Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple Favorits

Banners

Webs Locals

Agenda de Reus [+]

Avui és: 17-07-2019
>
<
Juliol'19
llmamejovessum
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4

PARAULES CLAU

Web local Reus

Experiència policial de la violència de gènere a la Guàrdia Urbana de Reus

divendres 6 de maig de 2011

Experiència policial de la violència de gènere a la Guàrdia Urbana de Reus

Les agents de la Guàrdia Urbana de Reus, Elena Cobler i Maribel Albandea, han escrit aquest article a partir de la seva experiència personal.

La violència de gènere és el resultat d’una situació de discriminació i de desigualtat de les dones, que té el seu origen en l’estructura de la nostra societat basada en el patriarcat.

L’ atenció policial cap a les víctimes de violència es fonamenta en garantir la seguretat, proporcionant les eines adequades per aconseguir que les dones es sentin segures i puguin superar la situació de maltractament i les conseqüències d’aquest.

La resiliència pot esdevenir un recurs per a les víctimes de violència per tal de reduir la vulnerabilitat i l’exclusió en que es troben, mitjançant els tallers de resiliència a més de tallers d’autodefensa i seguretat es faciliten eines i estratègies per a reforçar les seves potencialitats per superar les seqüeles de les situacions de violència i aprendre noves formes de sentir-se segures a l’hora d’afrontar els conflictes, reafirmant els factors de protecció i disminuint els de risc.

El 24 d’octubre de 2005 es va engegar a la Comissaria de la Guàrdia Urbana de Reus l’oficina d’atenció a la víctima (OAV) la qual es crea per a oferir a les víctimes de violència un servei integral, innovador i satisfactori, amb una atenció personalitzada i directa de manera coordinada en xarxa. A l’estar en la Comissaria de Policia s’aconsegueix oferir suport, recolzament i capacitat de resposta immediata a les víctimes, ja que la policia local és un dels principals referents professionals als quals van les dones víctimes de maltractaments, normalment en situacions d’emergència i a qualsevol hora del dia i de la nit.

En aquesta oficina hi ha dues treballadores socials les quals treballen juntament amb els policies de servei mitjançant un procés complex i dinàmic d’adaptació i canvis, tant per part dels policies com de les treballadores socials, per a coordinar esforços prestant el servei de manera adequada a l’objectiu comú, sense jerarquies ni derivació, sinó amb intercanvi d’idees estimulant la creativitat en un aprenentatge i millora contínua. Acostant l’administració a les víctimes de violència.

Hem de tenir en compte que les dones víctimes de maltractament es troben sotmeses a diverses situacions de violència, no només les que es coneixen (física, psicològica, sexual..), sinó també les microviolències, la violència simbòlica, etc...

També sabem que quan elles venen al servei, encara estant sotmeses a algun tipus de control de l’agressor cap a elles i que cada persona ho viu a la seva manera, tenen seqüeles diferents, ja que cada dona té la seva vivència i percepció adaptada a la seva relació. I que a més a més, cadascuna té les seves resistències (a reconèixer el fracàs de la seva relació, que pot tindre a veure amb les seves creences religioses, etc...); els aspectes cognitius (la vergonya, el no saber expressar o argumentar els esdeveniments, la culpabilitat, el pensar que la violència és un assumpte de parella, privat, etc); la dependència emocional de l’agressor; la por al futur, la soledat, la indefensió generada al llarg dels anys de maltractament; la por a la reacció de l’agressor; a les raons familiars socials; a l’aïllament en el que normalment es troben; la dependència econòmica de l’agressor, etc.

En observar la seva situació i l’estat de totes les víctimes que passaven per l’Oficina d’atenció a la Víctima, amb la finalitat d’acompanyar-les en el seu procés de recuperació i mitjançant un enfocament psicosocial centrat en enfortir aspectes de resistència que pot ser més efectiu a mig - llarg termini, varem decidir oferir uns tallers concebuts per facilitar estratègies per al desenvolupament personal, social i laboral de les dones; refermar els factors de protecció i disminuir els de risc, i també reforçar les potencialitats i promoure un conjunt de competències personals i socials que les ajudin a superar les seqüeles de les situacions de violència de gènere i aprendre noves maneres d’afrontar els conflictes.

L’ atenció policial vers les víctimes de violència, es fonamenta en garantir i facilitar les eines adequades per aconseguir que les dones es sentin segures, puguin superar la situació de maltractament i les conseqüències derivades d’aquest maltractament continuat, per això a l’any 2006 varem posar en marxa el Projecte “Curs de Suport Integral” dirigit a les dones que tenen una ordre de protecció o que si més no, han patit situacions de violència i s’han adreçat al servei.

El curs consta de tres activitats:

· L’activitat 1, consisteix en una sèrie de tècniques d’autoprotecció destinades a proporcionar seguretat a les dones mitjançant tècniques pròpiament dites i consells que reforcen la seguretat de les víctimes.

· L’activitat 2, Es tracta del desenvolupament d’un grup d’autoajuda mitjançant una sèrie de reunions en les que s’intenta buscar resolucions innovadores als conflictes, produint vincles socials més oberts.

· L’activitat 3, consisteix en el taller de resiliència, on es proporcionen una sèrie d’estratègies per ajudar a les dones a identificar les seves necessitats i per a que puguin prendre decisions que els siguin favorables i esdevinguin subjectes actius i participants en la comunitat.

Aquestes activitats es van desenvolupament al llarg del temps de durada del Curs, el qual ha anat variant conforme hem vist les necessitats i els resultats en quan a assistència i participació. Quan varem començar a l’any 2006 la durada va ser de 3 mesos. Després varem veure que potser era massa curt ja que hi havia dones que desitjaven continuar més temps, i el varem fer d’una durada de 6 mesos, però també degut a que moltes dones s’incorporaven més tard i el trobaven curt, aquesta última edició 2009-2010 l’hem fet de 9 mesos de durada (d’octubre a juny) obert i adaptat a qualsevol dona que pogués incorporar-se en el moment que ella decidís, ja que el handicap més important que hem trobat ha estat la continuïtat en l’assistència, (alguna d’elles trobava feina i no podia assistir o simplement no es trobava amb els ànims necessaris per continuar i ho deixava tornant a reprendre’l quan superava aquesta crisi).

L’horari dels tallers està adaptat a les dones amb fills, a l’hora en que els petits es troben a l’escola, per facilitar la seva assistència.

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: