Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Ni + ni - = s
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Tarifes de Publicitat
Dones emprenedores i professionals
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 20-08-2019
>
<
Agost'19
llmamejovessum
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Política

Debat sobre l’avortament

dijous 21 de febrer de 2008

Debat sobre l'avortament

Crónica de Gemma Lienas.

18-2-08 a les 19’30 a la sala de columnes del col·legi d’advocats hi ha un debat sobre l’avortament. Les ponents són cinc dones, cadascuna de les quals representa un dels partits catalans amb representació parlamentària:

CIU - Mercè Pigem i Palmés,
Diputada al Congrés.

ERC - Georgina Oliva i Peña Diputada al Congres.
Secretaria Nacional de la Dona d’Esquerra.

ICV - Mercè Claramunt i Bielsa, Presidenta de Dones amb Iniciativa.

PP – Dolors Montserrat i Montserrat, Regidora de l’Ajuntament de Sant Sadurni d’Anoia.

PSC - Lourdes Muñoz i Santamaria, Secretaria de Polítiques de les Dones del PSC. Diputada al Congrés.

Obre l’acte la moderadora, Pilar Rebaque, advocada i presidenta de la Comissió de Dones Advocades de l’ICAB, posant l’accent en el fet que després de més de vint anys amb la Llei de l’avortament, les dones encara han de passar per situacions de persecució com les dels últims temps.

Mercè Claramunt planteja el fet que l’avortament encara està recollit en 3 articles del codi penal. Segons les estadístiques que aporta, el 88% de les IVE es fan dins dels 3 primers mesos i el 97% en centres privats.
Diu que el seu partit reclama una llei de terminis (la dona decideix sense aportar cap certificat mèdic), IVE gratuïta i més educació sexual per a la gent jove.

Georgina Oliva diu que el seu partit reclama una IVE lliura i gratuïta i una nova llei no punitiva (treure l’avortament fora del codi penal). Volen una llei de terminis, que creuen compatible amb determinats punts de la constitució, perquè el que tenim ara és considerar les dones menors d’edat. Reclamen que no hi hagi límit per practicar una IVE quan hi ha malformacions greus del fetus ni per a les violacions. Reclamen educació sexual dins de la matèria d’educació per a la ciutadania. I creuen que s’ha de tenir especial atenció en l’educació per a immigrants i gent jove (de 15 a 24).

Mercè Pigem diu que parla no en nom del partit (Unió està per no modificar res i Convergència no té una postura de partit). O sigui, que quan acaba sabem què pensa ella, però no què farà CIU. Creu que s’ha d’obrir un debat social sobre la llei, amb tranquil·litat i amb la interlocució de les associacions de dones i les forces polítiques. Està en contra de l’objecció de consciència dels serveis públics (l’objecció ha de ser de les persones, no de tot un servei), vol que es garanteixi el dret de les dones a la intimitat. Creu que una llei de terminis pot portar a una llei més restrictiva que l’actual, atesos els punts de la constitució que també citava la Georgina Oliva (el nasciturus té drets). Cal més informació sobre l’avortament.

Dolors Montserrat diu que el seu partit no modificarà la llei, creu que amb els supòsits de la llei actual n’hi prou perquè qualsevol dona se’n surti. Dóna voltes sobre la importància de l’educació i, sobretot, repeteix que cal informar a les dones del trauma que provoca la IVE.
(Al meu voltant les dones diuen que deuen ser estranyes les dones que coneixen, més traumatitzades per fills que no han volgut que no pas ho estan les que van avortar).

Lourdes Muñoz es refereix a la persecució que estan patint els drets de les dones a mans de la dreta reaccionària sobretot espanyola; i fa esment explícit als bisbes. Diu que aquesta gent no pot suportar advertir l’avanç imparable de les dones i això porta a tenir sobre la taula els mateixos temes que durant la transició (avortament, divorci exprés, parelles del mateix sexe...). En aquest moment en què les dones que han practicat una IVE han estat qüestionades, el govern n’ha prioritzat el dret a la intimitat. Creu que hauria calgut una reacció més contundent de totes les forces des de l’inici de la persecució. CDiu que la llei del 1985 ha estat un bon instrument pel consens social que hi havia sobre la llei i perquè ha servit a les dones. Diu que el govern esta posant en marxa diferents iniciatives (per exemple, l’ICD ajuda jurídicament a les dones imputades). Reclama educació per evitar embarassos no desitjats, regular l’objecció de consciència i obrir un debat sobre la llei actual. Posa en guàrdia respecte a una llei de terminis per la qüestió dels punts de la Constitució, com ha fet la Mercè Pigem.

Va resultar no tan sols interessant sinó aclaridor sentir les postures dels diferents partits. Desafortunadament, el debat no va ser gaire possible ja que els grups antiavortistes, per cert, gent molt mal educada, van demanar la paraula no tant per posar en qüestió cap dels plantejaments de la Mesa, sinó per deixar anar la seva “ideologia”. La majoria es coneixien entre ells.

Va ser un plaer veure la moderadora posar les persones que no es comportaven correctament al seu lloc.

En col.laboració amb: