Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Tarifes de Publicitat
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Dones emprenedores i professionals
Ni + ni - = s
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 23-07-2019
>
<
Juliol'19
llmamejovessum
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Feminismes

Les polítiques d’austeritat encenen els feminismes europeus

divendres 21 de desembre de 2012

Les polítiques d'austeritat encenen els feminismes europeus

A continuació reproduïm un article que pot ser del vostre interès aparegut a Pikara Magazine i signat per Mª Ángeles Fernández y J. Marcos / Florencia

Democràcia, retallades, deute, polítiques d’austeritat, troica, béns comuns ... I finalment, feminisme. La veu de les dones va prendre amb força el micròfon en el Fòrum Social Europeu Firenze 10 +10, per recordar que si la resistència no inclou la visió feminista quedarà incompleta. "Les anàlisis de gènere i de classe no poden anar separats", insistia des de la Iniciativa Feminista Italiana Nicoletta Pirotta, davant una audiència de centenars de persones.

Arribar fins aquí no va ser senzill, hi va haver de demostrar la força i la importància del discurs de gènere. "No hem superat el capitalisme com tampoc hem superat el patriarcat. Són dos sistemes de poder que condicionen la nostra vida ", proclamava Pirotta.

Encara que al principi la visió del gènere havia de ser transversal a Firenze 10 +10, ja que així figurava en el programa oficial, en la pràctica va quedar relegada a un taller de debat, tan ple, això sí, que fins i tot va haver de canviar de sala. Va succeir el segon dels quatre dies de debat.
A la jornada següent, la reunió final de convergència de lluites va ajuntar sota un mateix escenari a les cinc temàtiques en què s’ha centrat el Fòrum Social Europeu: democràcia, drets laborals i socials, béns comuns i serveis públics, Europa a la Mediterrània i en el món, a més de finances, governança econòmica, deute i austeritat. Va ser llavors quan el grup feminista, en teoria present en cadascuna de les anteriors àrees, va prendre la paraula per dir que el llenguatge no estava sent inclusiu, que les veus eren majoritàriament masculines i que en l’esborrany final no havia cap referència a les seves propostes . Parlava de xenofòbia, i de nacionalisme, i de nazisme, però i de sexisme?

"Vull denunciar que el punt de vista feminista ha estat absent en la resta de tallers als quals he assistit. La jerarquia masclista està també present en aquest Fòrum Social Europeu. El masclisme és un altre tipus de fonamentalisme, una paraula que solem vincular únicament a la religió però que les dones d’Europa patim en els nostres països de múltiples formes. La discriminació sexista no només existeix sinó que està institucionalitzada també a la Unió Europea ", va exposar una italiana, l’accent majoritari ja que el Fòrum, celebrat entre el 8 i l’11 de novembre, va tenir com a seu la ciutat de Florència.

A partir d’aquí canvia la crònica del que va passar en Firenze 10 +10. Els micròfons (i per tant els altaveus i els matisos) ja estaven també en mans de dones. "No volem partir del victimisme. Com a dones ens sentim objectes explotats i hem de ser revolucionaris perquè patim una triple agressió ", va afirmar Pirotta.

Nadia de Mond, de la Marxa Mundial per les Dones de Itàlia, explica aquest multiplicat atac: "Les dones són les primeres afectades per les mesures d’austeritat perquè som les primeres comiats del sector públic que està sent desmantellat, a més necessitem més del sector de els serveis socials per la nostra tasca de reproducció, i també perquè en absència d’una intervenció pública i social en el treball de cura i reproducció som les dones les que multipliquem la nostra feina de cura. Això ens posa a la primera línia del conflicte ". Van parlar. "La democràcia europea està sent atacada des del mateix moment en què som atacades les dones", va afirmar una activista francesa. I van proposar.

La proposició més concreta va quedar així marcada al calendari. Les polítiques d’austeritat posades en marxa per la troica encendre als feminismes europeus presents a Florència, que han decidit ampliar les dimensions del 8 de març de 2013. El Dia Internacional de les Dones serà el proper any una jornada de lluita de tots els moviments socials contra la crisi del deute i les mesures d’austeritat de la UE, que afecten de manera més directa a les dones.

També es va llançar el repte d’unir tots els feminismes europeus, fins ara disgregats. "Malgrat el primer treball fet en el Fòrum Social Europeu celebrat també a Florència fa deu anys, i en els immediatament posteriors, s’ha perdut una mica aquesta força. A partir d’ara anem a formar xarxes feministes europees contra les mesures d’austeritat aplicades per la UE, fins a desembocar a la Alter Summit d’Atenes [serà a la primavera] i per enfortir la presència de les dones i del feminisme en el pròxim Fòrum Social Mundial a Tunísia [el març de 2013], perquè els drets i l’organització de nosaltres com dones estan sota un atac concret ", ha concretat De Mond.
La veu feminista va formar finalment part de Firenze 10 +10. "La democràcia europea està sent atacada des del mateix moment en què som atacades les dones", van denunciar. El Fòrum Social Europeu va respondre amb aplaudiments.

Font: Pikara

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: