb: