Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Canal Dones en Xarxa

Banners

Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Tarifes de Publicitat
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Ni + ni - = s
Dones emprenedores i professionals
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 20-02-2017
>
<
Febrer'17
llmamejovessum
3031 1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
Societat

El 60 % de les noies rep insults masclistes de les seves parelles al mòbil

dilluns 18 de novembre de 2013

El 60 % de les noies rep insults masclistes de les seves parelles al mòbil

Els joves i adolescents fan servir cada vegada més el WhatsApp , Tuenti i trucades del mòbil com a noves eines per enviar i rebre missatges d’assetjament i per controlar les seves parelles. I la percepció que tenen del risc d’aquestes noves tecnologies com a nova forma d’exercir la violència de gènere és molt baixa . Són dues de les conclusions de l’estudi realitzat per la Delegació de Govern per a la Violència de Gènere a què ha tingut accés la Cadena SER .

L’estudi revela dades molt preocupants: sis de cada deu noies reben missatges amb insults per part dels seus nuvis i amics de la seva colla . El 10% diu que aquests missatges els han fet sentir por . A més el Whatsapp , Tuenti i trucades del mòbil són els mitjans més freqüents per enviar i rebre aquests missatges masclistes .

L’estudi ha estat elaborat per grups de recerca de la Universitat i ha estat promogut per la Delegació de Govern per a la Violència de Gènere davant la preocupació pels joves i adolescents i les noves formes de violència que estan sorgint per l’ús de les noves tecnologies. Es titula ’ El ciberassetjament com a violència de gènere en els joves: un risc en la societat de la informació i del coneixement’ . Té un doble objectiu : en primer lloc , posar de manifest l’extensió a les xarxes socials de les conductes violentes entre les parelles joves i adolescents i, en segon lloc, evidenciar la baixa percepció d’aquest risc entre aquest grup de població que és la que més utilitza aquestes noves formes de comunicar-se.

Hi ha altres dades igualment rellevants en aquest estudi. Per exemple , en relació a les conductes de risc de patir assetjament sexual a la xarxa o ’grooming ’ es calcula que un de cada quatre joves i adolescents penjaria Internet una foto seva que el seu pare o la seva mare no autoritzarien. Concretament el 17,4% de les noies i el 23 % dels nois. A més alerta de la pràctica de l’intercanvi de vídeos o fotos privades com una prova de confiança o com una prova d’amor entre la parella. Els investigadors creuen que aquest intercanvi és una porta oberta al ’ sexting ’ perquè després aquestes imatges íntimes , de contingut eròtic o sexual , poden ser difoses per tot l’institut .

Sobre aquests perills , la presidenta de la Federació de Dones Joves María Jesús Girona assenyala que les xarxes socials i el Whatsapp "són recursos molt potents i molt voraços per als joves " en temes de violència psicològica i molt difícils de controlar . " Hi ha dispositius en els mòbils i a Facebook que et permeten saber quan es connecta o on està la teva parella, és un control excessiu i extrem" . Girona afegeix que els joves i adolescents associen la violència de gènere amb el maltractament físic però els costa identificar la violència psicològica i el control que exerceix la teva parella sobre la roba o el maquillatge .

L’informe de la Fundació ANAR ser el primer fa ja alguns mesos a donar la veu d’alarma sobre l’augment dels casos de maltractaments entre noies menors d’edat. És sorprenent comprovar com apareixen a edats cada vegada més primerenques. El 60 % de les trucades que van rebre el 2012 corresponia a menors que tenien 17 anys , un 19% tenia 16 anys i el que més inquietant és que el 12 % de les trucades les van fer nenes de 13 i 14 anys . " La majoria no són conscients del que estan vivint, ens expliquen que tenen un problema amb el seu xicot i que discuteixen però no són conscients de les conductes de control de les seves parelles sobre la seva roba per exemple o les seves amistats " afirma Diana Díaz , sotsdirectora del telèfon d’ANAR . " Portem temps advertint de la normalització i banalització de les conductes violentes , elles creuen que les parelles discuteixen d’aquesta manera i que és inevitable . És més, ho veuen com una cosa positiva perquè creuen que és un signe de que els seus nuvis les volen i es preocupen per elles ".

La Delegació de Govern està ultimant un altre estudi sobre l’evolució de la violència de gènere en l’adolescència . Una de les dades que poden explicar l’increment dels casos de maltractament entre nenes i adolescents cada vegada més petites és que l’edat de les primeres relacions de festeig s’ha avançat a Espanya als 13 anys .

Mariola Lourido/Cadena SER

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: