Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Dones emprenedores i professionals
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Ni + ni - = s
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Tarifes de Publicitat
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 18-02-2019
>
<
Febrer'19
llmamejovessum
28293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
Comunicació

La violència de gènere, a la premsa

dijous 18 d'abril de 2013

La violència de gènere, a la premsa

La imatge de la violència de gènere a la premsa no acaba de sortir gaire ben parada, l’impacte de la crisi, la basculació del protagonisme de la víctima a l’agressor i l’excessiva exposició de les víctimes a través d’una major identificació i de l’abús de les fotografies de retirades del cadàver és a grans trets les males pràctiques del periodisme escrit que tenen com a resultat una visió distorsionada de la violència de gènere.

Aquestes són les conclusions de la presentació de l’impacte en les recomanacions sobre la violència masclista en els mitjans de comunicació, presentat al Col•legi de periodistes i elaborat per l’associació de dones periodistes de Catalunya (adpc) en la setena edició.

Un dels retrets als mitjans que presenta aquesta investigació és la tendència creixent a donar més dades de la víctima, per a Mavi Carrasco, investigadora i periodista (ADPC) “Cada cop més es pot reconèixer de qui estem parlant. De vegades no es diuen els noms, però sí, altres dades indicadores, per exemple una foto de l’adreça”.

Una exposició que contrasta amb l’augment de les informacions on es contextualitza l’agressor de diferents maneres, així, la majoria de diaris acaba explicant el què passa a l’agressor o el 16% informa de si l’agressor s’ha suïcidat (abans no passava), es tendeix a justificar a l’agressor “drogoaddicte, amb problemes de parella, per la crisi”.

En canvi, ja gairebé ningú no informa de la procedència de l’agressor, al fet migratori. Marta Corcoy, també investigadora i periodista va explicar que “La majoria d’informacions es centren en la descripció dels fets, hi ha un increment de titulars en els quals, l’agressor és el protagonista i sobre el seguiment judicial o processal del mateix. S’esmenta més a la víctima, que passa del 4 al 17%.”

Un altre dels dèficits en la informació de la violència de gènere és la manca de fonts (dues de mitjana), en les que de manera majoritària són institucionals o de la policia. Això comporta una manca de sensibilitat de gènere i les mancances en l’opinió d’expertes alhora d’informar d’aquests fets.

També es va destacar el fet de que cada cop s’escurça més l’extensió d’aquestes informacions, per a Carrasco: “Un augment de les informacions d’una sola columna, el que és positiu perquè no invisibilitza i no permet gaire la mala pràctica”, i de tant en tant hi ha informacions més elaborades de balanços.

Aquesta reducció del tractament de la violència de gènere i gairebé l’estricte circumscripció de la violència de gènere a les víctimes mortals, comporta un desenfocament que porta a Yolanda Yolanda Bardina, investigadora i col•laboradora (Centre Dolors Piera) a expressar l’opinió de la sala “no cal morir per ser víctima de la violència de gènere”

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: