Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Dones emprenedores i professionals
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Ni + ni - = s
Tarifes de Publicitat
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 25-06-2019
>
<
Juny'19
llmamejovessum
2728293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ciència : Breus

La ciència discrimina les dones

dijous 12 de desembre de 2013

La ciència discrimina les dones

Les investigacions dirigides per homes són més citades per altres científics | Gairebé el 30% de la producció científica mundial està feta per dones , en Espanya , el percentatge puja al 37%

Si una investigació científica ha estat dirigida per una dona , és menys probable que sigui citada després per altres investigadors que si ha estat dirigida per un home . El mateix biaix s’observa si la persona que signa com a primera autora ( i , per tant , qui ha fet la major part del treball ) és una dona .

Aquesta tendència a subestimar les investigacions realitzades o dirigides per dones es produeix a escala global , tant als països científicament avançats com en els menys desenvolupats . Així ho demostra una investigació que ha analitzat més de cinc milions d’articles científics publicats entre el 2008 i el 2012 i que es presenta avui a la revista Nature .

"Sigui conscient o inconscient , hi ha un biaix sistemàtic contra les dones" , ha declarat per correu electrònic Cassidy Sugimoto , coautor de la investigació de la Universitat d’Indiana ( EUA ) . Aquests resultats " aporten dades empíriques que són necessaris per corregir un problema molt estès ; haurien de servir com una crida a l’acció" .

Atès que la majoria d’investigacions científiques tenen múltiples autors , la investigació s’ha basat en comptar cada investigació com una unitat i dividir de manera proporcional l’aportació d’homes i de dones . Per exemple , si una investigació està signada per sis homes i quatre dones , s’expliquen sis dècimes pels homes i quatre per a les dones .

Els resultats mostren que , a escala global , menys del 30 % de la producció científica està signada per dones . A Espanya aquesta xifra és una mica més alta , del 37%, però això no significa necessàriament que hi hagi menys discriminació que en altres països sinó possiblement que la professió de científic és menys valorada , adverteix Sugimoto .

En aquesta línia , els únics cinc països on les dones produeixen més investigació que els homes són Macedònia , Letònia , Ucraïna , Bòsnia i Hercegovina i Sri Lanka . No es tracta , per tant , de grans potències científiques sinó de països on els homes prefereixen dedicar-se a altres professions . En canvi , en els països que basen el seu desenvolupament econòmic en la investigació com els Estats Units , el Regne Unit i Alemanya , la desigualtat entre sexes és més acusada que a Espanya .

Els investigadors han comprovat que aquesta desigualtat s’observa tant en petits treballs científics com en grans projectes internacionals , que també solen ser menys citats si la seva primera autora o la seva directora és una dona . Això indica que el biaix no és perquè les investigacions realitzades per dones siguin de qualitat inferior sinó al fet que "segueixen existint barreres a les dones en la ciència a tot el món" , assenyala Sugimoto .

Tampoc és perquè les dones publiquin més en disciplines que reben poques cites científiques com infermeria o pedagogia , ja que el mateix biaix es repeteix quan s’analitza cada disciplina per separat , incloses les que reben més cites com la biomedicina .

"Perquè un país sigui científicament competitiu , necessita optimitzar el seu capital intel · lectual " , escriuen els investigadors a Nature . " Cap país pot permetre deixar de banda les contribucions intel · lectuals de la meitat de la seva població " .

Però les solucions , adverteixen , no seran fàcils . Si ho fossin , el problema ja estaria resolt . Però la discriminació contra les dones en la ciència es basa en tradicions culturals de desigualtat que són diferents d’uns països a uns altres. "Cada país - conclouen - hauria d’identificar els micromecanismes que contribueixen a reproduir l’ordre del passat" .

Veure en línia : La Vanguardia

Respondre a aquesta breu

En col.laboració amb: