Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Per a que us sigui més facil de compartir, comparar, destriar ... us deixem aquí tots els videos en un sol post, de cada una de les taules en que es van desenvolupar les segones Jornades de dones liderant les TIC el passat 17 de Novembre

Tots els Videos de les 5 taules de les Jornadas Womanlidertic 2016

Canal Dones en Xarxa

Banners

Tarifes de Publicitat
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Ni + ni - = s
Dones emprenedores i professionals
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 18-06-2018
>
<
Juny'18
llmamejovessum
28293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1

Convocatoria destacada

Història

Les dones de les resistències

dimecres 30 de gener de 2013

Les dones de les resistències

Quan fa tres dies que es va commemorar el dia internacional de l’Holocaust en record de l’alliberament del camp de concentració d’Auschwitz - Birkenau, en unes dades que semblen un trist collage al calendari, avui es compleixen els 75 anys del bombardeig de l’església de Sant Felip Neri, i el 26 de gener, els 74 anys de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona, forçant així ja la derrota de l’exèrcit republicà, és hora de fer memòria del pes de les dones, sovint oblidat per la historia i els qui l’escriuen, és clar, els historiadors.

Com cada any l’UNESCO ret tribut a les víctimes de l’Holocaust. En aquesta data es commemora l’alliberament el 1945 per les tropes soviètiques del camp de concentració i extermini nazi d’Auschwitz-Birkenau.

Enguany la commemoració es centra en “Auxili i rescat durant l’Holocaust: el valor d’ajudar". Un lema que tal i com va recordar (i emocionar) la periodista Montse Armengou a l’acte de record de l’alliberament del també camp de concentració de Ravensbrük i que remet a la solidaritat de les dones, en clau de supervivència.

Emmanuel Ringelblum, l’historiador que va documentar el gueto de Varsòvia, va escriure en el seu diari: "... L’historiador del futur haurà de dedicar una pàgina apropiada al paper de la dona jueva en la guerra. La dona ocuparà una pàgina important en la història dels jueus per la seva valentia i la seva fortalesa. Gràcies a ella, milers de famílies han aconseguit sobreposar-se al terror dels temps ".

Les dones com a combatents, com a resistents, com a represaliades han estat invisibilitzades per la política i per la història. Tot just ara, Mary Nash, catedràtica de Història de la Universitat de Barcelona qui reivindica que s’ha de posar en valor l’aportació de les dones en el context històric i així la mostra és sobretot una lluita contra l’oblit, els anys, més enllà del silenci. Perquè si bé hi ha estudis, tesis, llibres, màsters, en definitiva un teixit institucional i acadèmic que efectivament empeny a favor de la visibilització de les dones, el gran problema és que “no funciona bé la transmissió, no arriba al conjunt de la població”, afegeix Nash, “la majoria de dones les coneixíem, és un problema de reconeixement, de les escoles dels mitjans de comunicació . La manca de referència de les dones en la història, no és un només un dèficit important, és que hi ha una manca en la manera d’entendre el passat”.

Nash dóna una visió que contribueix a trencar el sostre de vidre en la Història, “Trencar amb la trampa perversa i considerar a les dones com a subjectes històrics, de prendre decisions, influir, és una bona lliçó de dones compromeses amb la democràcia a la Guerra Civil, per exemple”.

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: