Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Tarifes de Publicitat
Ni + ni - = s
Dones emprenedores i professionals
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 24-05-2019
>
<
Maig'19
llmamejovessum
2930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Internacional : Breus

Les dones en el mercat laboral llatinoamericà

dimarts 1 d'octubre de 2013

Les dones en el mercat laboral llatinoamericà

Sense pressa , però sense pausa , d’acord a l’informe Panorama Laboral 2012 de l’OIT , la participació de les dones en el mercat laboral ve experimentant un accelerat creixement des de les dècada dels 70 . S’observa un gradual tancament de les diferències de participació entre homes i dones en la força de treball . La taxa de participació femenina a la regió llatinoamericana a 2012 va ser de 49.8 % , la d’ocupació de 40.2 % i la d’atur 7.7 % , mentre que la masculina va presentar una taxa de participació de 71.4 % , d’ocupació de 59.8 % i d’atur de 5.6 % . ( 1)

Dones que abans pertanyien a la població classificada com inactiva ara estan ocupades oa la recerca d’un treball remunerat . No obstant això , la capacitat de resposta del mercat laboral és insuficient davant aquestes demandes creixents , el que es reflecteix que l’ocupació informal sigui més gran i les taxes d’atur femení siguin majors a les masculines .

A Llatinoamèrica des de la dècada dels 70 s’han incorporat al mercat de treball al voltant de 80 milions de dones , però la PEA segueix sent predominantment masculina amb 138 milions d’homes . Cal notar que en l’actualitat hi 1.4 homes per cada dona activa Toti preveu que disminuirà a 1.2 en 2030 . També , l’OIT estima que entre 2005 i 2020 s’inseriran 1.3 dones al mercat laboral per cada home .

D’ altra banda, segons dades de la Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina i el Carib ( CEPAL ) , referits a les zones urbanes de la regió , les dones van tenir un salari ponderat anual equivalent al 68 % de l’ingrés laboral masculí el 2011. Mesurat per hores treballades les dones van guanyar l’equivalent al 72 % de l’ingrés dels homes sent la bretxa menor per a les dones amb més educació ja que van percebre l’equivalent de el 83 % de l’ingrés laboral masculí per hora . ( 2)

Les dones amb major grau d’escolarització , en efecte tenen més participació econòmica , en canvi els homes independentment del nivell d’instrucció assolit mantenen aquesta tendència alta . A més CEPAL assenyala que mentre el 5.2 per cent dels treballadors homes arriba a llocs directius , tot just ho fan 3.9 per cent de les dones , observant-se un tancament de la bretxa des dels anys 70, en què no havien dones en llocs directius .

Les dones a Amèrica Llatina es poden agrupar en tres grans categories : 1) el 53% pertany a la població econòmicament activa , 2) 31% estan dedicades als quefers domèstics; 3) i el 16 % estudia . En la mitjana urbà regional , s’observa una diferència aproximada de set hores setmanals en les hores treballades per homes i dones . Les majors bretxes entre la jornada remunerada femenina i la masculina són les que hi ha a l’Argentina , Costa Rica i Perú, països en què difereixen prop de 10 hores , moltes vegades a conseqüència del nombre de dones caps de família monoparentals que han de proveir als seus llars .

Cal assenyalar que , si bé les dones treballen més que els homes , el nombre d’hores que elles destinen al treball remunerat descendeix a mesura que augmenta el nombre de fills / es menors de cinc anys a la llar . Després es reincorporen a temps complet .

Això comporta una alta presència de dones en treballs informals que solen ser més flexibles i els permeten conciliar la vida laboral amb la familiar , encara que impliqui , en molts casos , sotmetre a esquemes de subcontractació , condicions de treball inestables i baixos salaris .

Dos exemples del que assenyala són Mèxic i l’Argentina . Mèxic gairebé triplica a l’Argentina en població però pel que fa a la PEA femenina , el país més sud-americà té una participació més alta que Mèxic en les dècades analitzades . Això passa perquè a Mèxic les dones estan majoritàriament situades en el sector informal , com a reflex de la creixent informalitat de l’economia en el seu conjunt i no estan incloses en la PEA . També s’ha de tenir en compte l’alta taxa de fecunditat mexicana en contrast amb la baixa taxa argentina . Finalment , el nivell educatiu de les dones a Argentina és de mitjana major que a Mèxic .

Vist així , és de notar que segueixen havent desigualtats al moment d’entrar al mercat laboral , el que s’explica per la persistència dels estereotips sexe- genèrics que comporten a les iniquitats de gènere al moment de contractació i assignació d’activitats . El que això sembla indicar és una falta d’estratègia i política de conciliació treball -família de part de l’Estat . Tampoc hi ha a Amèrica Llatina polítiques d’equitat de gènere que serveixin per avaluar el procés de convergència en curs .

Finalment s’aprecia que hi ha una participació femenina creixent en el mitjà econòmic , social i polític a Amèrica Llatina des dels anys 70 . Hi ha evidència de més dones al mercat de treball i d’una sobreexplotació major mesura en hores de treball i salari , on treballen més i guanyen menys que els homes , com regla.De altra banda , es constata que a major nivell educatiu s’estan tancant les bretxes . Finalment està posat de manifest la manca de polítiques públiques específiques paraatender els nivells de discriminació als quals són sotmeses les dones tant en el medi de treball com en la vida política .

Óscar Ugarteche y Valentina Ballesté Font:Rebelión

Respondre a aquesta breu

En col.laboració amb: