Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Dones emprenedores i professionals
Tarifes de Publicitat
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Ni + ni - = s
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 19-08-2019
>
<
Agost'19
llmamejovessum
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Drets

La perversió de les interseccionalitats en els drets

divendres 5 d'octubre de 2012

La perversió de les interseccionalitats en els drets

La Fundació Maria Aurèlia Capmany acull una xerrada sobre Discriminació múltiple i exclusió social a càrrec de Chelo Chacártegui, en el marc dels dinars que organitza periòdicament la Fundació.

Chelo Chacártegui és Doctora en Dret, Professora Titular de Dret del Treball i de la Seguretat Social i Vice-Degana de la Facultat de Dret.

La relació entre mercat de treball, drets laborals i gènere és desigual, farcida d’injustícies, però en el fons, segons Chacártegui, els orígens no és sinó les interseccionalitats, o la concurrència de desigualtats basades, al seu temps en una successió de clixés discriminatoris d’origen racial, ètnia, discapacitats, una combinació de factors que en el cas de les dones van molt unides.

La discriminació va més enllà de l’acumulació, en el cas de les dones té un efecte exponencial, de manera que les dones tenen molt punts per acabar marginada i victimitzada. Si als EUA l’origen de les discriminacions són racials, a Europa, la discriminació és per gènere.

Hi ha una vulnerabilitat flagrant dels col·lectius, l’assetjament és allà on millor es manifesta. Són més proclius, factors, edat, orientació sexual, discapacitat.

Aquest conjunt de discriminacions que actuen de manera exponencial, essent el resultat molt més que la summa de les individualitats prenen una volada inimaginable quan es tracta del mercat laboral, de la feina, com així ho deixa palès la construcció d’estereotips sobretot les dones lesbianes.

Per a Chacártegui, està clar “si arribem als tribunals és perquè sempre hi ha molta activitat discriminatòria”, per començar en l’accés a la ocupació que ja comporta una propensió a l’assetjament sexual, que la majoria de les dones acaben resolent el contracte de treball. És la dona qui ha de promoure la marxa de l’empresa per la via de l’article 50 de l’Estatut dels Treballadors.

El deteriorament dels drets laborals i de les dones que estem vivint darrerament, és sens dubte l’estocada que fa que ser dona i lesbiana dificulti molt més l’accés a una feina digna i tal i com va etzibar la coordinadora del grup LGTB d’UGT, Sònia López “és molt complicat tornar a l’armari”. La realitat és de nou la d’amagar la realitat, precisament la negació de la identitat sexual, forçar la invisbilització com a estratègia.

Per a la ponent, però una de les dificultats per denunciar aquests casos és el de la comparativa, és a dir si una empresa no discrimina per ser dona (es pot comprovar que no hi ha discriminació per gènere), ni per ètnia (una empresa pot provar que tenen treballadors d’una altra ètnia), aleshores és molt difícil provar la doble discriminació. Però, en la majoria de casos el que està clar és que sempre hi ha el tall de gènere. I és que ser dona, normalment suposa “un desafiament a l’autoritat”, segons va expressar una de les assistents.

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: