Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Dones emprenedores i professionals
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Ni + ni - = s
Tarifes de Publicitat
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 20-07-2019
>
<
Juliol'19
llmamejovessum
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Opinadores
#Marató8M

“Borden, senyal que les dones cavalquem”

@LourdesMunoz
dijous 28 de març de 2019

“Borden, senyal que les dones cavalquem”
Durant el mes de març, dones en xarxa en el marc de la commemoració del #8M, publicarà una sèrie d’articles sota el nom de #Marató8M, signats per dones periodistes, sociòlogues, matemàtiques, directives, etc. amb tot tipus de mirades, visions i perspectives.

Si la vaga de les dones del 8 de març va ser un èxit, la vaga de les dones del 2019 encara ha estat un èxit més gran, i destacat per la premsa internacional. Ara que han sorgit propostes polítiques per limitar els drets de les dones, la meva convicció és que aquests drets tenen un gran suport social i això és un avanç imparable a la nostra societat.

La vaga de les dones del 2018 va tenir un impacte global, fruit d’una sèrie d’elements:
l’existència d’una agenda comuna a nivell mundial i el paper de les xarxes socials on varen proliferar iniciatives com el moviment #Metoo. Les dones d’arreu del mon comparteixen la violencia sexual que elles pateixen a tots els indrets. A Espanya i Catalunya, la participació a les manifestacions va ser masiva, tot un èxit, no només per la quantitat de persones mobilitzades, sinó per les seves característiques: intergeneracional i transversal a molts sectors de la societat.

Aquest resultat no és casual, un moviment feminista indignat i ben organitzat es la base. El malestar de les feministes pels efectes negatius de la crisi i les retallades dels governs de dretes -retallades de l’estat de benestar o reforma laboral- han afectat especialment les dones.

Aquest any ha estat agredolç. Han proliferat milers d’iniciatives a favor de la igualtat - tant socials com empresarials-, moltes dones i homes s’han adherit a la causa de la igualtat, i han decidit no només manifestar-se, sinó emprendre iniciatives concretes. Tenim per primer cop un govern format en la seva major part per dones, que s’autodenomina feminista, i fins i tot la mateixa Ana Botín s’ha declarat feminista .

Però també s’ha produït la sentència de "la manada", i d’altra banda, irromp a la política espanyola VOX, un partit que te com a bandera, derogar la llei contra la violència de gènere.

Malgrat aquesta reacció, sense ser optimista en excés, tenim les millors condicions de la història no només per combatre o defensar posicions, sinó per avançar en l’agenda dels drets de les dones. Disfrutem de quotes de llibertat molt més elevades i al nostre país existeix una consciència de les dones sobre els seus drets i un suport molt ampli al feminisme.

Per continuar avançant, el feminisme ha de canalitzar la força d’aquest suport tan ampli i socialment transversal. Tenir molt present les nostres antecessores, ser conscients que l’èxit en les recents convocatòries són fruit de les feministes que ens han precedit.

L’agenda del feminisme ha de prioritzar dos aspectes, l’apoderament de les dones en l’àmbit econòmic i combatre les violències persistens sobre el cos de les dones. Algunes persones contraposen aquestes dues estratègies, pero no cal contraposar-les. Per “superar el sostre de vidre” - dones al més alts nivells de poder- cal fer desaparèixer l’anomenat “sòl enganxós”. Les dones no seran considerades veritablement iguals al cim de les empreses si les altres dones son víctimes de violacions, maltractades o utilitzades, i a la vegada que el fet que més dones estiguin al capdevant de llocs de decisió tant economic com social, pot ajudar al conjunt de les dones.

"Si una mujer entra en la política, cambia la mujer, si muchas mujeres entran en la política, cambia la política" deia Michelle Bachelet, si moltes dones entren a espais de poder econòmic podran canviar les condicions econòmiques i socials de les dones.

Les estratègies per la igualtat en les empreses i en concret en llocs de decisió, han d’utilitzar els aprenentatges de les feministes en l’àmbit de política.

Alhora segueixen havent-hi violències lligades a la cosificació de les dones i aspectes claus que cal superar: la persistent violència cap a les dones en l’àmbit de la parella, l’explotació sexual de les dones, que ha passat a ser el segon negoci a nivell mundial, o els ventres de lloguer, fruit de la submissió de les dones i del liberalisme salvatge en què tot es pot comprar i vendre. Aquests són els temes que hem d’abordar en aquesta nova agenda

Si hi ha qui considera que l’irrupció de VOX és retrocés, poden considerar que es tracta d’una reacció a l’avenç social imparable de les dones i del feminisme a aquest país. Com diu la famosa frase “borden, senyal que cavalquem”.

Les feministes hem de continuar avançant amb el conjunt de la societat i encomanant un discurs inclusiu i sense complexes, que digui ben clar: les dones tenim dret a la meitat de tot.

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: