Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Ni + ni - = s
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Tarifes de Publicitat
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Dones emprenedores i professionals
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 23-05-2019
>
<
Maig'19
llmamejovessum
2930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Feminismes
Les noves tasques dels feminismes, de Dolors Renau

Els ponts de la transformació dels feminismes

dimarts 18 de març de 2014

Els ponts de la transformació dels feminismes

Les noves tasques dels feminismes és una conferència que va impartir la psicòloga, escriptora, expresidenta de la Internacional Socialista de Dones i ex diputada al Congrés, Dolors Renau dins el cicle Fòrum de Debat Social de l’Ateneu Barcelonès Però és més que un acte, una trobada, una classe magistral, és tot un corpus que prefigura un nou paradigma d’interpretació del futur del feminisme i del seu paper transformador de la societat.

Un paradigma que tendeix ponts des de la generositat i la valentia, que apunta com cicatritzar ferides i superar debats estèrils, que apunta amb la necessària complicitat de la societat, i de la relació amb aquesta, “els feminismes no són una càpsula”, apunta per després construir un altre pont, aquest cop cap amunt: “Els feminismes han de ‘penjar’ dels grans principis del progrés socials, de la política, els de la llibertat, igualtat i fraternitat”.

De nou insisteix en la idea matriu de la seva intervenció: no té sentit uns feminismes isolats de la societat, i el que és pitjor, perd la força transformadora històrica, una qüestió de responsabilitat social: “Treballem per la doble militància, o bé les Drets Humans són universals de debò, o perden sentit.”, reflexiona Renau. I apunta la manera, l’execució, “el camí és lligar-ho a la vida quotidiana, a la proximitat, i això sí que és patrimoni de les dones i les escriptores ho apropen a la vida”.
La societat, l’objecte a transformar és complex entre d’altres motius perquè és plural, i en aquest sentit, torna a fer un pas endavant en l’essència dels feminismes, un altre pont: “el canvi ha de ser amb ells [homes], que també pateixen el pes de l’arquetip. Són els altres homes els qui atorguen la categoria d’home, i això també és violència simbòlica. Va costar que els homes sortissin i no volguessin identificar-se amb aquest estereotip. El camí, l’han de trobar ells.”

La igualtat, el concepte abstracte amaga un parany, que és el dels referents, “Igualtat a què?, respecte a qui?”, diu Renau, s’estableix una jerarquia implícita, que provoca tensions “Ser diferent implica una jerarquia que cal transformar, el saber de les dones en paraules, cultura i política; aportant a la vida col·lectiva els valors silenciats de lo públic, amb empatia i flexibilitat.”

Grans línees d’anàlisi i de noves perspectives que vitalitzen els feminismes, la tasca del feminisme difondre-ho, igualtat de drets, de reconeixements, i a més, influir en els seus valors. S’ha d’explicitar què vol dir un ser humà, obrint la closca i fent que ser diferents no és una diferència neutral.

S’ha de començar per la investigació i la saviesa, enfortir el propi feminisme. Cal transformar la pròpia visió femenina amb autovaloració i autoestima, valorar la diferència i potenciar la mirada des dels marges, sempre és més lúcida. Les dones hem de fer una conquesta del poder i dels poders, tenim els límits lligats a la societat.

La regressió dels drets que estem vivint actua sobre les dones

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: