Webs Locals

Agenda de Cornellà [+]

Avui és: 19-08-2019
>
<
Agost'19
llmamejovessum
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Web local Cornellà

"La gent demana eines tecnològiques per a la creació digital"

Entrevista a Penélope Cañizares, coordinadora de Concéntrica
divendres 12 de febrer de 2010

"La gent demana eines tecnològiques per a la creació digital"

Quina és la proposta de Concèntrica i a quins públics s’adreça?

Concèntrica és un projecte per fomentar les arts audiovisuals i les noves tecnologies a Cornellà, impulsat pel Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cornellà, junt amb la Diputació de Barcelona. El seu punt de partida és que la imatge és un element que tots, adults i infants, consumim diàriament, ja sigui amb un fulletó que rebem a la bústia, internet, televisió, cinema, etc. A partir d’aquest element, Concéntrica planteja una sèrie d’activitats de caràcter comunitari a diferents col.lectius de la ciutat.

Al llarg del 2007 hem treballat també amb la comunitat educativa, fent cursos de formació als instituts, concretament a l’Institut Maria Aurèlia Campany i l’IES Esteve Terrades, amb un curs de lectura de l’imatge en moviment. El seu objectiu ha estat que aquests joves coneguin com el llenguatge audiovisual connota una sèrie d’informacions, de les que de vegades no en són del tot conscients, i fer-los reflexionar sobre aquest fet.

A partir d’aquesta lectura es proposaven una sèrie de tallers al mateix institut, en els quals ells eren els creadors d’un curtmetratge fet en grups tutoritzats per un monitor. El resultat ha estat molt bó, la idea ha agradat i uns quants d’ells han decidit fer el seu grup, junt amb joves de Sant Ildefons. Cada divendres es reuneixen per seguir treballant en curtmetratges i amb les noves tecnologies, una dinàmica que els ha permès fer altres creacions diferents.

També s’ha creat una Xarxa de Joves Creadors de la ciutat, joves realitzadors i gent vinculada a la imatge, tot generant una bossa de recursos per donar a conèixer totes aquelles activitats, subvencions, etc. de que disposa la ciutat. La Xarxa també és un entorn que els permet estar en contacte, un espai web on compartir treballs, experiències o bé demanar ajut en alguns moments.

Concèntrica és un projecte que intenta apel.lar a diferents públics de la ciutat amb iniciatives de caràcter comunitari. En aquest sentit, amb la gent més gran hem tractat de recuperar la memòria visual de la ciutat, fent un banc de memòria audiovisual del municipi. Per una banda, hem anat recollint antics filmets rodats a Cornellà des de principis del segle XX a 1980. Alguns són vídeos més domèstics, altres de caire documental, tots rodats per cineastes pioners del municipi.

Una altra manera d’impulsar aquest projecte de recuperació de memòria ha estat a partir dels testimonis d’antics treballadors de la Siemens. Dos joves realitzadors de la ciutat es van encarregar d’entrevistar-los, i a partir d’aquest material es va elaborar un documental. Es tracta, d’alguna manera, que sigui el tret de sortida d’aquest banc de memòria audiovisual. A poc a poc, l’iniciativa es podrà anar nodrint d’ altres experiències i altres personatges.

També s’ha volgut, per altra banda, ajudar als joves creadors a produir. A banda de recollir treballs de joves realitzadors de la ciutat, a nivell cinematogràfic, també s’ha impulsat la creació d’una sèrie d’exposicions fotogràfiques amb un grup de joves fotògrafs de Cornellà, per tal de que generin obres i les mostrin de manera itinerant per diferents espais expositius de la ciutat.

Quins vincles veus entre els processos col.laboratius i d’aprenentatge en comú i les comunitats online generades a partir de Concèntrica? Cap on creus que poden evolucionar?

Quan vam començar el projecte Concèntrica érem conscients de que tecnològicament la societat està canviant, està evolucionant molt. Cada cop més, les noves tecnologies agafen més espais de convivència a nivell social. Èrem conscients de que cada cop hi havia més gent amb petits recursos que a casa podia fer coses. La idea de la xarxa de Concèntrica era crear un espai web on la gent pogués compartir els seus treballs i a l’hora conèixer nours recursos, noves eines que potser no tenien a l’abast.

Tinguent en ment enòmens com YouTube, o altres planes d’internet on una persona amb una càmera i poques eines pot exposar els seus treballs, a Cornellà hi existia un buit, ja que hi havia gent que cada cop més demanava utilitzar les noves tecnologies per generar treballs de creació i donar-los a conèixer. Els circuits d’exhibició i producció són cada cop més tancats i de més difícil accés, però les noves tecnologies els estan obrint i estan permetent divulgar-los.

Podeu veure el vídeo de l’entrevista a Penélope Cañizares fent click aquí .

Veure en línia : CITILAB

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: