Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Ni + ni - = s
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Tarifes de Publicitat
Dones emprenedores i professionals
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 16-07-2019
>
<
Juliol'19
llmamejovessum
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Política

Igualtat de gènere, igualtat de tothom

dilluns 21 de gener de 2013

Igualtat de gènere, igualtat de tothom

Organismes com el Banc Mundial i l’Organització Internacional del Treball coincideixen que per aconseguir els Objectius de Desenvolupament del Mil · lenni (ODM) és imprescindible la igualtat de gènere, la qual cosa contribueix a reduir la pobresa.

Per a ningú és un secret que les disparitats entre sexes a nivell mundial van mostrar certa convergència en la primera part de l’última dècada, però, aquesta diferència va augmentar des que va esclatar la crisi el 2007.

Dins d’aquest context, les taxes d’atur i les diferències en els nivells d’educació de les dones són més altes que les dels homes a escala planetària i no es preveuen millores en els propers anys.

La directora executiva d’ONU Dones, Michelle Bachelet, va recordar recentment que "si bé les dones contribueixen a l’economia ia la productivitat, segueixen enfrontant molts obstacles que els impedeixen realitzar el seu potencial econòmic".

"Això no només inhibeix a les dones, a més frena el rendiment econòmic i el creixement", va afirmar.

I va afegir: "garantir la igualtat d’oportunitats per a dones i homes no només és una mesura justa, és també una estratègia econòmica rendible".

En aquesta mateixa corda el Banc Mundial va reconèixer que el lliurament de recursos a les dones pobres i, alhora, la promoció de la igualtat de gènere a la llar i en la societat genera grans beneficis per al desenvolupament.

En opinió dels seus especialistes, l’ampliació de les oportunitats de les dones en els sectors d’obres públiques, agrícola, financer i altres agilitza l’avanç econòmic i ajuda a mitigar els efectes de les crisis financeres actuals i futures.

Segons el Banc Mundial, la igualtat de gènere és clau per assolir els ODM, adoptats el 2000, ja que els països que inverteixen en promoure l’estatus social i econòmic de les dones solen tenir menys pobresa.

D’acord amb un estudi d’aquest organisme multilateral, un any addicional d’escolaritat secundària a les nenes pot augmentar el seu salari en el futur entre un 10 i 20 per cent, entre d’altres indicadors.

Les dades recopilades van demostrar que la igualtat de gènere s’aconseguirà amb l’augment de l’alfabetització d’elles. També contribuiran seva participació en la força de treball, l’enfortiment de les polítiques laborals i la millora del seu accés al crèdit.

Altres accions poden ser la promoció dels drets polítics del gènere femení, així com l’expansió dels programes de salut reproductiva i les polítiques de suport a la família.

Amb aquestes premisses el 2007, el Banc va posar en marxa el Pla d’Acció sobre Qüestions de Gènere, amb la finalitat de centrar el tema en els sectors agrícola, laboral, finances i infraestructura.

Així el 2010 aquest programa duia a terme accions en 44 països pobres per una suma de 29,9 milions de dòlars, realment amb escassos resultats, en molts casos per manca de voluntat política dels governs.

Tanmateix, en nacions com Bangla Desh es va aconseguir paritat de gènere en educació primària i secundària, a més d’un increment de certificats de nivell secundari per a les nenes, del 39 per cent el 2001 al 63 per cent el 2008.

A Madagascar, per exemple, la participació de les dones en les xarxes de microfinanciamiento va pujar del 15 el 1999 al 45 per cent el 2009.

Mentre al Senegal, on la silvicultura sostenible genera uns 12,5 milions de dòlars a l’any, les dones són responsables d’un terç d’aquest exercici.

A més, en diversos països s’apliquen estratègies encaminades a enfortir la nutrició, la prevenció de malalties, els programes de salut materna, educació i habilitats de supervivència de dones i nenes, i ampliació de l’accés a crèdits i oportunitats econòmiques.

OCUPACIÓ I MITJANS DE VIDA AL COR DELS OBJECTIUS DEL MIL·LENNI

Centenars de milions de persones són víctimes de la discriminació en el món laboral, fet que viola drets humans fonamentals, i té profundes conseqüències econòmiques i socials. La discriminació sufoca les oportunitats, malbarata talent humà molt necessari per al progrés, i accentua les tensions i desigualtats socials.

Sobre aquesta realitat, el director general de l’Organització Internacional del Treball (OIT), Guy Rider, considera que l’ocupació i els mitjans de vida estiguin al cor de l’agenda de desenvolupament un cop passi la data per assolir els ODM el 2015 .

Segons la seva opinió, la creació de llocs de treball és la prioritat més urgent del desenvolupament mundial, doncs un treball decent resulta el millor camí per sortir de la pobresa i constitueix també la via cap a l’increment de les economies.

"El treball es tradueix en desenvolupament. En canvi, on les ocupacions escassegen o els mitjans de vida disponibles deixen a les famílies en la pobresa, hi ha menys creixement, menys seguretat i menys desenvolupament humà i econòmic", va sentenciar.

D’acord amb aquesta valoració, l’OIT estima urgent generar entre 45 i 50 milions de llocs laborals cada any durant la pròxima dècada per absorbir el nombre de persones que s’incorporaran al mercat laboral.

Però aquest és un altre escenari on les dones estan endarrerides ja que es donen dos passos endavant i un cap enrere per la disparitat entre sexes en els mercats laborals, que si bé en la primera part de l’última dècada va tenir certa convergència, la crisi el va fer fora tot a perdre.

Aquesta diferència va augmentar des que va esclatar la recessió el 2007, segons un informe de l’OIT produït en col · laboració amb ONU Dones, situació que varia bastant d’una regió a una altra i que va confirmar taxes d’atur més elevades en les dones.

Aquest document va analitzar les desigualtats de gènere en matèria de desocupació, ocupació, participació de la força de treball, vulnerabilitat, segregació sectorial i professional.

Les seves conclusions assenyalen que, de 2002 a 2007 la desocupació femenina es va situar en 5,8 per cent, comparat amb el 5,3 per cent dels homes, mentre la crisi va incrementar aquesta disparitat de 0,5 a 0,7 punts percentuals , i va destruir 13 milions de llocs de treball per a les dones.

Significatiu resulta també que la diferència de gènere en la relació ocupació-població va disminuir lleument abans de la recessió, però va romandre alta, en 24,5 punts. Tant les taxes dels homes com de les dones van baixar de la mateixa manera en l’última dècada, en gran part a causa de l’educació, l’envelliment i l’efecte de "treballadors descoratjats".

Altres estadístiques de l’OIT apunten que el 2012 la proporció de dones en ocupació vulnerable era de 50 per cent i la dels homes 48 per cent. Però les disparitats són molt més grans a Àfrica del Nord, Orient Mitjà i Àfrica Subsahariana.

També resulta significatiu l’indicador de segregació per sectors econòmics, ja que les dones estan més limitades en la seva elecció d’ocupació en tots els sectors, en general aquestes abandonen l’agricultura a les economies en desenvolupament i passen de la indústria als serveis a les economies avançades.

POLÍTIQUES PER REDUIR DISPARITATS

Per al director d’Ocupació de l’OIT, José Manuel Salaxar-Xirinachs, les polítiques dirigides a reduir les disparitats de gènere milloraran el creixement econòmic i els nivells de vida, i per tant, redueixen la pobresa.

Per això la protecció social, les inversions en competències i educació disminueixen la vulnerabilitat de les dones i afavoreixen l’accés a l’ocupació.

A això se sumarien el rebuig als prejudicis de gènere en les decisions relatives a la càrrega de treball a la llar, el que varia d’acord amb el nivell de desenvolupament i la disponibilitat d’electricitat, aigua, sanejament i transport.

Equilibrar la divisió del treball remunerat i no remunerat masculí i femení, amb programes que promoguin la repartició de les responsabilitats familiars és una altra de les accions que beneficiaria la igualtat de sexe i oportunitats.

Similar efecte comprovat té compensar les desigualtats de les oportunitats d’ocupació entre homes i dones, amb mesures que eliminen l’impacte negatiu de la interrupció de l’activitat professional per una llicència de maternitat remunerat amb dret a tornar al lloc de treball.

Del que es tracta és de canviar els estereotips per garantir la implementació d’una mentalitat contrària a la discriminació de gènere a nivell mundial, una cosa imprescindible per la millora humà.

Font Prensa Latina

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: