Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Ni + ni - = s
Dones emprenedores i professionals
Tarifes de Publicitat
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 26-06-2019
>
<
Juny'19
llmamejovessum
2728293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ciència

I Darwin, de la seva costella, va crear la dona

Virgínia Ferrer és escriptora i professora de la Universitat de Barcelona
dilluns 16 de febrer de 2009

I Darwin, de la seva costella, va crear la dona

Tot aprofitant l’homenatge a un dels científics més destacats de la nostra història, els mitjans de comunicació es fan ressò de la polèmica evolucionisme versus creacionisme en relació a Darwin. Però ens oblidem també d’un altre debat com és la posició inferior i menyspreu que atorga Darwin a la dona en el procés evolutiu en comparació amb l’home, i el paper secundari que li assigna en l’origen i evolució de la humanitat, sobretot en la tercera part del seu llibre publicat al 1871 L’origen de l’home. Cito textualment: “ … s’admet que en la dona els poders de la intuïció, la percepció i potser la imitació són més rellevants que en l’home, però alguna d’aquestes facultats són característiques de les races inferiors i, per tant, d’un estat de civilització passat i menys desenvolupat”.

El nostre científic afirma que l’home mascle posseeix més capacitat adaptativa i més variabilitat que la dona i per tant solament “ell” és l’element de progrés a totes les espècies. Sota la seva hipòtesi única de dominància de l’agressivitat i la caça en la lluita per la supervivència, desestima les qualitats civilitzadores femenines inicials del cuidatge, la recolecció i la primera fabricació d’eines domèstiques per part de les dones, fonamentals per a la supervivència dels homínids, com estan demostrant antropòlogues feministes. I no podem justificar o excusar l’androcentrisme del biòleg solament a l’època, ja que nombrosos investigadors contemporanis seus com Bachofen, Morgan, MacLennan i Engels en canvi van descobrir l’aportació femenina com a fonamental en l’origen de la civilització a través per exemple del matriarcat i de la matrilinialitat inicials, que Darwin en canvi nega.

Em pregunto finalment si caldria revisar seriosament la legitimació darwinista de la misogínia i de la desigualtat sexo-genèrica home-dona a la ciència i la societat.

Publicat a El Triangle , el 13 de febrer de 2009.

En col.laboració amb: