Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Tarifes de Publicitat
Ni + ni - = s
Dones emprenedores i professionals
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 24-07-2019
>
<
Juliol'19
llmamejovessum
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
WomanLiderTic 2016

Crònica TAULA 2: La mirada de les dones a les tendències TIC

Cronica #womanlidertic 2016
dimarts 29 de novembre de 2016

Crònica TAULA 2: La mirada de les dones a les tendències TIC

Totes les versions d'aquest article: [català] [català]

Carmen Gibert, responsable de Programes, Campanyes, Comunicació i Educació Viària de la Fundació RACC, modera aquesta taula rodona, en la qual participen tres dones referents de grans empreses: Angel Moreu, directora executiva al Cloud Business d’IBM; Montserrat Pardo Gerent de Relacions Institucionals en Microsoft Ibèrica i Celia Aragonès, Head of Transformation & BTL Màrqueting B2B a Orange Espanya.

Les tendències a l’àmbit TIC

Angel Moreu, la primera a participar, mostra la seva preocupació per la baixa presència de les dones en el sector tecnològic i també en els centres d’estudis relacionats amb la tecnologia. La dona està infrarepresentada en el sector i són dues les línies de treball per millorar aquesta situació: la implementació d’estratègies de conciliació i la lluita per l’equilibri salarial.

D’acord amb Montserrat Pardo, el baròmetre de la salut de les empreses tecnològiques a Catalunya indica la presència d’1 dona per cada 10 treballadors. Les empreses tenen el deure de promocionar a les dones en el sector tecnològic i especialment en els espais directius. A més, aquestes han de ser visibles i projectar la seva presència a l’exterior. Un factor essencial per al canvi és el treball des de la base, inclosos els ambients formatius, la construcció col·lectiva. Hi ha molts programes i instruments, i hem de tenir en compte que les tecnologies són transversals en les professions (i moltes dones s’incorporen a empreses tecnològiques encara que procedeixen d’altres disciplines), encara que no hem d’oblidar de fomentar les vocacions tecnològiques en edats primerenques.


Montserrat advoca pel talent i la competitivitat de les empreses, i comenta que a Microsoft el 42% de l’equip de direcció està format per dones, a més que les dues últimes presidentes eren dones. Cal assegurar-se que els headhunters i els departaments de RRHH tinguin en compte a candidates. A més, la flexibilitat horària i la mobilitat són elements essencials en el desenvolupament de les millores internes de les empreses.

Celia Aragonès posa en rellevància que el canvi s’està produint, ja que cada vegada més dones opten per cursar estudis a l’àmbit tecnològic. La mobilitat en el sector és una mostra de bona salut i una bona estratègia que afavoreix la presència de dones en la indústria és la conciliació professional i familiar (que no afecta tan sols a les dones). Cal, a més, potenciar i comunicar els models de dona més rellevants.

La Internet of Things, Cloud Computing, Big data: oportunitat o repte?

Carmen planteja l’aparició d’aquestes tecnologies (IOT, BigData ...) i pregunta, a les participants, si l’aparició de noves oportunitats de negoci i transformació social comporten, a més, nous reptes per a les dones. Procedeix incorporar una perspectiva femenina? Pot aquesta visió ser rellevant?

Sens dubte la pregunta és rellevant i al llarg de la jornada generarà alguna polèmica. Angel manifesta que a les dones ara ens toca "canviar el món", aprofitar que les tecnologies faciliten el canvi, gràcies al "cloud" intel·ligent (el núvol, que ens permet emmagatzemar informació i comunicar-nos de forma molt segura). Angel posa en les dones directives la responsabilitat d’aquest canvi, a través de la formació d’equips equilibrats, on es reflecteixi "la sensibilitat femenina".

Per Cèlia, la "visió femenina" és una variable més, que ha d’estar present, encara que sigui per eliminar mites i estereotips. El futur està en les dades, però no tant en el big data com en el "smart data" (ús intel·ligent de les dades). I aquí és on s’obren les oportunitats per a totes, és un camp per explorar on, a més, les dones hem realitzat molt recorregut, i en dos sentits: perquè cada vegada tenim més presència a les carreres científiques, d’una banda, i perquè des de la perspectiva tradicional dels estudis que han cursat les dones (les carreres humanístiques) es poden realitzar grans aportacions.

El desenvolupament sostenible

Montserrat posa èmfasi en els reptes socials i l’economia digital. L’evolució de la tecnologia és trepidant; estem vivint la 4a revolució que afecta espais físics, virtuals i inclús fisiològics; no podem deixar enrere un 60% de la població mundial que s’està quedant endarrerida. I cal ser realistes, perquè és emocionant tot el que es pot fer, però també cal saber que són molts els reptes; l’ONU planteja el desenvolupament sostenible. És molt important tenir un lideratge en les tecnologies amb valor social i és una responsabilitat. Parlem de la Digital Transformation, que s’ha de situar en el centre a la ciutadania. Molt important també és donar visibilitat a les dones que que han arribat lluny, assumit reptes i aconseguit reptes.

En relació al tema de l’economia col·laborativa i la transformació del global al local, Àngel aposta per fomentar la innovació des del local, posant en rellevància el que ja existeix i tenint en compte que la innovació arriba des del social, l’educatiu i des de molts altres fronts, que no sempre són tecnològics.

Celia recalca que, efectivament, hi ha un gran recorregut a realitzar. Hem d’analitzar models, casos d’usos ... és increible el potencial que existeix i cada vegada més es fan servir perfils que no encaixen amb el prototip de "l’home tècnic" per innovar. Si no hi ha una dona candidata a un lloc directiu o a una promoció interna, alguna cosa passa. I alguna cosa s’ha de canviar.

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: