Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple Favorits

Webs Locals

Entitats de Canet de Mar

Agenda de Canet de Mar [+]

Avui és: 19-08-2019
>
<
Agost'19
llmamejovessum
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1

PARAULES CLAU

Interior presenta el Nou Model d’abordatge policial contra la Violència masclista

dimecres 18 d'abril de 2012

Interior presenta el Nou Model d'abordatge policial contra la Violència masclista

El director general d’Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez; la sotscap de la Regió Policial Metropolitana Nord, intendenta Alícia Moriana i el cap de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà, el sotsinspector Jordi Santacatalina, van presentar ahir, en roda de premsa a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Granollers el nou model d’abordatge policial contra la violència masclista i domèstica.

Aquest nou model d’abordatge policial suposa una millora en les tasques de seguiment, protecció i atenció que realitzen els agents dels grups d’atenció a la víctima (GAV) a les víctimes de violència masclista i domèstica. Per millorar l’eficàcia i l’eficiència d’aquests agents dels GAV se’ls ha dotat d’una nova solució tecnològica per atendre a les víctimes que incorpora vint-i-un nous procediments i instruccions policials i una nova eina de valoració policial del risc.

El nou model d’abordatge policial contra la violència masclista i domèstica va superar amb èxit una prova pilot a la comissaria de L’Hospitalet de Llobregat, i ja està operatiu a la Regió Policial Metropolitana Sud, Central, Ponent i Tarragona. Aquest nou model d’abordatge policial s’implementarà de forma gradual a la resta de regions policials al llarg d’aquest any, i es preveu que estigui plenament operatiu el 2013.

Una de les principals eines d’aquest nou model d’intervenció policial és la solució integral d’atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica (SIAV-VMD). Aquesta solució tecnològica registra tota la informació relacionada amb l’entorn de la víctima: expedient policial, tipus de delicte, situació familiar, situacions de multireincidència i de maltractament sistemàtic per part de l’agressor. D’aquesta forma, els grups d’atenció a la víctima podran fer un seguiment més eficaç, seguint un protocol d’atenció i prevenció homogeni a tot el territori.

Una altra eina d’aquest nou model d’intervenció policial és la valoració policial del risc de la víctima. Per analitzar la situació de risc policial de la víctima es durà a terme un qüestionari de valoració del risc policial que tindrà en compte una sèrie d’indicadors crítics que permetran objectivament definir el nivell de protecció-seguiment que requereix la víctima i que incorporaran la valoració i ponderació dels indicadors per part de l’agent que realitza el qüestionari. El resultat d’aquesta valoració policial del risc determinarà el nivell de protecció adequat per a cada víctima.

La valoració policial del risc es composa de tres elements: els indicadors de valoració del risc policial; els indicadors de sospita, que permetin identificar els aspectes externs de l’entorn/habitatge, els aspectes/actituds de l’agressor i els aspectes/actituds de la víctima. I finalment, la recollida sistemàtica i progressiva de factors de risc i de protecció de l’entorn més immediat de la víctima i el seu entorn social per anar millorant en el coneixement de l’entorn de les víctimes.

La solució integral d’atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica (SIAV-VMD) defineix tres nivells de protecció: Alt, Mitjà i Baix, i un quart supòsit que és l’absència de risc. En funció del risc s’establiran diferents nivells de protecció policial.

La RPMN fa 5.294 seguiments a víctimes de violència masclista i domèstica

Aquest nou model d’intervenció policial s’emmarca dins del Pla de Seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica, que desplega la Unitat de Suport d’Atenció a les Víctimes (USAV), adscrita a la Direcció General d’Administració de Seguretat, i que col·labora estretament amb el centenar d’agents que formen part dels grups d’atenció a la víctima de les diferents Àrees Bàsiques Policials.

Actualment la Regió Policial Metropolitana Nord disposa de 39 agents realitzant tasques dels GAV, que fan un total de 5.294 seguiments a víctimes de violència masclista i domèstica.

Al 2011, els agents de la RPMN van atendre 3.534 víctimes de violència masclista a l’àmbit de la parella, van efectuar 1.677 detencions i es van registrar 3.471 denúncies. Pel que fa a la violència masclista a l’àmbit familiar, els agents van atendre 706 víctimes, van efectuar 324 detencions i es van registrar 622 denúncies.

L’objectiu del Pla de Seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica és fer un pas endavant en la prevenció dels maltractaments amb una orientació cap a l’entorn de la víctima i amb una clara voluntat de coordinació amb altres departaments de la Generalitat, i amb d’altres institucions i actors destacats en la lluita contra la violència masclista molt especialment amb l’Institut Català de les Dones i amb el suport de la societat civil a través del patrocini com l’Obra Social la Caixa.

Veure en línia : gencat.cat

Respondre a aquesta breu

En col.laboració amb: