Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Tarifes de Publicitat
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Dones emprenedores i professionals
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Ni + ni - = s
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 24-08-2019
>
<
Agost'19
llmamejovessum
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Cultura : Breus

La Biblioteca Nacional es sacseja la seva "tradició masclista" i honora a les escriptores

dijous 31 de gener de 2013

La Biblioteca Nacional es sacseja la seva "tradició masclista" i honora a les escriptores

La Biblioteca Nacional d’Espanya (BNE) s’ha tret la "tradició masclista" que tenia des del seu inici amb l’exposició "El despertar de l’escriptura femenina en llengua castellana", un homenatge a les primeres dones escriptores que abasta des del segle XV al XVII.

"La Biblioteca Nacional té una tradició molt masclista des del seu inici", ha assegurat avui a la presentació de la mostra la seva directora, Glòria Pérez-Salmerón, que ha recordat que el seu fundador el 1711, Felip V, no deixava passar a les dones i que aquestes només van poder entrar, els dissabtes i de visita, com si fossin "bestioles rars", a partir de 1837.

Per pal · liar aquesta restricció de la dona a la cultura, moltes es van veure empeses a refugiar-se en convents, on podien tenir el seu "parcel · la privada" i escriure, fonamentalment textos religiosos, alguns dels quals custodia la Biblioteca Nacional, una institució que, malgrat de comptar amb un gruix cos de bibliotecàries, fins al 1990 no va estar dirigida per una dona.

"El despertar de l’escriptura femenina en llengua castellana", comissariada per Clara Janés, exhibeix fins al proper mes d’abril a les sales del seu Museu autèntics "tresors" literaris-manuscrits i impresos-escrits per pioneres de la literatura femenina com Santa Teresa de Jesús, Luisa Sigea, Isabel de Villena, Sor Anna de Sant Bartomeu, Maria de Zayas o Sor Juana Inés de la Creu.

El florir de la literatura femenina en els convents, tant en prosa (Santa Teresa de Jesús) com en poesia (Sor María de l’Antiga), es veu acompanyat del treball d’altres dones que es presenten a certàmens literaris o sumen els seus escrits a llibres col · lectius realitzats amb motiu d’homenatges o celebracions.

Tanmateix, algunes d’elles van pagar la seva "gosadia" amb alts preus, segons ha explicat avui la poeta i traductora Clara Janés, com en el cas de Luisa Sigea, que va ser víctima de la impostura literària en signar Nicolás Chorier amb el seu nom un llibre de caràcter eròtic, "gairebé pornogràfic", titulat "L’acadèmia de les dames". (...)

Font: La Información

Respondre a aquesta breu

En col.laboració amb: