EDICIONS:  2009  2010  2011 
2012
------------------------------
------------------------------
------------------------------
------------------------------

Blog del concurs

inici

Arxius: maig de 2011

Femitic = mujeres + TICs + mercado laboral

dimarts 31 de maig de 2011

Femitic = dones + TICs + mercat laboral

Fa dues setmanes vam anunciar l’arribada de la tercera edició de Femitic, el festival de vídeos i fotos realitzats per dones que organitza anualment l’associació Dones en Xarxa.

La setmana anterior vam avançar una de les novetats de l’edició de 2011 del concurs: la incorporació d’una nova categoria de fotografia. Avui us expliquem una altra novetat.

Fins ara, el tema dels treballs presentats a Femitic havia d’estar relacionat explícitament amb la participació de les dones en qualsevol de les formes que prenen les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).

Fomentar la participació de les dones en les TICs és l’objectiu essencial de l’associació Dones en Xarxa, i el desenvolupem principalment a través del projecte Dones en Xarxa, Dones Ciutadanes en diferents municipis de Catalunya.

Per aquest motiu, les obres presentades havien de tenir en compte les següents directrius:

- Fomentar la creació de continguts digitals entre les dones

- Esperonar les dones perquè participin més activament a Internet i a les xarxes socials

- Visibilitzar les dones a Internet

- Reduir la fractura digital de gènere

- Fomentar l’ús d’Internet com un espai on promoure valors igualitaris i inclusius entre les i els joves

En aquesta tercera edició, però, la temàtica dels vídeos i les fotografies presentades a concurs s’amplia per incloure una nova categoria: àmbit laboral.

Segons la darrera Enquesta de Població Activa, a Catalunya, només el 56,02% de les dones es troben en actiu al mercat de treball. En relació amb els homes, la taxa d’activitat de les dones és 14,46 punts inferior.

En les actuacions que s’estan duent a terme per a sortir de la crisi econòmica, detectem un reforçament del model tradicional d’ "home sustentador econòmic principal" i "dona mestressa de casa". En aquests moments, trobem que el 40% de les dones inactives al mercat de treball no busquen feina per motius relacionats amb les responsabilitats domèstiques i familiars (enfront el 4% dels homes).

Aquestes dades sorprenen quan estem parlant de la societat amb les dones més formades de la història. Quan analitzem les dades d’atur segons nivell d’estudis ens trobem amb què la taxa d’atur de les dones és superior a la dels homes en els nivells de formació més elevats (22,3% en les dones universitàries i 17,8% en els homes universitaris).

Tot i que globalment la taxa d’atur masculina supera a la de les dones en 1,43 punts, en el darrer any, és l’atur de les dones el que ha crescut amb més intensitat, i són majoritàriament les dones, especialment les majors de 45 anys, les que quan es queden sense feina tenen més dificultats de reinserció laboral.

A més a més, són les dones les que tenen una taxa de temporalitat més alta, una contractació a temps parcial superior en 16,8 punts percentuals a la dels homes, i només un 2,9% de les dones són empresàries amb persones a càrrec (enfront el 5,9% dels homes).

En uns moments en què la creació d’ocupació és el gran repte, el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) presenta un món de possibilitats i oportunitats per a explorar. Tot i així, només una quarta part de les persones ocupades en la branca d’activitat de la informació i la comunicació són dones (24,7%).

A pesar d’aquesta situació, les polítiques d’igualtat de gènere estan patint un greu retrocés, que condicionarà el desenvolupament econòmic i social sostenible en igualtat. A Catalunya concretament, en aquest 2011 s’ha suprimit la Direcció General d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball i el Pla Estratègic sobre els usos i la gestió del temps a la vida quotidiana.

Per aquests motius, Femitic vol donar veu a les dones perquè expressin, a través del seu talent artístic, les següents propostes:

- Denunciar les desigualtats entre dones i homes en l’àmbit laboral

- Incentivar la formació i la incorporació de la dona al mercat laboral

- Fomentar l’auto-ocupació, l’emprenedoria i el lideratge femenins

- Posar de relleu la importància de la conciliació laboral/familiar/personal

- Aportar solucions amb perspectiva de gènere a l’actual crisi econòmicaRecorda que Femitic 2011 es presenta el proper 9 de juny, a les 19 hores, a la Cocteleria Milano de Barcelona (+ informació). Estàs convidada!

Femitic, un festival de vídeos... ¡y ahora también fotos!

dimarts 24 de maig de 2011

Femitic, un festival de vídeos... i ara també fotos!

La setmana passada vam anunciar l’arribada de la tercera edició de Femitic, el festival de vídeos realitzats per dones que organitza anualment Dones en Xarxa. També vam avançar algunes de les novetats que incorporarà l’edició de 2011 del concurs, i avui us expliquem una d’elles.

Fins ara, Femitic era exclusivament un festival de vídeos. Les concursants podien presentar treballs de ficció, documentals, animació, videoclips... o qualsevol altra variant en format audiovisual. En aquesta tercera edició, però, el concurs amplia les seves possibilitats de participació, ja que també admetrà fotografies.

La fotografia és una forma d’expressió més directa i instantània que el vídeo, però pot resultar igual d’efectiva a l’hora de transmetre uns valors o reflectir la mirada del seu autor o autora sobre un tema.

La proliferació de càmeres de fotos en la societat actual (qui no té un mòbil amb càmera?) i la simplificació del seu ús gràcies a la tecnologia digital i als múltiples editors d’imatge, converteixen aquesta nova categoria en una opció molt accesible a la majoria de la població.

Les fotos presentades a concurs es podran enviar en els formats d’arxiu d’imatge digitals més utilitzats (.jpeg, .gif, .png) i, si preferiu realitzar els vostres treballs amb una càmera de fotos analògica, podreu enviar-nos la fotografia un cop escanejada.

Com sempre, us animem a mostrar la vostra vessant més artística i imaginativa: no us quedeu necessàriament amb allò que heu capturat amb la càmera; també podeu presentar imatges alterades, collages, murals, foto-seqüències, etc.

Això sí, recordeu que vosaltres heu de ser les autores de les mateixes i, si teniu pensat utilitzar algun material gràfic de tercers, assegureu-vos de què no tingui drets d’autor i que la seva llicència permeti l’ús comercial i les modificacions sobre l’obra original. Haureu, amés, d’atribuïr l’autoria d’aquest material al seu creador o creadora (nom i/o pàgina web).

A partir d’ara.... Femitic, festival de vídeos i fotos realitzats per dones.Recorda que Femitic 2011 es presenta el proper 9 de juny, a les 19 hores, a la Cocteleria Milano de Barcelona (+ informació). I estàs convidada!

Escalfant motors pel Femitic 2011

dilluns 16 de maig de 2011

Escalfant motors pel Femitic 2011

S’apropa l’estiu i, com en els dos anys anteriors, l’associació Dones en Xarxa prepara la posada en marxa d’una nova edició del festival de vídeos realitzats per dones Femitic que enguany, amés, presenta nombroses i interessants novetats.

Hi haurà una nova categoria, un nou tema al voltant del qual realitzar els treballs presentats a concurs, i incrementarem també la quantitat de diners destinada als premis. Els detalls referents a aquestes i altres novetats els anirem publicant, durant els propers dies, a través d’aquest bloc i de la pàgina oficial de Dones en Xarxa.

Recordem que també podreu seguir el desenvolupament del Femitic 2011 a través de diferents xarxes socials. Podeu trobar Femitic a Facebook i fer-vos fans de la seva pàgina. Femitic hi és present, també, a Tuenti. I si sou usuaris o usuàries de Twitter, podeu buscar tot allò que fa referència al concurs a través de la hashtag #Femitic.

Així mateix, com en edicions anteriors, tots els vídeos presentats a concurs es pujaran al canal de YouTube de Femitic, i podreu trobar els treballs concrets d’aquesta edició a la llista de reproducció Femitic 2011. Les fotos, les trobareu a l’àlbum Femitic 2011 de la galeria de Flickr de Dones en Xarxa.

A continuació, us avancem dues dates importants: la primera, la de l’inici del concurs, el 10 de juny; i la segona, la data de l’acte de presentació de Femitic 2011, que tindrà lloc el proper dijous, 9 de juny, a partir de les 19 hores, a la Cocteleria Milano (Ronda Universitat, núm. 35) de Barcelona. Aquest és l’indret on realitzem habitualment els Còctels & Blocs i, donada la bona acollida d’aquestes trobades, hem decidit incloure aquest acte en el calendari de les mateixes.

Durant la presentació, s’explicaran el funcionament i les novetats d’aquesta edició i es podran resoldre dubtes. Hi participaran la presidenta de Dones en Xarxa, Lourdes Muñoz, la gerent de l’associació, Carme Sánchez, i esperem comptar també amb concursants d’edicions anteriors.

Si voleu venir, confirmeu la vostra assistència a través del correu electrónic, enviant un missagte amb assumpte Femitic a donesenxarxa@donesenxarxa.cat, o a través de l’esdeveniment que hem creat a Facebook.

I, mentre espereu a que arribi el gran dia, no deixeu de visitar els vídeos de l’edició anterior, entre ells, el guanyador del primer premi, Connectades, per començar a inspirar-vos de cara a la realització dels vostres propis treballs.