Els meus espais

sexejove130

Vacuneu-vos contra la grip
sexualirepro130x130
Instituto de la Mujer
Fondo Social Europeo

El vaginisme

El vaginisme

La definició de vaginisme: “contracció involuntària dels músculs perineals de la part externa de la vagina, davant la introducció dels dits, el penis, tampons i espèculums”.

És a dir, la dona vol practicar el coit amb la seva parella i sent un dolor terrible, o fins i tot la penetració del penis es fa impossible. Generalment també té problemes si vol utilitzar tampons i la inserció d’un dit en la vagina li provoca molèsties.

Molts dones comenten que sembla que tinguin una barrera (“vull i no puc”), i la reacció sol ser de culpabilitat per la incomprensible resposta automàtica de la seva vagina. La majoria de les parelles també se senten responsables i intenten buscar altres fórmules perquè el coit sigui possible, però també n’hi ha que pensen que el vaginisme està provocat per la mateixa noia que intenta boicotejar la relació sexual posant-se tensa a propòsit.

Si descartem les causes físiques, que són poc freqüents, el vaginisme sol tenir el seu origen en la creença errònia que les primeres relacions sexuals són sempre doloroses, per la por a un embaràs no desitjat, el temor a no estar preparada, o segura, per tenir relacions sexuals o a perdre el control durant el coit, i també com conseqüència d’haver viscut experiències sexuals traumàtiques (abusos sexuals o violacions).

En la majoria dels casos es necessita d’un tractament especialitzat (teràpia sexual), però l’índex d’èxit terapèutic és molt gran i la dona aconsegueix mantenir relacions coitals sense cap tipus de problema.

Sabies què era el vaginisme? Saps d’alguna persona que hagi tingut alguna problemàtica semblant?

Bookmark and Share

24 comentaris a El vaginisme

 • Tenar

  Carla, moltes gràcies per fer aquest post.

  Per desgràcia, jo sí que sabia què era el vaginisme perquè l’he patit durant anys. I m’agradaria animar a totes les noies que senten aquest tipus de molèsties a parlar-ne, amb les parelles, amb les amigues i amb la ginecòloga. No és res del que ens haguem d’avergonyir, al contrari: parlar-ne és la única manera de començar a buscar una solució.

 • Gràcies a tu, Tenar, per explicar la teva experiència.

  Una abraçada,

  Carla

 • Clàudia

  Crec que jo també en tinc. Sempre que intentem mantenir relacions o simplement introduïr-me els dits pateixo molèsties. Però busquem altres formes. M’ha servit d’ajuda aquesta publicació!

  Petons,
  Clàudia.

  • Clàudia,

   intenta lubricar-te el dit o que ell se’l lubriqui abans de la introducció, però si la situació no millora, no dubtis en buscar ajuda professional.

   Un petó,

   Carla

 • Clàudia

  Moltes gracies Carla! Ja t’informaré!

  Petons!

 • iiO
  (de girona salt)

  la veritat és que tinc molt poca edat per tenir les experiencies sexuals que he tingut però les he tingut i la realment si que m’ha passat això del vaginisme la meva parella deia que era estreta però jo li vaig dir que és que no estic totalment segura en tenir relacions sexuals amb ell per aixo vam deixar el sexe i després ens vam separar perquè no estava totalment feliç amb ell i perquè ell no m’entenia

  Gràcies ahir mateix vaig acabar de llegir “El Diari Vermell de la Carlota” està molt interessant i em va resoldre moltes dubtes

  25 petons cuida’t

  • Carla

   Gràcies, ¡¡O , per compartir la teva experiència amb nosaltres i celebro que t’hagi agradat “El diari Vermell de la Carlota”

   Molts petons!

   Carla

 • NINA

  Ei gent!
  Sóc una de les noies que pateix aquest trastorn! La verita és que es pateix molt! i he estat més d’un any sense saber el que tenia i que em podia passar! o si era culpa meva o de la meva parella!
  Actualemnt, ja fa un parell de mesoso que estic en tractament i fent diferents exercicis i poc a poc vaig millorant! També m’ esta ajudanet molt el Coaching! l’aconsello.
  Estari bé, que la Carla juntament amb aquest escrit on explica el què és, fes 4 escrits o consells de com solucionar-ho!
  Per propia experiència, m’ agues agradt trobar la solució sense ajuda! De totes maneres! moltes gràcies carlota!

  • Laia

   Bones, jo també pateixo vaginitis, crec. La meva ginecòloga mai ha utilitzat aquesta paraula, però l’ultima vegada que hi vaig anar em va dir que fisicament no tenia res, que potser hauria d’anar a un sexòleg. Em podeu recomenar algún per Barcelona?

  • Carla

   Nina,

   sovint per superar aquesta disfunció es necessita ajuda professional, tot i que faré cas de la teva aprotació i escriuré més sobre el tema.

   Gràcies per explicar el teu cas.

   Una abraçada!

   Carla

 • class

  Fa molts anys que tinc vaginisme. Anàva a una ginecòloga que m’ho feia passar molt malament però que mai em va dir el què tenia. Quan al cap de molts anys vaig canviar de ginecòleg, aquest em va dir que això era el que em passava i que necessitava l’ajuda d’una sexòloga. Hi vaig anar, i vaig progressar molt positivament, però em vaig encallar en un determinat diàmetre, i crec que ella es va quedar sense recursos..
  Ara vaig per lliure, tinc uns dilatadors vaginals per fer els exercicis, però em falta quelcom que em doni una empenta, ja que sovint penso que és impossible i que no me’n sortiré mai.
  Gràcies.

 • Jana

  Hola a totes, jo també vaig viure el vaginisme. Ja fa uns quants anys, quan en tenia 17. Les meves amigues em deien que no era normal que no em pogués posar un tampó, entre d’altres coses… així que vaig anar al ginecòleg (la primera vegada que hi anava per cert) i em va dir que em comprés un vibrador… en fi, que les meves amigues me’l van regalar pels meus 18 anys i la veritat que poc a poc em va funcionar. Val a dir que les primeres relacions amb penetració em van costar una mica més del normal, però tot plegat va anar força bé!
  En el meu cas, crec que certa educació una mica “antiquada” no em deixava relaxar-me en aquest tema! en fi ànims per totes!

 • class

  Hola un altre cop.. Algú de vosaltres que ja hagi superat aquest problema, podria dir com s’arriba al punt de sortir-se’n? com heu acabat amb la sensació que no podràs mai, que sembla que hi tinguis un tap, que pot fer mal… etc? Què heu fet per no decaure? ja que a mi el que m’ha passat és que fer els exercicis diàriament em va estressar massa i em vaig desanimar moltíssim quan em va costar molt superar el següent diàmetre del dilatador.. Des de llavors que em costa tornar-m’hi a posar… Moltes gràcies!

  • Carla

   Com molt bé dius, class, has de ser una mica constant a l’hora de practicar amb els dilatadors i sobre tot no desanimar-te… Has tornat amb la sexòloga?, potser ella podria donar-te alguna altra estratègia i també una mica de suport perquè tinc la sensació que et falta una mica de confiança en tu mateixa…

   T’asseguro que se supera… i podràs tenir relacions coitals aviat.

   Molts ànims i abraçades!!!

   Carla

 • maria

  Hola a totes, jo fa molts anys que també pateixo de vaginisme. Al principi no entenia res i la ginecòloga em deia que era jo que no em relaxava ,que fisicament no tenia res, inclus em va arribar a fer alguna brometa i a dir-me que si volia em podia portar a una clinica i que em fessin un petit tall perque la introduccio anes millor, això em va espanytar molt i no hi vaig anar més. La meva mare no sabia com ajudar-me perque ella es creu que sóc jo la que no aguanta el dolor i aixó em va fer pensar que realment era “diferent”. La meva parella, que té moltissima paciència em va recolzar molt per anar a un altre ginecòleg i aquest em va derivar a un psicoleg/ sexoloeg i estic en tractament, se m’està fent llarg i pesat però he millorat, encara em costa introduir la mitat però espero ue dintre de poc ja pugi. Només volia donar ànims a totes i trobo que s’hauria de donar més informació als ginecòlegs d’aquest trastorn, jo no vinc de cap familia “anticuada”, simplement “m’ha tocat” com a moltes de vosaltres.
  Avegades fallen els ànims i la paciència, inclus m’ha afectat a les ganes sexuals però ànims a totes!

  • Carla

   Moltes gràcies, Maria, per compartir la teva experiència amb nosaltres. Ànims!!! Que segur que ho superaràs…

   Petons!!!

  • Airun

   Bon dia!
   Podrieu algú explicar quin tipus de tractament esteu seguint, des de quan, amb quina mena de freqüencia i quina mena d’exercicis… etc? i com us va? M’aniria bé saber com va a altres noies.
   Jo vaig estar en tractament. La sexòloga em va recomanar que em fes uns dilatadors casolans amb espelmes i així podria fer els diferents diàmetres més progressius. Vaig progressar molt ràpidament al principi però després em vaig encallar i, en vista, que la sèxologa no sabia què fer, però m’hi feia anar igualment, i no m’ho podia permetre econòmicament… ho vaig deixar.
   Em vaig desanimar molt i m’ha passat gairebé un any que no he fet res i he esquivat el tema.
   Ara m’hi torno a posar amb ganes, i penso fer els exercicis d’introducció dels dilatadors (que em vaig comprar finalment)i suposo que també aniré introduint-me els dits i els dilatadors amb constància per acostumar-m’hi. Perque una altra cosa que em passa és que quan m’excito no tinc cap ganes d’introduir-me res a la vagina… (suposo que a les dones que no tenen vaginisme no els deu passar això).
   M’agradaria que expliquèssiu si esteu fent algun altre tipus de tractament.
   Moltes gràcies!

   • Carla

    Airun,

    el tractament que estàs seguint és l’adequat, però potser necessites una mica de suport més personalitzat, perquè els tractaments són molt similars però cada dona és diferent.
    No és gens estrany que ara per ara no vulguis introduir-te res per la vagina quan estàs excitada perquè relaciones penetració amb dolor, però mica en mica quan el dolor ja no es produeixi i les sensacions comencin a ser plaents, ja no et passarà.

    Ànims i segur que te’n sortiràs!!!

    Petonets,

    Carla

 • Bona nit a totes i tots. Crec que la meva parella pot patir vaginisme ja que cada cop que volem fer l’amor pateix dolors importants tot i que utilitza tampons i no es queixa de dolors. Magradaria parlar del tema amb ella ja que aixo esta afectant a la nostra vida sexual i em sento realment malament de no poder fer res per ajudarla. Que m’aconsellarieu per poder ajudarla? Moltisimes gracies.

  • Carla

   Jordi,

   cal que ho comenteu amb sinceritat i que ella sàpiga que tens tot el suport per part teva. El vaginisme pot tenir diferents graus: des de no poder-se ficar ni el dit ni tampoc un tampó (la més greu), fins a la que pot introduir-se el penis però senten molt de dolor (la menys greu). Quan menys greu, generalment el pronòstic és millor i més ràpida pot ser la superació de la disfunció. Busqueu ajuda professional perquè us ajudi.

   Petonets,

   Carla

 • Anna

  Jo pateixo de vaginisme des de fa molts anys, i m’agradaria molt trobar un especialista a Girona o a les comarques de Girona, però no sé on trobar un llistat. A la pàgina de la federació ni n’hi ha cap de Girona. Em podríeu ajudar? Gràcies!

Deixa un comentari

 

 

 

 

Pots utilitzar aquestes etiquetes HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>