Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Ni + ni - = s
Tarifes de Publicitat
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Dones emprenedores i professionals
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 25-06-2019
>
<
Juny'19
llmamejovessum
2728293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Noticies

El problema de gènere del sector TIC

El baròmetre 2016 del C-Tecno inclou per primer any una anàlisis de la situació de la dona al sector
dijous 15 de setembre de 2016

El problema de gènere del sector TIC

Aquest 2016, el baròmetre del sector tecnològic a Catalunya realitzat pel C-Tecno inclou per primer cop una anàlisi de gènere. L’entorn de les TIC ha estat sempre un dels més maculinitzats, i encara actualment les dones hi tenen una escassa presència. Per això, resulta un pas rellevant que un estudi de referència nacional com el C-Tecno, dediqui un apartat a analitzar críticament la situació, així com a proposar possibles vies pel canvi. En ell, apareixen entrevistades algunes dones del sector, entre les quals hi ha la Lourdes Munyoz, presidenta de Dones en xarxa.

Algunes conclusions extretes a partir del baròmetre del 2016 descriuen la transformació digital com un procés complex però necessari, que viu alguns desajustos en el present a pesar del seu gran potencial de futur. Entre alguns dels més greus problemes del sector TIC avui dia, l’estudi apuntava l’escassa comunicació entre l’oferta i la demanda, la manca de visió de la transformació digital com un element clau per a la competitivitat de les empreses, la dificultat del mercat per a trobar perfils especialitzats i el baix nombre de dones que estudien i treballen al sector tecnològic. Aquest desnivell entre homes i dones, sembla tenir causes diverses, generalment relacionades amb les desigualtats de gènere de la nostra societat.

La primera causa detectada pel baròmetre és la poca predisposició de les dones a cursar estudis tecnològics, sent solament un 1% del total d’universitàries les que escullen graus relacionats amb les TIC. El motiu que dissuadeix a les dones a cursar estudis tecnològics no sembla clar. Una possible justificació aportada pel baròmetre a partir d’un recull d’estudis universitaris nord-americans, relaciona aquest fenòmen amb les diferències de nivell d’ansietat que mostren nens i nenes a l’hora d’enfrontar-se a problemes matemàtics. Tot i això, essencialitzar les diferències de gènere resulta sempre una tasca perillosa, en tant que no té en compte el context sociocultural en què es produeixen les identitats home-dona. Per això, preferim pensar que l’escàs interès que mostren les dones en els estudis tecnològics pot tenir més a veure amb un procés de socialització concret que amb unes característiques intrínseques al seu gènere.

La segona causa apuntada és la dificultat que presenta el sector per a la conciliació familiar. El terme conciliació neix a les últimes dècades del segle XX, quan es produeix una alta demanda de mà d’obra femenina sense que la societat hagi resolt la discriminatòria divisió de tasques domèstiques entre gèneres. El problema que presenta el sector de les TIC és, llavors, un problema que afecta el mercat laboral en la seva totalitat: el treball reproductiu (no assalariat) continua recaient a les espatlles de les dones, obligant-les a sacrificar part de la seva carrera professional. Concretament en el sector de les TIC, a causa de l’alta mitjana d’hores laborals, les desigualtats entre gèneres s’accentuen i el problema esdevé especialment candent.

La teoria econòmica del terra apegalós descriu molt bé el fenomen que les dones, socialitzades per a dedicar el nostre temps al treball domèstic i de cures, restem temps a la nostra carrera laboral, quedant adherides a la base de la piràmide econòmica. Aquest fet, sumat a la teoria del sostre de vidre, que explica la dificultat de les dones a accedir a càrrecs de responsabilitat a causa de la creença masclista de que no són tasques pròpies de la feminitat, explicarien la tercera de les causes apuntades pel baròmetre: l’escletxa salarial a l’entorn TIC. A pesar de ser aquesta inferior a la mitjana espanyola, l’escletxa salarial al sector tecnològic català és del 16,4%.

En general, les dades aportades pel baròmetre no semblen explicar de manera clara l’absència de la dona en el sector, però en tot cas, se’n pot extreure una anàlisi que té a veure tant amb les diferències educatives i de socialització entre gèneres, com amb les desigualtats laborals del sistema. Per això, resulta interessant una proposta de via resolutiva aportada pel C-Tecno i és la constitució de l’Observatori de la Transformació Digital a Catalunya. Aquest organisme s’encarregaria de realitzar tasques de divulgació i conscienciació sobre el problema de gènere de l’entorn TIC, involucrant al sector educatiu. També realitzaria la necessària tasca de mesurar els resultats de les iniciatives del sector i de realitzar un informe de resultats. Aquesta feina d’anàlisis resulta fonamental com a primer pas pel canvi, ja que permet detectar problemes, visibilitzar-los i crear el conreu per a la recerca de solucions. Per això, i a pesar que en l’àmbit tecnològic la dona continua ocupant un espai residual, l’aparició d’estudis com el del C-Tecno del 2016, permeten problematitzar la situació i generar així un debat per pensar possibles vies de canvi.

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: