Webs Locals

Agenda de Cornellà [+]

Avui és: 24-08-2019
>
<
Agost'19
llmamejovessum
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Web local Cornellà

El GAM Àgora, un grup d’auto-ajuda per a malaltes de fibromiàlgia

dimarts 12 de maig de 2009

El GAM Àgora, un grup d'auto-ajuda per a malaltes de fibromiàlgia

Un dolor que crema. Aquesta és la definició que la Mercè fa de la fibromiàlgia. Ella és una de les més de dos milions de persones que pateixen aquesta malaltia en tot l’Estat Espanyol, de les quals les dones representen el 87%.

Són dades que cal recordar avui 12 de maig, Dia Mundial de la Fibromiàlgia, una jornada per conscienciar a la població sobre la importància d’aquesta malaltia que els mateixos especialistes anomenen “la gran desconeguda”.

De fet, no es coneixen les causes i el seu diagnòstic és difícil de detectar. Els pacients de fibromiàlgia reclamen més investigació, recursos i conscienciació per millorar la qualitat de vida d’aquests malalts.

En aquest sentit, existeixen diverses associacions que treballen per aconseguir les millores. Aquest és el cas de la Lliga Reumatològica Catalana, una entitat sense ànim de lucre que dóna assessorament, ajut psicològic i suport laboral.

Un exemple són els Grups d’Ajuda Mútua, coneguts com a GAM’s. Es tracta d’espais d’autoajuda entre persones que pateixen una mateixa malaltia, i es reuneixen periòdicament per compartir sentiments i experiències. Un d’ells és el GAM Àgora, on totes elles són malaltes de fibromiàlgia.

“Àgora” és el mot que utilitzava l’antiga Grècia per denominar la plaça principal de les ciutats. Era el lloc de reunió, d’assemblees, discursos i fins i tot punt de trobada dels ciutadans i ciutadanes per fer-hi una tertúlia. Però per la Lliga el significat “Àgora” va més enllà: és un Grup d’Ajuda Mútua format per nou dones que pateixen la mateixa malaltia, la fibromiàlgia.

“Quan es va formar el GAM no sabíem quin nom hi posaríem. Vam fer una votació secreta i la proposta que més ens va agradar va ser ‘Àgora’ per com sona i el seu significat”, explica la Mercè, una de les membres més antigues d’aquest grup. D’això ja han passat vuit anys, però el GAM Àgora continua igual d’actiu que el primer dia.

GAM Àgora es troba dues vegades al mes per petar la xerrada. “Parlem de com ens sentim, dels medicaments que ens van bé, com ens tracten els metges, si s’ha avançat en alguna investigació... tot el que sabem, ho compartim”, comenta la Mercè.

Les persones que formen un GAM han de trobar-se en situacions similars, tenir preocupacions i pors comunes per donar-se suport l’una amb les altres. La Rosario diu: “Per a mi estar al GAM és estar amb persones que parlen el meu idioma”. Però no és l’única amb aquesta opinió, la Maria afegeix: “Estem més recolzades que a casa. No és el mateix dir ‘em fan mal les cames’ a una persona que no té una malaltia reumàtica, que a qualsevol de les dones que estem en aquest grup. Elles sí que saben quina classe de mal tinc perquè també ho estan patint”.

Formar part d’un GAM és sagrat, però obert a aquelles persones que hi volen participar. És a dir, es tracta d’un grup tancat i cal l’aprovació de tots els membres per poder formar-hi part. La Maria Josep ha estat l’última persona en integrar-se al GAM Àgora: “Jo ja havia participat en un GAM durant molts anys, però es va dissoldre. Passat un temps sense estar-hi, ho enyorava. Vaig proposar d’entrar al GAM Àgora i després de la deliberació corresponent, em van acceptar”.

El GAM Àgora confia en ell mateix. Gràcies a aquesta privadesa i intimitat, totes les membres saben que les preocupacions i els pensaments estan segurs en el sí del grup. “Del què es parla aquí no ha de sortir a cap lloc”, afegeix la Maria Josep.

El GAM Àgora és un grup molt actiu que no es conforma amb les trobades a la seu per parlar una estona. Tots els tercers dilluns de cada mes organitzen diferents sortides, com ara al cinema, al teatre, a una exposició o tot el dia d’excursió. “Sempre som les mateixes, ens expliquem les mateixes coses però canviem d’ambient”, opina la Maria.

Amb tot, el GAM Àgora és molt més que un Grup d’Ajuda Mútua; “amigas hasta la enfermedad”, afegeix rient la Lluïsa. I és que, de fet, el lligam que s’ha creat entre totes va més enllà de la companyia.

- Nom: GAM Àgora

- Any de creació: 2001

- Malaltia: fibromiàlgia

- Membres: nou persones

- Dies de reunió: 1r i 3r dilluns de cada mes de 17h a 19h

- Lloc: Barcelona (c. Llibertat 48 baixos)

Veure en línia : VIA MAR ENDINS

En col.laboració amb: