Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple Favorits



Si vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Ni + ni - = s
Tarifes de Publicitat
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Dones emprenedores i professionals








Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 19-08-2019
>
<
Agost'19
llmamejovessum
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Drets

Desigualtats de gènere en el mercat laboral: Dos passos endavant, un cap a enrere

dimecres 12 de desembre de 2012

Desigualtats de gènere en el mercat laboral: Dos passos endavant, un cap a enrere

Les disparitats entre sexes en els mercats del treball a nivell mundial van mostrar certa convergència en la primera part de l’última dècada. No obstant això, aquesta diferència va augmentar des que va esclatar la crisi el 2007, segons un informe de l’OIT produït en col·laboració amb ONU Dones. La situació varia bastant d’una regió a una altra.

L’informe Tendències mundials de l’ocupació de les Dones 2012 (en anglès) de l’OIT analitza les desigualtats de gènere en matèria de desocupació, ocupació, participació de la força de treball, vulnerabilitat, i segregació sectorial i professional.

A nivell mundial, abans de la crisi, les diferències entre homes i dones en termes d’atur i de relació ocupació-població s’havien atenuat. La crisi va revertir aquesta tendència en les regions més afectades.

En les economies avançades, la crisi sembla haver afectat els homes en els sectors que depenen del comerç més que a les dones que treballen en la salut i l’educació. En els països en desenvolupament, les dones van ser particularment afectades en els sectors relacionats amb el comerç.

"Tot i que les dones contribueixen a l’economia ia la productivitat a tot el món, continuen enfrontant molts obstacles que els impedeixen realitzar el seu potencial econòmic. Això no només inhibeix a les dones, a més frena el rendiment econòmic i el creixement ", va declarar Michelle Bachelet, directora executiva d’ONU Dones, que va contribuir amb l’informe.

"Garantir la igualtat d’oportunitats per a dones i homes no només és una mesura justa, és també una estratègia econòmica rendible", ha afegit.

Altres conclusions importants:

Del 2002 al 2007, la taxa d’atur femenina es va situar en 5,8 per cent, comparada amb 5,3 per cent per als homes. La crisi va incrementar aquesta disparitat de 0,5 a 0,7 punts percentuals, i va destruir 13 milions de llocs de treball per a les dones

La diferència de gènere en la relació ocupació-població va disminuir lleument abans de la crisi, però va romandre alta, en 24,5 punts. La reducció va ser particularment alta a Amèrica Llatina i el Carib, a les economies avançades, a Àfrica i Orient Mitjà.

La disparitat en la participació de la força laboral es va reduir en els anys 1990, però va mostrar poca o cap convergència en la dècada passada. Tant les taxes dels homes com de les dones van baixar de la mateixa manera en l’última dècada, en gran part a causa de l’educació, l’envelliment i l’efecte de "treballadors descoratjats".

El 2012, la proporció de dones en ocupació vulnerable (treballadors familiars no remunerats i treballadors per compte propi) era de 50 per cent i la dels homes 48 per cent. Però les disparitats són molt més grans a Àfrica del Nord (24 punts percentuals), i en Orient Mitjà i Àfrica Subsahariana (15 punts).

L’indicador de segregació per sectors econòmics mostra que les dones estan més limitades en la seva elecció d’ocupació en tots els sectors. La segregació sectorial ha augmentat al llarg del temps, amb dones que abandonen l’agricultura a les economies en desenvolupament i passen de la indústria als serveis en les economies desenvolupades.

En les economies desenvolupades, l’ocupació de les dones en la indústria es va reduir a la meitat, desplaçant a 85 per cent d’elles en els serveis, sobretot en l’educació i la salut.

L’indicador de segregació professional mostra que les dones continuen estant segregades en certs tipus específics de professió. Existeix alguna evidència d’una disminució en els anys 1990 i un estancament d’aquesta convergència durant l’última dècada.

Abordar el problema

"Les polítiques dirigides a reduir les disparitats de gènere poden millorar significativament el creixement econòmic i els nivells de vida. En els països en desenvolupament poden contribuir de manera considerable amb la reducció de la pobresa ", va afirmar José Manuel Salazar-Xirinachs, Director Executiu per a l’Ocupació de l’OIT.

L’informe exhorta a estendre les mesures en matèria de protecció social dirigides a reduir la vulnerabilitat de les dones, les inversions en competències i educació, ja instaurar polítiques que afavoreixin l’accés a l’ocupació.

L’informe enumera una sèrie de directrius polítiques per ajudar les famílies a reduir els prejudicis de gènere en les decisions relatives al treball i a disminuir les disparitats de gènere en el mercat laboral:

- Millorar les infraestructures per tal de reduir la càrrega del treball a la llar. Segons el nivell de desenvolupament, això pot variar des de la disponibilitat d’electricitat i aigua, al sanejament i els mitjans de transport.
- Subministrar serveis de cura, sobretot als nens.
- Equilibrar la divisió del treball remunerat i no remunerat entre dones i homes, principalment a través de programes que promoguin la repartició de les responsabilitats familiars
- Modificar els costos i els beneficis de l’especialització de gènere, sobretot garantint que els impostos i les transferències no creuen desincentius per les famílies amb dues fonts d’ingressos.
- Compensar les desigualtats de les oportunitats d’ocupació entre homes i dones, sobretot a través de mesures dirigides a eliminar l’impacte negatiu de la interrupció de l’activitat professional a través d’una llicència de maternitat remunerada i del dret a tornar al lloc de treball.
- Realitzar campanyes de sensibilització per canviar els estereotips de gènere i per garantir la implementació de la legislació contra la discriminació.

FONT: OIT

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: