Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Ni + ni - = s
Tarifes de Publicitat
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Dones emprenedores i professionals
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 17-01-2019
>
<
Gener'19
llmamejovessum
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
Internacional : Breus

L’ONU alerta de creixent desigualtat al món i demana més suport a dones

dijous 13 de febrer de 2014

L'ONU alerta de creixent desigualtat al món i demana més suport a dones

Les condicions de vida de la major part de la població mundial han millorat durant els últims 20 anys , però les desigualtats s’han multiplicat , segons un informe de l’ONU publicat avui en el qual es demana reforçar els drets de dones i nenes , especialment en salut reproductiva i sexual .

El document , elaborat pel Fons de Població de les Nacions Unides ( FPNU ) , adverteix que aquestes creixents desigualtats són ara per ara el major desafiament a què s’enfronta la humanitat .

"Hi ha més lleis per protegir i respectar els drets humans , però encara hi ha enormes desigualtats en la materialització d’aquests drets i en l’accés a serveis vitals" , va afirmar el secretari general de l’ONU , Ban Ki - moon , en la roda de premsa de presentació l’informe.

El text repassa el que s’ha aconseguit des de la Conferència Internacional de Població i Desenvolupament ( CIPD ) celebrada el 1994 al Caire , en què la comunitat internacional va acordar fórmules per impulsar l’educació universal , reduir la mortalitat infantil i materna i millorar l’accés a la planificació familiar i la salut sexual a tot el món .

"Els èxits durant aquests 20 anys han estat notables , incloent millores en la igualtat de les dones , la salut i l’esperança de vida , l’educació i els sistemes de protecció dels drets humans" , assegura l’agència de Nacions Unides .

Entre altres coses , destaca que en les últimes dues dècades al voltant de 1.000 milions de persones han deixat de viure en la pobresa extrema i que els temors sobre un augment excessiu de la població mundial han continuat dissipant .

No obstant això , alerta de la creixent desigualtat entre rics i pobres , que ha deixat a un " enorme nombre de persones fora dels beneficis del desenvolupament" , segons el director executiu del FPNU , Babatunde Osotimehin .

En els últims 20 anys el 53% de la riquesa generada al món ha anat a parar a l’1 % més ric de la població , el que ha eixamplat la bretxa entre aquest grup i els 1.000 milions de persones que viuen als 50 o 60 països més pobres del globus , ha afegit .

Aquesta situació es trasllada a la pràctica totalitat dels indicadors analitzats en l’informe, per exemple , el de la mortalitat materna , un dels que ha registrat un major progrés .

Entre 1994 i 2014 les morts de dones durant l’embaràs i el part s’han rebaixat gairebé un 50 % en termes globals , però en molts països de l’Àfrica subsahariana la mortalitat ha augmentat , entre altres coses per causes vinculades a la propagació del virus de la sida .

Segons dades de 2010, el 99% de tota la mortalitat materna es dóna en els països en desenvolupament.

La situació es repeteix en el cas de la mortalitat infantil , que ha passat de 90 morts per cada 1.000 naixements l’any 1990 a 48 en 2012 en el còmput general, però que continua en 98 morts per cada 1.000 a l’Àfrica subsahariana .

Un altre dels aspectes clau de la Conferència Internacional de Població i Desenvolupament és el de la salut sexual i els drets sexuals i reproductius , al punt que el 1994 va envoltar de polèmica la cita per les diferents visions sobre la contracepció i l’avortament , entre altres coses .

L’informe assenyala la necessitat d’impulsar els drets de les nenes i dones en aquest àmbit i crida l’ atenció , per exemple , sobre el poc progrés aconseguit a l’hora d’acabar amb els matrimonis en edat infantil .

Aquest esforç , segons el text , s’ha de donar com més aviat atès que la major generació d’adolescents la història, que es concentra principalment en països en vies de desenvolupament , està iniciant la seva edat sexual i reproductiva .

El FPNU demana més voluntat política , recursos i educació per posar a l’abast de totes les dones mètodes anticonceptius i coneixements necessaris per evitar malalties de transmissió sexual , sobretot entre les més joves .

" Hem de fer la nostra part per protegir el dret de les adolescents a serveis de salut reproductiva i sexual ", ha recalcat Osotimehin .

L’informe assenyala que es donen més de 8 milions d’avortaments anuals en el grup de nenes i joves de 15 a 24 anys , concentrats especialment en els països més pobres , on també es produeixen la major part de contagis de virus VIH i altres malalties .

El document destaca que " donar poder a les dones i les nenes és clau per assegurar el benestar de les persones , les famílies , els països i el món" , va afirmar Ban Ki - moon .

Font: EFE

Foto: EPA

Respondre a aquesta breu

En col.laboració amb: