Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Ni + ni - = s
Dones emprenedores i professionals
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Tarifes de Publicitat
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 26-06-2019
>
<
Juny'19
llmamejovessum
2728293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Història : Breus

El vi de les dones

dilluns 16 de setembre de 2013

El vi de les dones

El vàren veremar noies Rioja perquè els homes estaven a la guerra. Raïms de raïm blanc, oblidades en els ceps i mig podrides, van donar lloc a un brou miraculós i rar que es ven a 380 euros l’ampolla.

Aquesta és la història d’un vi que va néixer per casualitat, alguna cosa així com el relat d’un miracle embotellat. Avui, quan tot just queden un miler d’ampolles en un ’bacallà’ d’Haro i les escassíssimes que treuen el cap per les cases de subhastes es paguen a 380 euros la peça, ha arribat l’hora de descobrir el secret. És el vi de les dones, el vi de la guerra.

Poseu-vos a treballar. Viatgin a la Rioja, al 1939, a un país que encara exterminava als millors en les cunetes oa les trinxeres i on sobreviure era una qüestió de pur instint. Àlaba i la Rioja s’havien posat del costat dels revoltats en una comarca on els anarcosindicalistes de la CNT tenien un important pes específic i havien aconseguit grans millores en les condicions de vida dels jornalers, com assenyala l’historiador Rioja Carlos Gil.

La maquinària de guerra necessitava carn fresca i fins a "15/5 diferents" van ser cridades a files. Per a les feines del camp, les empreses, desproveïdes d’homes, "s’havien de valer de criatures de 14 o 16 anys", com recorda Pilar Grandival, 90 anys, veïna de Haro i veterana de CVNE.

El vi, com la gasolina, era llavors un combustible d’interès estratègic que formava part de la dieta bàsica de la població. En els contractes de treball, apunta Gil, s’indicava a quantes cántaras, gerres o quartins tenien dret els peons. Els contendents ho empraven per alimentar les tropes i com a antídot contra la por. Per alguna cosa li deien ’vi peleón’. Per la seva banda, els vins de Rioja, que ja s’exportaven a mig món, constituïen un actiu valuós i car, un xec al portador en aquella malmesa economia de guerra i que convenia atendre.

Font: Elcorreo

Respondre a aquesta breu

En col.laboració amb: