Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Tarifes de Publicitat
Dones emprenedores i professionals
Ni + ni - = s
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 23-08-2019
>
<
Agost'19
llmamejovessum
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Internacional
Col·loqui Veus de dones en els conflictes armats. Pel dret a una vida lliure de violències, cas Colòmbia, Mèxic i Palestina

Les violències del món sobre les dones

dijous 12 d'abril de 2012

Les violències del món sobre les dones

Mèxic, Palestina i Colòmbia han estat els països i els casos triats per exemplificar els casos de violència de gènere arreu del món. Manca de reconeixement de les dones, impunitat dels poders públics, sensació de desemparament, injustícies sobre injustícies, lluita de les dones, resistència que ha de ser visibilitzada. Presentada per Montserrat Vilà, coordinadora de la plataforma contra les violències de gènere.

En els tres casos, les dones pateixen la doble discriminació de pertànyer a poblacions oprimides o minoritàries i a més de ser dones. Les situacions de risc arriben a ser extremes en el cas de les dones.
El denominador comú en els casos de la violència de gènere és la impunitat de les agressions contra les dones, fruit d’una invisibilització i d’una manca de valor social, víctimes d’una desigualtat de consideració.

També és denunciable la poca o nul·la capacitat d’implantació de les lleis, o la perversió de que les lleis no arribin a les dones mitjançant impediments formals per fer-les efectives, l’accés a la justícia vetat per a les dones. En tots els conflictes es dóna una deficient implantació de l’Estat.

Les dones pateixen la violència en forma d’agressions sexuals, en la guerra contra el narcotràfic a Mèxic, en un control fronterer a Israel o en una casa segrestada a Colòmbia.

En el cas de Mèxic, presentat per Sonia Garcia, qui ha insistit en la impunitat “En els darrers vint anys s’ha implantat la impunitat a Mèxic, i arran d’això el feminicidi s’ha estès en tot el territori nacional”. I és que a Mèxic, la guerra contra el narcotràfic l’estan pagant les dones. Un conflicte obert que sagna en els cossos de les dones, que pateixen quatre cops més que els homes la violència, i a més acompanyada d’agressions sexuals.

El diagnòstic és que les “dones no valen res als ulls de la societat, s’ha d’assumir cada cop més que quan s’atempta contra una dona, s’atempta contra la mare”, exclama Garcia, i que segons l’Eurodiputat Raül Romeva es basa en “el masclisme, en el patriarcat”, està clar que el que no es pot dir és que no passa res.

Un patriarcat que sembla que s’accentua en els conflictes, i més en els conflictes enquistats com és el de Palestina per a qui la presidenta de la Comunitat Palestina a Catalunya, Salam Almaslamani, “sembla que el patriarcat s’accentua en les situacions deteriorades, ara sembla que hem retrocedit vint anys [a Palestina], per a Almaslamani la ocupació “la patim més les dones, la manca d’un Estat i d’unes lleis fa que els col·lectius vulnerats estiguin , “més desprotegits encara”, aquesta seria una aproximació des de les institucions, però la vida real ens dóna una altra perspectiva, “les dones no poden anar a la Universitat, a la pràctica necessiten d’un visat, i corren perill. L’estat patriarcal vol unes dones ignorants, incultes i ho estan aconseguint. La dona palestina sempre està en lluita, se la fa servir per fer tasques de cura, per treballar, però mai no se la reconeix" conclou Almaslamani.

Les olles polítiques

I les coses no milloren quan diuen que el conflicte ja ha passat, tal com indica Glória Amparo Suárez, membre de l’Organització Femenina Popular en defensa dels Drets de les Dones i la defensa integral dels Drets Humans de Colòmbia, en la que aquesta associació va emprendre un camí de conscienciació, primer i de lluita després que les ha portat a deixar molt pel camí “dues companyes i un company que van matar els paramilitars”, els testimonis són esgarrifosos, però dissortadament reconeguts: “seguim buscant als nostres fills desapareguts” o “estem desenterrant amb les mans als nostres morts”, en un conflicte en el que les dones han fet de “cada situació un símbol de resistència”, si els paramilitars ens volien robar les olles, aquelles olles es convertien en olles polítiques.

Al 2001 van ser declarades objectius militars, “per no voler participar en el que ells pretenien”, l’Associació de dones va apostar per la pau, com a manera d’aturar la guerra, ens van inventar allò de “no parim fills perquè vagin a la guerra”. Mica en mica les propostes de les dones van anar guanyant terreny “la por no ens pot deturar, s’havia de donar la volta”.

La situació de post-conflicte no ha dut la pau “No ens podem acostumar a la por, hem de lluitar per la vida, hem de canviar la realitat”. A una dona en situació de perill per agressions del seu marit, li donen una butlleta de conciliació “perquè parli amb ell a veure si la mata o no”, exclama Amparo.

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: