Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Per a que us sigui més facil de compartir, comparar, destriar ... us deixem aquí tots els videos en un sol post, de cada una de les taules en que es van desenvolupar les segones Jornades de dones liderant les TIC el passat 17 de Novembre

Tots els Videos de les 5 taules de les Jornadas Womanlidertic 2016

Canal Dones en Xarxa

Banners

Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Dones emprenedores i professionals
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Ni + ni - = s
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Tarifes de Publicitat
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 18-10-2018
>
<
Octubre'18
llmamejovessum
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
31
1
2
3
4
Salut : Breus

Les dones tenen pitjor salut que homes en països amb política tradicional

dilluns 1 de setembre de 2014

Les dones tenen pitjor salut que homes en països amb política tradicional

Un 38,6% de les dones dels països del sud d’Europa que apliquen polítiques familiars tradicionals (que no fomenten la igualtat de gènere) manifesta tenir una mala salut, enfront del 30,2% dels homes, mentre que a Espanya aquestes xifres augmenten fins al 42,6% en dones i el 32,5% en homes.

Aquests són algunes de les dades que apareixen en un estudi del projecte europeu "Sophie" que, impulsat per la Unió Europea i coordinat des de Barcelona, ha analitzat les dades de 26 països de l’Enquesta Social Europea de l’any 2010.

Segons l’estudi, els països del sud d’Europa (Espanya, Grècia, Portugal i Xipre), amb polítiques familiars més tradicionals, són els que mostren unes desigualtats més altes en la salut percebuda entre dones i homes.

Els investigadors d’aquest treball, publicat a la revista "Social Science & Medicine", han recopilat les dades de 26 països europeus i s’han classificat en cinc tipologies, segons el seu model de política de família, que facilita en major o menor mesura que les dones tinguin un treball remunerat.

Així, s’han classificat el model de doble sustentador (Dinamarca, Finlàndia, Noruega i Suècia), model tradicional-central (Bèlgica, Alemanya, França i Països Baixos), model tradicional-sud (Espanya, Grècia, Portugal i Xipre), model orientat al mercat (Suïssa, Regne Unit i Irlanda) i el model contradictori (Bulgària, República Txeca, Estònia, Croàcia, Hongria, Lituània, Polònia, Rússia, Eslovènia, Eslovàquia, Ucraïna).

L’estudi analitza l’autovaloració de la salut dels ciutadans europeus mitjançant les preguntes "Com és la seva salut en general? I Podria dir que aquesta és molt bona, bona, regular, dolenta o molt dolenta?".

Diversos estudis han demostrat que aquesta pregunta reflecteix d’una manera global l’estat de salut de les persones, i es relaciona, per exemple, amb el nombre de malalties cròniques que pateixen.

Els resultats obtinguts mostren que hi ha desigualtats en salut entre dones i homes en països amb polítiques familiars tradicionals, dades especialment remarcables en països del sud d’Europa.

A Espanya, per exemple, el 42,6% de les dones manifesta tenir una mala salut mentre que només ho fan un 32,5% dels homes.

L’estudi ha observat que les diferències en salut entre dones i homes en aquests països són més grans entre la població de més de 35 anys, casada o que viu en parella, i a la classe treballadora.

Aquesta desigualtat entre dones i homes no s’observa en països amb polítiques que promouen una major participació de les dones en el mercat laboral i una redistribució equitativa en la cura familiar (països nòrdics), o, paradoxalment, en aquells en què el mercat determina l’accés als recursos (Suïssa, Regne Unit i Irlanda).

Segons ha explicat l’autora principal de l’estudi, l’epidemiòloga i experta de l’Agència de Salut Pública de Barcelona Laia Palència, "els països del sud han desenvolupat un model de solidaritat familiar basat en la divisió sexual del treball, on la dona és essencialment qui té cura de la família mentre té un paper secundari en el mercat de treball, i on la provisió de serveis i el suport financer per part de l’estat són limitats ".

El cas oposat el exemplifiquen els països nòrdics, "on segons Palencia- hi ha una major participació de l’estat en la cura de les criatures, persones grans o dependents a través dels seus serveis, el que fa que la dona tingui menys càrrega familiar i un major compromís laboral ".

"L’aplicació de polítiques que promouen l’equitat entre dones i homes, incloent polítiques familiars i la promoció d’accés al mercat laboral o la representació política per part de les dones, pot incidir en la reducció de les desigualtats de gènere en salut", han conclòs els investigadors.

Veure en línia : La Vanguardia

Respondre a aquesta breu

En col.laboració amb: