Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Tarifes de Publicitat
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Ni + ni - = s
Dones emprenedores i professionals
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 19-08-2019
>
<
Agost'19
llmamejovessum
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Societat : Breus

Les dones reclamen el seu lloc en la política

dilluns 30 de setembre de 2013

Les dones reclamen el seu lloc en la política

La política , un privilegi d’homes. Un clixé que segueix sent una realitat en molts països europeus . Després d’anys de lluita la situació està canviant però lentament . Com més alta és l’escala de poder , més rar és trobar dones " .

Segons Wanda Nowicka , vicepresidenta del Parlament polonès , "ells volen tractar-te com una dama i ser caballerosos amb tu obrint la porta , però un dels eslògans de les feministes és:" No volem que ens obriu la porta de casa sinó la del Parlament " .

En els Parlaments de la Unió Europea hi ha una mitjana d’una dona per cada tres homes . Fa 10 anys les dones ocupaven un 22% d’escons al Parlament , avui ocupen el 27% .

Per descomptat hi ha diferències significatives entre països : quan alguns com Suècia , Finlàndia i Espanya s’acosten a la paritat amb un 40% de fèmines , altres com Hongria , Xipre i Romania no passen del 15% de dones en la seva Assemblea .

En termes d’evolució , Polònia és un bon exemple . Amb menys d’un quart de representació femenina al Parlament , el país està per sota de la mitjana europea . No obstant això , en els últims anys , una revolució feminista sembla haver funcionat .

Entre les instigadores es troba Wanda Nowicka , una figura de la lluita feminista a Polònia i ara vicepresidenta del Parlament . No dubta a denunciar certes tàctiques laborals en els passadissos de l’Assemblea.

" Quan una dona parla en un partit dominat per homes , aquests no l’escolten . Immediatament consulten la seva l iPad o conversen entre ells. Per a moltes dones és dificil fer front a això perquè pensen que el que diuen no val la pena , que no és important . Perquè si ho fos, la escoltarien " .

Escoltar les veus de les dones és l’objectiu d’un moviment que ha tingut un èxit inesperat : el Congrés de la Dona . Fundada fa només quatre anys , cada any reuneix a milers de dones a la sala més gran de Varsòvia ia alguns homes, entre ells el primer ministre .

Entre les fundadores està Henryka Bochniarz , una persona molt influent en el món dels negocis . La trobem en una reunió sobre la situació de la dona . Ella recorda que aquest moviment ciutadà va néixer al 20 aniversari de la caiguda del règim comunista .

" Estàvem un grup d’amics i les dones ens vam adonar que semblava que el canvi esdevingut a Polònia havia estat portat a terme pels homes . I vam dir val , farem un seminari sobre el paper de les dones en aquesta transformació . Però quan vam començar a conversar sobre el programa ens vam adonar que un seminari no era suficient , llavors vam pensar que potser seria millor una conferència . I al final vam fer un gran esdeveniment a Varsòvia en què van participar 5.000 dones . No coneixíem a ningú pel que va ser una mica informal . Després del primer congrés no hi havia manera d’acabar , perquè hi havia una demanda enorme i tothom preguntava : ¿ Quan serà la següent ? Necessitem una altra ! "

El primer èxit per al Congrés de la Dona va ser l’adopció el 2011 d’una llei que requeria almenys un 35% de dones en les llistes electorals . Aquesta solució va ser considerada discriminatòria per alguns . Però d’acord amb l’artífex d’aquesta Llei , un exactivista avui al govern, el mètode funciona .

" L’assoliment va ser que les parts van començar a centrar-se més en les dones . Durant les eleccions que van seguir a la introducció de la llei , el nombre de dones que es van presentar a la legislatura s’ha duplicat " , explica Agnieszka Kozłowska - Rajewicz , Secretària de l’Estat polonès per a la Igualtat .

Al final , el nombre de dones elegides ha augmentat , però només un 4 % a causa de que alguns partits posen als seus candidates al final de la llista disminuint així les seves possibilitats d’èxit .

Un 89 % dels líders dels principals partits polítics de tot Europa són homes . A Polònia , cap dona ha dirigit mai grans formacions polítiques .

La lluita del Congrés de la Dona està lluny d’acabar . Segons la sociòloga Małgorzata Fuszara , la prioritat ara són les zones rurals , les quals segueixen sent bastió del conservadorisme .

" El més important és que en el medi rural les dones se senten molt més legitimades per defensar els seus drets i per millorar la seva situació ia més organitzen congressos a tot arreu. I cada vegada tenen més suports per part dels governs locals . Hi ha una espècie de , podíem dir , cooperació entre tots dos . "

" A Polònia , la tendència és positiva , sembla que cada vegada més persones , tant en la societat com en la classe política , entenen que una política sense dones no pot seguir endavant . Les dones són necessàries en la política per tal de canviar-la i d’abordar els principals problemes que pateixen " , comenta Wanda Nowicka .

Malgrat l’optimisme , el camí cap a una paritat real serà llarg.

Font: Euronews

Respondre a aquesta breu

En col.laboració amb: