Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Dones emprenedores i professionals
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Tarifes de Publicitat
Ni + ni - = s
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 20-06-2019
>
<
Juny'19
llmamejovessum
2728293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Societat : Breus

Dones de Burundi s’associen per compartir el treball al camp

dimecres 2 de juliol de 2014

Dones de Burundi s'associen per compartir el treball al camp

Crien vaques, porcs i conreen blat de moro, com moltes dones de Burundi, en què recau el pes de l’economia familiar, però les integrants de l’associació Dukunde Ibikorwa twitezimbere, al municipi de Makebuko, han optat per fer-ho juntes per aprendre les unes de les altres i estrènyer els seus llaços.

"Cultiu altres coses i d’una altra manera, el meu treball ha millorat", assegura Colette Gakobwa, una de les 20 integrants del grup.

Als seus 42 anys, aquesta dona, casada i amb tres fills, compatibilitza les tasques en el camp amb la professió d’infermera que exerceix a la localitat de Gitega, l’antiga capital de Burundi, a menys d’una hora en cotxe dels terrenys de l’agrupació.

Una de les seves companyes, Ange Régine, de 38 anys, també compatibilitza el seu treball habitual de tresorera del municipi de Makebuko amb l’associació, una activitat extra que l’omple per la possibilitat de treballar amb altres dones i en la que assegura que compta amb el suport del seu marit.

"Sempre li ha semblat bé", subratlla.

Dukunde Ibikorwa twitezimbere, que en espanyol significa "Estimem el treball per desenvolupar", es va crear el 2004, quan un grup de deu vídues van decidir unir-se per aconseguir ajuda externa, davant la falta de mitjans econòmics propis, per poder seguir desenvolupant la seva faceta d’agricultores i ramaderes.

Deu anys després, el nombre de sòcies s’ha duplicat i, a més, el perfil de les mateixes ha canviat, ja que la majoria són dones casades amb edats compreses entre els 32 i els 75 anys.

Compten amb un terreny propi a la localitat rural de Gihogoro, que inclou un edifici per conservar productes agrícoles i lactis i dos estables per a la cria de vaques de llet, un dels quals ha estat finançat per l’ONG Mans Unides.

A més d’aquest lloc, que ha pogut visitar Efe en un viatge de mitjans de comunicació organitzat per aquesta ONG espanyola, les dones de l’associació són propietàries d’una cort de porcs i una hectàrea de terres a la veïna població de Ntita.

Allà conreen fonamentalment blat de moro i sembren plataners, un dels arbres més presents a la província muntanyosa de Makebuko, on el verd intens de la vegetació contrasta amb el color vermellós de la terra.

En Nyabisindu, una altra localitat de la zona, tenen un terreny de cinc hectàrees cedit pels Carmelites Descalços, l’ordre que va començar a assessorar al poc temps que formessin l’associació.

"Anem a poc a poc, de manera que les dones puguin gestionar", comenta el pare Antoine Marie Zacharie Igirukwayo, principal impulsor de l’agrupació, amb la qual es tracta de garantir l’autonomia de les dones i les seves famílies, ja que de moment tota la producció es destina a la subsistència.

La seva mare, Régina Niyonzima, és als seus 75 anys la més gran de totes les integrants l’associació, que s’organitzen en tres grups diferents per atendre de forma rotativa durant un mes cada un dels terrenys.

"El grup m’ha servit per sortir de la meva soledat i trobar-me amb altres persones", comenta l’anciana, alhora que al seu voltant diverses companyes no dubten a reconèixer el seu treball. "Agafa l’aixada i conrea, com nosaltres", diuen.

El país de Burundi, sense sortida al mar però vorejat en el seu extrem occidental pel llac Tanganyika, basa la seva economia en l’agricultura, un sector del que viu més del 90% de la població, d’acord dades de la FAO, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura.

Els burundenses tenen cada vegada més dificultats en conrear una terra que, tot i ser fèrtil, està molt explotada, degut en gran part a l’elevada densitat de població, amb més de 300 habitants per quilòmetre quadrat.

Associacions com Dukunde Ibikorwa twitezimbere pretenen millorar amb petits gestos la productivitat dels terrenys cultivables i l’estat del bestiar.

Per a això, compten amb l’ajuda de dos voluntàries italianes (una veterinària i una altra agrònoma) que assisteixen de forma regular a les àrees de treball per assistir a aquest grup de dones, que han trobat en el treball compartit un estímul per aprendre i estrènyer llaços de comunitat.

Font: Teinteresa.es

Respondre a aquesta breu

En col.laboració amb: