Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Tarifes de Publicitat
Dones emprenedores i professionals
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Ni + ni - = s
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 26-06-2019
>
<
Juny'19
llmamejovessum
2728293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Emprenedores

Fem Talent Fòrum 2017

És el moment, valora’t
dijous 26 de gener de 2017

Fem Talent Fòrum 2017

"És el moment, valora’t" fou el lema del Fem Talent Fòrum d’aquest any, dedicat a l’emprenedoria i la inversió des de i per a dones. Aquestes jornades es van realitzar el passat divendres 20 de gener al Parc Tecnològic de Barcelona Activa amb més de 250 assistents i 18 ponents del món de l’emprenedoria, les finances i la innovació social. Al llarg de les jornades es va reivindicar el talent de la dona en un entorn en què el lideratge i els alts càrrecs tenen rostre d’home. Dones en xarxa vam assistir a la conferència sobre l’experiència com a inversora de Sabrina C. Bittencourt, a les taules 2 i 3, entorn del valor d’associar-se i el d’invertir, i a la càpsula inspiradora sobre la por de Gemma Gasulla.

Sabrina C. Bittencourt va explicar la seva experiència com a emprenedora i innovadora a la ponència "El valor de l’emprenedoria i la innovació: una experiència internacional". La fundadora de MolecooLab té una clara política a la seva feina: iniciar projectes quan ningú no creu en ells. En una societat patriarcal com la nostra, això implica donar suport a les identitats que parteixen de la desigualtat d’oportunitats, com és el cas de les dones emprenedores. Partint d’aquesta base, Sabrina va explicar la seva perspectiva ideològica com a inversora, que lluny de voler exercir un rol de poder respecte a les treballadores, creu en un model de treball horitzontal i en peu d’igualtat. La competitivitat, explicava, només ens ha portat a l’enfrontament i la guerra, l’única opció viable llavors és la col·laboració. Però un món basat en valors de cooperació implica un canvi educacional important, per això la Sabrina reivindicava la necessitat de potenciar l’autoestima i la creativitat a les escoles, en lloc de centrar tants esforços en les bones notes.

A partir de la seva experiència, Sabrina va fer una forta crítica a un sistema econòmic amb percentatges d’inversió molt dispars entre homes i dones. Posava l’exemple dels EUA, on només un 15% de la totalitat dels fons d’inversió per a PYMES són destinats a projectes liderats per dones. Sabrina exposava la necessitat d’igualar aquest percentatge, però no a qualsevol preu, ja que les dones, deia, hem de crear negocis que protegeixin la vida. Com a emprenedores, com a inversores i com a consumidores, tenim la responsabilitat política de valorar a l’altre. Hauríem, llavors, de rebutjar el consum i la cooperació amb els circuits de poder que exploten persones i terres arreu del món. Perquè valorar-nos també és valorar l’altre, deia, i perquè cap vida és menys important que una altra.

Fem Talent va continuar amb la segona taula rodona: "Associar-se i cooperar dóna valor", en què van intervenir Susana Villagrasa, empresària i presidenta de Talent Femení Associació Empresarial; Mercè Carreras-Solanas, professora associada de la UB i directora de BSWoomenB i
Beatriz Fernández-Tubau, secretària general de Afaemme. Talent Femení és una associació de dones emprenedores, empresàries i professionals que busca empoderar a la dona en l’entorn laboral i crear una xarxa de contactes i suport mutu. El Barcelona-Shanghai Women Bridge neix de la necessitat de crear xarxa internacional entre dones. La confiança intercultural i el mínim comú denominador del bé comú són els seus dos valors bàsics. Per últim, Afaemme és una plataforma de networking per a empreses que promou l’accés de les dones als llocs de decisió econòmica. D’aquesta manera, busquen millorar la situació socioeconòmica de les dones per aconseguir la igualtat d’oportunitats, eliminant el sostre de vidre i la bretxa salarial. Les dones, explicava Beatriz, hem de fer molta xarxa als negocis, deixant de banda un model individualista que no ens fa cap bé.

Elisabeth Jordà, secretària de la Junta Directiva de XPCAT i directora del Parc UPC, que coordinava la taula rodona, va llençar una rellevant pregunta a les ponents: Què busquen les dones quan s’associen? Susana deia que, essencialment, busquen suport. Les dones, explicava, no creuen que són grans professionals fins que no s’alien amb altres dones. La necessitat, llavors, del networking entre nosaltres, esdevé especialment rellevant per a aconseguir la igualtat. En el cas de BSWoomenB, Mercé explicava que les dones buscaven generar contactes internacionals (especialment de Shangai) i intergeneracionals, ja que a la seva xarxa de dones hi ha un rang d’edat que va dels 20 als 70 anys. Beatriz explicà que en el cas d’Afaemme, allò que busquen les dones a l’associar-se és el seu empoderament en els llocs de posició econòmica.

Per tancar la taula, cadascuna de les ponents va donar una idea per al canvi d’aquest model de societat competitiva i individualista. La Susana va concloure la necessitat de donar-nos la mà entre nosaltres i no trepitjar-nos, a més d’inculcar a les dones que s’han de valorar a elles mateixes i que poden arribar on vulguin si s’ho proposen. La Mercé fou breu: s’ha d’ensenyar a les noies a escoltar-se a elles mateixes i a saber dir "no". Per últim, Beatriz va proposar que des de l’escolta es treballés més les habilitats personals i la intel·ligència emocional.

Una càpsula inspiradora va injectar energia en l’ambient. La Gemma Gasulla, CEO de MésDona, coFounder In&Out, i coFounder de DreamHunter, va parlar de la necessitat de perdre la por la fracàs. La por ens desperta, però també ens bloqueja; per això mateix és important desaprendre moltes de les pors imposades socialment, per empoderar-nos amb la nostra vida i els nostres projectes.

Després arribà l’última taula de la jornada: "El valor d’invertir – Finançament des de i per dones". En ella hi van participar Helena Torras, managing partner de Paocapital & cofounder de Bwom, Yolanda Pérez, directora de Bstart-up al Banc Sabadell i Clara Navarro, cofounder de Ship2B. L’Helena es va presentar explicant que ella no inverteix perquè li sobrin els diners, sinó perquè hi creu en el valor d’invertir com a forma de fer suport mutu. La Clara va relatar com es va introduir la visió de gènere a Ship2B: la fundació va néixer fa uns anys baix els conceptes de l’emprenedoria social i la inversió d’impacte. De la xarxa d’inversors que van formar, una gran minoria eren dones, i a més, gairebé la totalitat dels projectes que els hi demanaven finançament eren dirigits per homes. Allò va provocar una presa de consciència per part de l’empresa, que va decidir establir una filosofia que encara duen avui dia per bandera: la presència de les dones és requisit indispensable per a totes les seves activitats.

"El capital és masculí?", preguntà la moderadora de la taula, Argelia García, CEO & Founder Partner d’External Financial Management. Hi ha capital femení, el que passa és que està ocult, deia Helena; es tracta, llavors, esencialment, d’un problema de visibilitat. La Yolanda Pérez explicava que els estudis demostren que les empreses dirigides per dones són més rendibles, però la percepció general és la contrària. "Els projectes de dones a Bstart-up creixen a doble dígit", va sentenciar.

"Hi ha diferència entre homes i dones emprenedors?". Vivim en un món on els processos de selecció de projectes per invertir estan esbiaixats per característiques associades als homes, mentre que es menyspreen valors com la cooperació o els projectes non-profit, generalment liderats per dones. Davant aquesta situació, les ponents no proposaven canviar els valors del bé comú i la col·laboració per part de les dones, sinó intentar abolir les tendències del capital cap un model de competitivitat agressiva. Per tancar la taula, les ponents van fer propostes per a les dones emprenedores d’avui dia. Cal desmitificar el món de l’empresa, perdre-li la por i posar-se a fer feina. En aquesta línia, resulta rellevant visibilitzar els casos de dones exitoses, per tal de generar referents que ens demostrin que és possible aconseguir allò que volem.

Al final de les jornades es van anunciar les guanyadores i guanyadors del Fem Talent Fòrum 2017. Us deixem la llista de les premiades i premiats:

Categoria al Talent Emergent: Txell Costa, fundadora i CEO de Txell Costa Group
Categoria a la Trajectòria Professional: Carme Plasencia, propietària i CEO de Aeromics
Categoria Organització amb valors Fem Talent: Ship2B
Categoria a la Innovació: Ideas4all
Categoria Comunicació: el periodista Jordi Èvole pel seu programa Salvados

Mencions:
Categoria al Talent Emergent: Elisenda Bou, professora associada de la UPC i cofundadora i CTO de Vilynx, Nuria Coll, periodista, fundadora i directora de etselquemenges.cat i soycomocomo.es.
Categoria a la Trajectòria Professional: Queta Doménech, presidenta del Grup Vallformosa, Maravillas Rojo, exDirectora de programes d’Emprenedoria Social i Aracoop a la Conselleria d’Empresa i Ocupaciò Generalitat de Catalunya, entre d’altres.
Categoria Organització amb valors Fem Talent: SWAN - Spanish Women Angel Network i el Triados Bank
Categoria a la Innovació: MésDona, OTEM2000 i Greenaltech.
Categoria Comunicació: programa Sóm dones de TV3, l’agència de notícies amb visió de gènere La Independent i la bloguera Sofia Fournier Fisas.

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: