Webs Locals

Agenda d’El Masnou [+]

Avui és: 18-06-2018
>
<
Juny'18
llmamejovessum
28293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1

Convocatoria destacada

Blocaires : El Masnou

Web local El Masnou

Judith Vives i Neus Pinart: "Finalment, cal posar-hi cara a tothom".

divendres 22 de juliol de 2011

Judith Vives i Neus Pinart: "Finalment, cal posar-hi cara a tothom".

Ahir es va donar cita el I Còctels & Blocs celebrat a la comarca del Maresme al què van assistir més de vint persones –entre les qual s’hi van voler sumar un parell d’homes- de diferents municipis del litoral maresmenc, per escoltar la intervenció de Judith Vives i Neus Pinart, dues de les tres creadores de les tertúlies literàries a Twitter Llegim i Piulem.

Judith Vives va començar explicant la seva implicació en el món 2.0 en un principi des del món professional, i les bones experiències que n’ha obtingut quant a aquestes eines. Vives va obrir el seu primer bloc l’any 2003. “La meva experiència a Internet i a les xarxes socials ha estat molt positiva sempre”, va dir. “Facebook em va servir per contactar amb moltes persones, pròximes o no, i després vaig entrar al món Twitter, que no se sabia ben bé quina funció en tindria en aquest ámbit però que ha demostrat que és perfecte per seguir i fer xarxa amb gent de diferents sectors i posicions”.

Un article publicat a un mitjà de comunicació nacional que parlava de tertúlies literàries a la xarxa als Estats Units, i que suposava milers de seguidors/es, va ser el detonant de la iniciativa que actualment lideren tres dones al nostre país. “La notícia em va fer gràcia, la vaig compartir a Twitter i vaig comentar que pensava que aquella seria una bona fòrmula de fer xarxa en català”. La reacció tan ràpida i positiva per part dels i les seguidores de Judith Vives, i sobre tot per part de Neus Pinart, mataronina, i de Laura Santacruz, tuitaire valenciana i afèrrima lectora de lectura escrita en català, van promoure la proposta que desseguida es va convertir en l’inici del projecte. “Va ser molt espontani tot, i m’agrada perquè això demostra que es pot crear xarxa amb persones, conegudes o no, per desenvolupar projectes molt positius, i m’agrada, també, que hem estat tres dones les que ho hem posat en marxa”.

El passat mes de juny es va celebrar el primer aniversari des que van proposar el primer títol, Xocolata desfeta, de Joan-Lluís Lluís. “La idea d’escollir aquella lectura –que explica l’assassinat d’un noi mentre pren una tassa de xocolata desteta al carrer de Petritxol de Barcelona- ens va animar a trobar-nos a fer una xocolata desfeta fundacional a totes tres, al mateix carrer barceloní, per desvirtualitzarnos, sobretot amb la Laura, que no coneixíem, i començar a donar-li forma a tot plegat”.

Des que van començar amb l’empresa que han pogut contactar amb els i les autores dels vuit llibres escollits, llegits i piulats per més de 1.500 seguidors i seguidores d’arreu. “Hem volgut anar consolidant diferents criteris, a l’hora de triar les lectures. Intentem incloure llibres d’autors/es que no siguin de primera línia per ajudar a fer més difusió de la seva obra, evidentment en català, i de diferents gèneres literaris. Internet demostra la facilitat amb què es pot connectar, inclús amb els i les autores dels llibres, i fer tertúlia o crítica literària, des dels perfils dels i les que hi volen participar”.

Les emprenedores del Llegim i Piulem català han desenvolupat diferents missives, tot i partint de la mateixa base. Així, en la seva trajectòria han inclòs la lectura, la poesia i el teatre, aquesta última des de l’obra de Toni Cabré, ‘Teoria de Catàstrofes’, de la qual van fer-ne tot el seguiment des de l’inici, amb tertúlies amb l’autor i de l’assaig previ, fins a l’estrena.

“Poètica digital ha estat una altra de les propostes, potser la més complicada, en què Oreto Domènech, -que va ser la curadora de la tertúlia de poètica- ens va comentar per què no proposàvem crear una tertúlia sobre la literatura digital. Una experiència diferent, potser més difícil, però que va contribuir a difondre’n la seva existència”.

Aquest mes de juliol el llibre escollit ha estat ‘Memòria de les formigues’, de Iolanda Batallé, “Ha estat una mica per reconciliar-nos amb nosaltres mateixes. Llegim i Piulem el vam crear tres dones però en canvi encara no s’havia proposat cap llibre escrit per una dona”. Els hastag que s’utilitzen per seguir la tertúlia son: #llegimipiulem, #memoriaformigues, #iolandabatalle, seguint en la línia de les etiquetes que es solen utilitzar a cada lectura: la genèrica, la del títol del llibre i la de l’autor/a.

Fent un repàs de les fites aconseguides durant l’any de vida de la iniciativa, les emprenedores de la tertúlia literària a la xarxa van afegir la necessitat que tot allò que es virtual, tard o d’hora acabi sent real. “Finalment, cal posar-hi cara a tothom. Insistim sempre a explicar que tots els actes que han esdevingut com a conseqüència de la nostra interrelació a Internet han estat per motiu que, un cop creat un vincle amb les persones, hem fet per trobar-nos en en món real. Creiem que això és molt important”.

Les tertúlies literàries tenen lloc a la xarxa Twitter, tot i que per qüestions pràctiques i de difusió permanent també existeix un perfil a Facebook i han elaborat el bloc Llegim i Piulem, des del qual s’hi poden llegir les ressenyes dels llibres que es van proposant, algunes de les entrevistes més interessants i actes que se celebren amb motiu del projecte. Val a dir que aquest any el bloc participarà als premis Blocs 2011, organitzats per l’associació stic.cat.

Seguidament a la intervenció per part de les convidades es va obrir un debat en què hi van participar moltes veus, finalitzat el qual cap destacar la més de mitja dotzena de persones que van obrir-se un perfil a Twitter per afegir-se a les tertúlies literàries que ara fa un any van iniciar Vives, Pinart i Santacruz.

Coincidint amb el seu primer aniversari, el mes de juny passat van presentar el seu nou avatar, dissenyat per la també mataronina Regina Puig.

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: