Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Tarifes de Publicitat
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Dones emprenedores i professionals
Ni + ni - = s
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 17-02-2019
>
<
Febrer'19
llmamejovessum
28293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
Violència de Gènere : Breus

La violència de gènere s’ha de combatre des de les aules

dimarts 29 d'octubre de 2013

La violència de gènere s'ha de combatre des de les aules

"Cada mort és un fracàs del sistema. Hem de treballar més l’àmbit educacional", ha subratllat la portaveu del Consell General del Poder Judicial, Gabriela Bravo. "Hem de ser capaços de formar els joves perquè no segueixin reproduint patrons de violència", va insistir a la vista de l’augment de casos de maltractament entre adolescents. El 2011 es van investigar 473 assumptes en què havia implicat algun menor, xifra que el 2012 va créixer fins als 632, segons la Memòria de la Fiscalia General de l’Estat .

Bravo va cridar especialment l’atenció sobre les "víctimes silencioses " dels casos de violència , que són els menors , moltes vegades en contacte amb el maltractament des que neixen . "Són els nens que reben de forma indirecta aquesta violència física i psíquica , els que acaben reproduint ", va dir .

Per Estefania Navarrete , coordinadora del programa GAMMA de la Policia Local de València , cal desenvolupar molt més la llei de 2004 . "Ens hem quedat en el camí, amb pegats " , va defensar la inspectora , que va reclamar campanyes de prevenció contra la violència entre els menors . " Cal treballar a l’escola, a casa i en tots els àmbits , ha reblat . Perquè les dones són un tot , no podem desmembrarlas , necessiten una assistència integral ", ha defensat Navarrete .

" Una víctima de maltractament és una dona danyada , però no feble "

Cristina Nadal , coordinadora del Centre Dona 24 hores , coneix el problema des de la base . A aquest centre arriben moltes víctimes de maltractaments abans que denunciïn els seus agressors i moltes d’elles no saben els drets que els assisteixen . D’altres, ni tan sols se senten víctimes . " Una víctima de violència de gènere és una dona danyada , però no és feble perquè ha creat uns ressorts de supervivència increïbles" , va dir Nadal en un intent per enderrocar tòpics .

Pilar Gil , advocada de la Fundació per a l’Atenció de les Víctimes del Delicte i Trobada Familiar ( Favide ) , ha alertat que està fallant la detecció i prevenció dels casos . " No es tracta només del món educatiu , és la societat sencera la que falla . No ens hem conscienciat que la violència de gènere és una matèria tan sensible com el terrorisme " , va afirmar rotunda . És un problema cultural que es dóna en totes les classes socials .

Els centres d’atenció a les dones estan fent un treball del 500 %, va dir Gil , "però sempre que mor una d’elles per violència de gènere ens preguntem el mateix: Per què no ho sabíem ? Hi ha alguna cosa aquí que ens falta per perfilar " .

Totes van apuntar com nociva la criminalització de les víctimes , quan transcendeix que no van denunciar el maltractament , o que sí ho van fer però al poc van retirar la denúncia . Per contra , sembla donar-se una certa permissivitat cap al maltractador , al qual realment la societat hauria d’aïllar . " El seu agressor és la persona de la qual es van enamorar , el pare dels seus fills i la que li està fent mal " , va dir Nadal a manera d’explicació .

" No ens hem conscienciat que és un tema sensible com el terrorisme "

La dependència emocional i econòmica complica en extrem la separació de la víctima del seu maltractador . Per això la crisi , la falta d’ocupació , fa que el procés de desvinculació i recuperació sigui molt més lent en moments com els actuals .

L’entorn de les víctimes de violència de gènere és vital a l’hora de detectar els casos i denunciar-los, però moltes vegades aquest cercle enquadra els indicis de maltractament en l’àmbit de les dificultats conjugals i no entra , ha censurat Bravo .

Tolerància zero a tots els nivells

L’últim informe de l’Observatori de la Violència de Gènere del CGPJ constata que les denúncies per maltractament han caigut un 9,2% des de 2008 , poc després d’esclatar la crisi , però hi ha una borsa de casos oculta . En els sis primers mesos de 2013, les denuncien caure un altre 4,2% respecte a gener- juny de l’any anterior fins a fregar les 61.000 . La Comunitat Valenciana és la tercera autonomia en nombre de denúncies per violència domèstica .

Donar la volta a la violència de gènere no és fàcil , però les quatre professionals que van participar en el debat van apuntar algunes . Que la violència de gènere es combat des de les aules sona a obvietat , però , no sempre es potencia . Xerrades, material didàctic i molta pedagogia per evitar a les escoles el sexisme . Els centres sanitaris són també terminals on es detecten aquests casos , però caldria extremar la vigilància , des dels metges de família fins als serveis d’urgències . Amb l’entorn familiar i social de la víctima passa el mateix . " No es pot mirar cap a un altre costat" , van repetir .

I en els mitjans de comunicació també hi ha una tasca de conscienciació important perquè tenen molt poder d’influència . "Són un reflex de la societat" , va reflexionar Estefanía Navarrete , inspectora de la Policia Local de València , que va advocar per la creació d’un comitè avaluador , amb capacitat executiva , que retiri dels mitjans de comunicació continguts que fomentin la discriminació de gènere . " Si determinats programes de televisió , per exemple , no són bons , caldria retirar " , va defensar sense embuts .

El tractament informatiu dels casos mortals per violència de gènere és crucial . " Criminalitzar és no entendre absolutament res del que els passa a les dones que pateixen maltractaments" , ha insistit Pilar Gil , advocada de la Fundació per a l’Atenció a les Víctimes .

Calen més campanyes de prevenció i , sobretot , més mitjans econòmics i humans . " Hauríem d’haver avançat molt més en la detecció i prevenció de casos" , assenyala Bravo . Tots els estaments implicats en el problema de la violència de gènere han de fer autocrítica per evitar nous casos . Revisar els fracassos , indagar què baula de la cadena va fallar i el motiu de l’error perquè la veritat és que " no s’han posat en marxa tots els mecanismes necessaris i previstos en la llei de 2004 ", van admetre les protagonistes del debat . "És necessària la tolerància zero a tots els nivells ", ha reiterat la portaveu del CGPJ .

Dins del context europeu , Espanya és un dels països on el maltractament de gènere té visibilitat . Els programes europeus en què participa el Grup GAMA li han servit a Navarrete per concloure que la violència de gènere és un problema global , es dóna en la pràctica totalitat de països europeus . " La visibilitat que es dóna a Espanya a la violència de gènere , no es dóna en tots els altres països , alguns d’ells avançats " , va destacar la inspectora . En molts ni tan sols es comptabilitzen els casos .

Veure en línia : El País

Respondre a aquesta breu

En col.laboració amb: