Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Ni + ni - = s
Tarifes de Publicitat
Dones emprenedores i professionals
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 25-06-2019
>
<
Juny'19
llmamejovessum
2728293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Internacional : Breus

De dones ’intocables’ a lobby de pressió

dijous 10 d'octubre de 2013

De dones 'intocables' a lobby de pressió

En Uttar Pradesh , un estat al nord de l’Índia on a l’únic que poden aspirar moltes dones és a esdevenir la sogra d’una altra, milers de ’ intocables ’ - la casta més baixa - , han iniciat un procés de transformació de les seves vides que comença amb la creació de grups de consum femenins als seus pobles i passa per la conquesta de l’espai públic i la constitució d’autèntics lobbies de pressió davant les administracions locals .

El canvi és fruit del treball de diferents entitats , com el que fan amb suport de Mans Unides , Lok Chetana Samiti o Asmita , dues ONG dependents de la Societat Índia de Missions ( IMS ) amb presència en centenars de llogarets que han crescut al voltant de la ciutat sagrada de Varanasi . Allà , el gruix de la població pertany a la casta social més baixa , els dalits, i en molts casos són immigrants d’altres províncies del país o grups semi nòmades que viuen en una situació d’absoluta pobresa .

Ambdues es serveixen de la mateixa figura per dur a terme la transformació : la " presentadora " , una jove voluntària o de plantilla que assessora i acompanya en el procés a les dones d’aquests suburbis i que , generalment , procedeix d’ells. L’objectiu: que coneguin i identifiquin els seus drets , que tinguin autonomia per debatre al respecte i suficient poder per fer-los valer , ja sigui davant el govern de l’Índia o a casa , enfront dels seus marits .

" Cal anar molt poc a poc, és un procés molt difícil" , explica el responsable del projecte de Chetana , el sacerdot Satmish Augustine , al càrrec hi ha 120 grups femenins en altres tantes aldees , és a dir , més de 2.000 dones . Segons apunta , "el principal problema és arribar-hi " , profundament imbuïdes en un sistema que els nega la veu i en una família , la del seu marit, que no les protegeix .

Augustine recorda que quan una dona és casada amb un altre home a l’Índia , ha de traslladar-se a viure amb la seva família política , qui a més, rep un dot per això. Tot i que la casuística és tan àmplia com el nombre de famílies , el sacerdot apunta que no són pocs els casos de joves que acaben convertides en esclaves domèstiques de les seves pròpies sogres o que pateixen violència de gènere . Estan en un llogaret diferent de la seva i on no tenen xarxes que les emparin . "Només poden esperar convertir-se en sogres al seu torn algun dia" , lamenta .

Encara que aquestes ONG se serveixen de diferents eines per arribar-hi , la figura ’ estrella ’ és el teatre de carrer , que dirigeix ​​un missatge clar a les dones en les seves diferents comunitats sobre assumptes que els afecten directament , com el dot , els microcrèdits o l’esclavitud . " Elles es veuen reflectides i s’adonen que totes estan passant pel mateix" , explica als mitjans una de les animadores del projecte de Asmita .

El següent pas és aconseguir que en les reunions mensuals del grup de consum , que són tutelades per l’animadora - sovint l’única de la trobada que sap escriure - , s’aborden altres temes , com el desenvolupament del llogaret o la situació de les seves famílies , encara que conforme explica el sacerdot , porta anys arribar a aquest punt . En Gaura ho han aconseguit al cap de nou i la presidenta del que ja és un " comitè " de dones , Sushila , de 30 anys d’edat , ensenya amb orgull el seu llibre de comptabilitat i la seva caixa de cabals .

Les dones d’aquest llogaret , que són més de cent , estan totalment organitzades en tres grups de consum que , al seu torn , s’han unit formant un equip de pressió que fins i tot compta amb uniforme propi , el sari de color blau que s’han confeccionat . Han aconseguit estalviar més de 50.000 rupies ( 590 euros ) gràcies als seus propis programes d’autoocupació, en un lloc on difícilment se superen ingressos de 140 rupies diàries ( 1,7 euros ) , han millorat la situació general del llogaret amb la política de micro crèdits .

Font: Europa Press/Isabel Vega

Respondre a aquesta breu

En col.laboració amb: