Webs Locals

Agenda de Sant Quirze [+]

Avui és: 23-08-2019
>
<
Agost'19
llmamejovessum
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1

PARAULES CLAU

Web local Sant Quirze

Lliurament de Premis Femitic 2011

divendres 2 de desembre de 2011

Lliurament de Premis Femitic 2011

La definició de la gala va anar a càrrec de la conductora, Virtu Morón, qui en la presentació va posar l’accent en la finalitat de Femitic, “promoure la participació de les dones i fer-les visibles”, realment era una nit de “celebració del talent artístic i tecnològic”. La mirada i sensibilitat de les dones surava dins l’auditori del Centre Cívic Teresa Pàmies.

En la tercera edició s’afegien dues noves categories –la laboral- . Les fotografies estan dotades amb un premi en metàl·lic de 1.000 euros, i els vídeos, de 3.000; la novetat és la transmissió per streaming gràcies a Minimedia. Perquè el que de debò compte és la diàspora de les llavors d’igualtat a la xarxa, “la creació i aportació de continguts d’igualtat, que la xarxa parli d’igualtat”, va sintetitzar la presidenta de l’Associació dones en xarxa, Lourdes Muñoz a la cloenda de l’acte.

El lliurament de premis es va encetar amb el lliurament de les tabletes digitals Samsung Galaxy que Femitic va sortejar entre les participants del festival durant els mesos de juny i juliol, i que van recaure en Marta Palacios i Beatriz Fernández. Entreguen aquestes tabletes les membres de la junta, Lidia Arroyo iVirgina Esteve.

Llambordes del camí

I és que tal com va introduir la presidenta de l’Institut Català de la Dona, Montserrat Gatell, “aquests premis s’expliquen per ells mateixos” i va donar un sentit històric a la importància i a la necessitat de que les dones no només no es quedin enrere, sinó que siguin partíceps del dinamisme de la web, “Aquesta és la llamborda que ens toca posar ara en la consecució del camí cap a les oportunitats, clarament, no ens podem quedar al marge”.

Gatell, juntament amb el membre del jurat, Joan Planas van ser els encarregats d’entregar el premi en la categoria de fotos TIC. La presència de la tecnologia en tres generacions de dones, Generacions tecnològiques per Alexandra Meyer en va ser la guanyadora.

Tal i com també va insistir l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlón en la presentació del vídeo guanyador de temàtic TIC, que també va posar la seva llamborda amb les seves declaracions “en el llarg viatge a la igualtat tenim el repte de fer xarxa”. El vídeo guanyador, va ser per a Paula Girart, amb #admirables, tot un reconeixement i anàlisi del paper de les blogueres i de la xarxes socials a la primavera al món àrab, i una reflexió sobre internet i l’alliberació de les dones. “Internet les connecta a elles, però també a elles amb nosaltres, trencant així els estereotips i evitant tenir una sola imatge, diu en off en un moment de la peça”. Parlón va lliurar el premi amb la membre del jurat i escriptora, Saray Pavón. Les llambordes de les dones també hi són al sud del Mediterrani.

“La meitat d’internet”

Les categories de “laboral” en fotografia i vídeo, van donar pas a d’altres reflexions, a altres discriminacions. Carme Freixa, presidenta de l’Associació de dones periodistes, en la seva intervenció en el lliurament del premi a la fotografia va posar l’èmfasi en el trencament de les conductes, dels estereotips, “la guanyadora [la protagonista de la foto] transmet la història de tota una generació en aquest país, ens fa comprendre el pes de les dones en la construcció del teixit de Catalunya amb la seva saviesa”, l’autora de la foto és Tota una vida d’emprenedora d’Arantxa Morán. Carme Freixa va lliurar el premi juntament amb la tresorera de dones en xarxa, Eva Ferrer.

I el vídeo en la categoria de laboral va ser per Tatiana Bonastre per la seva obra El sostre de cristall, en el que es denuncia els impediments del patriarcat per impedir el seu accés a llocs de responsabilitat, denuncia fets com que una dona universitària triga el doble de temps que un home a trobar feina. Missatges que s’intercalen entre les imatges del popular vídeo joc ‘Donkey King’. Van lliurar aquest darrer premi, la diputada provincial d’igualtat, Mireia Solsona i la membre del jurat, Laia Pajuelo.

En l’acte no es van oblidar de la mitjana de 70 dones mortes per any a Espanya a mans dels homes, víctimes de la violència masclista, el seu record el va portar Lourdes Muñoz en l’acte de cloenda: “Encara moren 70 dones, encara les dones cobrem un 30% menys que els homes. La igualtat és amb i a través d’internet, que qualsevol pugui difondre continguts contra la bretxa digital de gènere”. Va acomiadar la tercera edició de Femitic amb molts agraïments, a les companyes, al jurat, a totes les participants, veritables batecs de Femitic, i actualitzant les paraules de les ministres europees al 1995, amb el naixement del concepte de paritat: “La meitat de la terra, la meitat de la casa, la meitat del poder. Ara toca la meitat d’internet”.

Fotos de Marta Amat

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: