Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Ni + ni - = s
Dones emprenedores i professionals
Tarifes de Publicitat
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 17-06-2019
>
<
Juny'19
llmamejovessum
2728293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Comunicació
Presentació de l’Informe ’Tenen veu les dones, al periodisme d’opinió?’

La realitat amputada, la manca de dones a les seccions d’opinió

dimecres 17 de juliol de 2013

La realitat amputada, la manca de dones a les seccions d'opinió

L’observatori cultural de gènere ha tingut una presentació en societat de luxe, amb l’informe sobre la presència de les dones dins les seccions d’opinions, Tenen veu les dones al periodisme d’opinió?, que en realitat el que analitza és el pes de les dones en el ‘moll de l’ós’ del periodisme, les seccions d’opinions, en paraules de la presidenta de l’observatori, Mª Àngels Cabré, i perquè “l’opinió és on s’exerceix el quart poder”, segons reflexiona la presidenta de l’Associació de Dones Periodistes i autora de l’informe, Lina Barber.

Barber, qui ha començat la seva intervenció amb el crit de “we can” ha desgranat el treball i ha presentat les conclusions, el dèficit de dones en aquestes seccions cabdals dels mitjans de comunicació. En cap dels tres àmbits clàssics dels mitjans de comunicació (ràdio, televisió i premsa) s’assoleix ni el 30% -la paritat, ha recordat Barber és de 60-40.

El mitjà que surt més ben parat és el de la ràdio amb un 25,33%, la televisió, que té un 23,53% i la premsa que es queda en un 21,43%. Els protagonistes d’aquestes xifres són El País, Ara i El Periódico a premsa. RNE, R4 i Catalunya Ràdio i a televisió, 8tv i TVE. Resulta rellevant que la televisió més lluny de la paritat sigui el Canal 33, dedicat a la cultura.

“A més, els mitjans que menys estan de la paritat, sembla que siguin forçats i aleshores recorren a l’arc parlamentari per tal de trobar dones” apunta Barber.

Una realitat, unes xifres que per a la periodista Patricia Gabancho no troba res que justifiqui aquesta discriminació”, però afegeix unes dades, el 80% de les dones opinadores són periodistes, i quan més alta és l’especialització menys espai tenen les dones.

L’hegemonia de l’economia a les redaccions té la seva repercussió a les tertúlies, on, normalment els qui opinen d’economia són homes, havent-hi moltes dones economistes igualment qualificades. Gabancho apunta si potser hi ha dues categories d’opinió “una divisió d’honor, especialitzada i una segona divisió de generalista”.

A més aquest dèficit numèric n’amaga un d’altre de qualitatiu, el que costa que les dones mantinguin la paraula en tertúlies radiofòniques o televisives, “es pensen que anem allà a parlar poc i a donar-los la raó i la realitat és que t’has de guanyar el dret a parlar, a dir la teva” apunta Gabancho.

Aspecte en el que coincideix amb la defensora d’Igualtat de El Periódico, Eva Peruga, per a qui, a més atribueix la manca de dones en la mateixa essència de la secció “persones, grans, amb cultura que han tingut càrrecs, i clar, les dones, normalment no tenim càrrecs”. Sembla que les dones només estem acreditades als mitjans de comunicació a parlar de ‘coses de dones’ (violència de gènere, etc..) i això de manera necessària provoca una distorsió en la imatge que es reflexa, que és incomplerta, que falta la referència de les dones.

L’informe ha estat l’estrena de l’observatori, una institució que es va crear a partir d’una carta oberta signada per 300 homes i dones de la cultura catalana que, per iniciativa de Mª Àngels es va enviar ara fa un any al Conseller demanant-li paritat en la cultura i que va evidenciar la necessitar de fer alguna cosa al respecte. La manca d’anàlisi de gènere a la cultura ja era esgarrifosa. “I no podem permetre que la cultura sigui l’últim reducte del patriarcat”. Perquè la cultura “no només reflecteix, també representa”, reflexionà la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell del que resulta “una visió androcèntrica que cal equilibrar i la perspectiva de gènere és la clau contra la perspectiva androcèntrica”.

La foto que il·lustra aquesta peça és de l’ICD

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: