Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Ni + ni - = s
Tarifes de Publicitat
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Dones emprenedores i professionals
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 23-08-2019
>
<
Agost'19
llmamejovessum
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Drets

L’exclusió de gènere velada a l’espai públic

dijous 6 de setembre de 2012

L'exclusió de gènere velada a l'espai públic

La progressiva externalització del serveis a l’empresa privada mitjançant el procediment de la licitació juntament amb el fre de la contractació pública té com a resultat la precarització del mercat de treball en el rang del gènere. Principalment perquè la privatització més o menys encoberta que comporta aquesta política afecta sobretot als sectors més feminitzats, que són serveis i subministres.

Efectivament, segons les dades que recull i analitza l’informe Una nova exclusió de l’espai públic elaborat per la Fundació Maria Aurèlia Capmany, arriba a la conclusió de que “estem davant la perversió de la naturalesa del servei públic amb contínues externalitzacions. La naturalesa de l’externalitzacio no és desenvolupar el sector públic, estem assistint a una privatitzacio encoberta.”

Bàsicament perquè, tal i com es mostren als gràfics, els sectors en els que augmenta la contractació pública són els serveis (amb 61 milions d’euros) i el dels subministres amb 71.760.321 milions d’euros pel que fa al que portem d’any, i que es correspon precisament amb la limitació de les noves contractacions, regulada per la lleique impossibilita la creació d’ocupació pública al llarg de 2012 i en el Pla Pressupostari 2013-2014 pel qual es congelen les ofertes d’ocupació pública fins al 2015; tot en nom de la correcció del dèficit públic.

És a dir, recursos que es detrauen de la funció pública i passen a mans privades amb el desgast de drets laborals que això comporta i que afecta fonamentalment al dret a la conciliació laboral, que esdevé poc més que una utopia a l’empresa privada.

“La possibilitat d’obrir el meló dels acomiadaments per causes econòmiques al sector públic perjudica a tothom però especialment a les dones”, apunta Aida Ruiz, directora de la Fundació Maria Aurèlia Capmany, principalment perquè són majoritàries en el sector públic i perquè, tal i com apunta ella, “com a mínim resulta sospitós que s’eixugui el deute a través de l’externalització dels serveis.

Perquè si les dones resistien al mercat laboral és per la feminització de les ocupacions i activitats productives, que segons l’informe es centren en sanitat, activitats del lleure, educació, serveis social i neteja.

Aquesta tendència, però no és nova, sinó que arrenca d’un model que s’implanta a la Unió Europea que es va iniciar al 1996, mitjançant el qual es persegueix la màxima de salvaguardar la lliure competència i es desmunta l’engranatge que sosté el sector públic, demonitzat per molts sectors fins fa dos dies. I que té el punt d’inflexió al 2007, any en el que l’informe data l’inici de la crisi actual i que en un primer període s’apuntala fins al 2009 en el que les dones resisteixen en el mercat laboral.

A partir del 2009, “la igualtat comença a ensorrar-se, des de la incorporació de les dones al mercat de treball”, degut, precisament a que el sector públic és un dels principals promotors de consecució de la igualtat. Amb les retallades de serveis públics i de l’estat del benestar la situació d’equilibri i justícia laboral es posen en perill, i encara ens distancien més de les xifres europees.

En definitiva, les dures mesures de l’administració de drenatge de l’economia que es concreten en retallades i en manca de serveis públics es tradueix en una veritable expulsió de les dones del mercat de treball.

Documents adjunts

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: