Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Tarifes de Publicitat
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Ni + ni - = s
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Dones emprenedores i professionals
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 12-12-2018
>
<
Desembre'18
llmamejovessum
2627282930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
Violència de Gènere

Dones grans, víctimes invisibles de la violència masclista

dimarts 18 de juny de 2013

Dones grans, víctimes invisibles de la violència masclista

La confluència de factors com el gènere i l’edat fa que les dones grans es converteixin en un grup amb un alt risc de patir algun tipus de maltractament. Però a més, no hi ha dades d’aquesta realitat i les víctimes de violència de gènere de "més de 60 anys"-així apareixen en les estadístiques-són un col · lectiu especialment vulnerable a l’estar immers en el silenci. Són les principals conclusions del projecte europeu Daphne Stop VI.EW ’Stop Violence Against Elderly Women, presentades el passat 14 de juny per UNAF.

El projecte pretén visibilitzar la violència exercida contra les dones majors de 65 anys i crear una major sensibilitat social sobre el problema. I és que, tal com assenyala Julia Pérez, presidenta d’UNAF, "el progressiu envelliment de la població espanyola i la seva repercussió en les situacions de dependència funcional i emocional afavoreix que les persones grans s’hagin convertit en un dels grups socials més susceptibles de patir situacions d’abús, maltractaments i / o violència ".

La investigació revela que les dones grans són un col · lectiu especialment vulnerable perquè tenen més dificultat per defensar-se, demanar ajuda, desconeixen els seus drets i fins i tot sovint han patit anys de maltractament repetit, romanent en silenci i ocultant la violència de la qual eren objecte.

Segons Pérez, "les víctimes tenen por a denunciar ia haver de refer les seves vides i trencar amb les seves famílies, en ocasions responsables dels maltractaments. En molts casos no poden reconèixer-se en les formes de violència, perquè consideren el maltractament de família com una manera de relació o perquè viuen de manera massa dolorosa l’haver d’admetre l’abús en l’interior de la pròpia llar ".

Aquest "silenci", més l ’"afecte familiar" i el "estigma social" que suposa reconèixer maltractaments en la pròpia família, són fets clau per explicar la disparitat entre els estudis objectius realitzats en els mateixos col · lectius de persones majors espanyoles que apunten a taxes baixes de violència.

L’organització responsable de l’estudi ha explicat que hi ha sexisme i un prejudici contra l’edat, que denomina ’edatisme’, que fa que les dones grans es troben en "major risc de patir abús i violència". "La tercera edat incrementa el grau de dependència de les dones cap a altres persones, augmenta el risc d’aïllament i la seva cultura generacional fa que silenciïn seu drama. Per aquest motiu, és difícil donar dades de la situació real", va assegurar Julia Pérez.

UNAF recordat que, entre 2002 i 2007, les denúncies de víctimes de violència de gènere van augmentar en un 46 per cent per "les campanyes de sensibilització" i la creació de "recursos assistencials", mentre que, en el cas de les dones majors de 64 anys, hi ha una "tendència de descens".

Por a denunciar

En la presentació de les conclusions van estar presents responsables d’algunes de les organitzacions participants en el programa, que van insistir que l’absència de dades sobre la violència de gènere contra dones grans és un indicador preocupant que ens mostra que el problema està absolutament invisibilitzat.

Yolanda Basteiro va assenyalar que el 50 per cent de les víctimes que han acudit al servei d’assessorament i atenció a dones majors que la Federació de Dones Progressistes desenvolupa dins del projecte Daphne, conviuen amb el maltractador, el que és una "dada molt preocupant", que mostra la "fragilitat" d’aquestes dones.

I, com va sentenciar Mariqueta Vázquez, presidenta de a Associació Dones per un Envelliment Saludable, "no hi ha dret a viure les últimes dades de la teva vida amb por i al costat del teu maltractador".

No obstant això, per a moltes dones i en especial per al col · lectiu de majors, denunciar és molt difícil. Bé per desinformació, per les poques possibilitats de ser creguda o per la desconfiança en el procés jurídic, "les dones no se senten prou protegides per denunciar i callen", va dir Ana María Pérez del Campo, presidenta de la Federació de Dones Separades i Divorciades. "La crisi està augmentant l’desigualtat i per tant la violència contra les dones", va reclamar Ana Maria, recordant que de les dones assassinades per la violència masclista ha augmentat el percentatge que no havia denunciat (en majors de 65 anys, el 85 per cent ) i també d’aquelles que segueixen convivint amb l’agressor (el 75 per cent).

Prevenció

La prevenció del maltractament de les persones grans en un món que envelleix ens concerneix a tots i totes. Per UNAF cal promoure esforços multidisciplinaris i coordinats, des de diversos àmbits i sectors així com actuar sobre els factors de risc i promoure també la protecció, tant en les potencials víctimes i responsables dels maltractaments com en la comunitat.

El primer pas és fer visible els problemes i les demandes de les dones grans que pateixen violència, ja que poden tenir implicacions significatives en el seu comportament i reacció davant el maltractament, així com per a la provisió de serveis i suport. A més, cal proporcionar suport, formació i assistència a les persones cuidadores, per evitar que la sobrecàrrega i el cremi, puguin incidir en una inadequada atenció o maltractament a les persones majors assistides.

Projecte Daphne: treball en xarxa

El programa Daphne Stop VI.E.W. ’Stop Violence against Elderly Women’, promogut per UNAF, està desenvolupat conjuntament amb altres cinc organitzacions europees: Auser Regionale Lombardia (Itàlia), ZDUS (Eslovènia), Anjaf (Portugal), CNIDFF (França) i BGRF (Bulgària), el projecte s’ha desenvolupat a través de diversos fluxos de treball amb activitats i objectius concrets.

A Espanya ha implicat aproximadament a 50 institucions públiques i privades, universitats i organitzacions socials, com IMSERSO, Cos Nacional de Policia, Servei de Promoció de la Salut de la Comunitat de Madrid, FEMP, Direcció general de Majors i Direcció General d’Igualtat de l’Ajuntament de Madrid, Centres de Suport a la Família, Creu Roja Espanyola, Missatgers de la Pau, Federació de Dones Progressistes, o la Universitat Complutense de Madrid, entre d’altres.

Font: AmecoPress

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: