Webs Locals

Agenda de Santa Coloma [+]

Avui és: 20-08-2019
>
<
Agost'19
llmamejovessum
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Web local Santa Coloma

Mar Juan: "La innovació està liderada per les dones"

divendres 14 d'octubre de 2011

Mar Juan: "La innovació està liderada per les dones"

Responsable dels projectes informàtics de la subdirecció d’Agricultura i Sistemes d’Informació Geogràfica de la Generalitat de Catalunya, Mar Juan va arribar a aquest camp sense saber res.

Provinent de l’àmbit de la banca a Andorra, aquest fet, però, l’ ha permès revisar l’arquitectura del món agrícola amb una mirada nova, uns ulls de dona. Ha pilotat el procés de la base de dades en el subsector vinícola, a partir d’aquí “m’he integrat dins el món agrícola”.

Un àmbit estretament relacionat amb la humanitat, amb els primers avenços de dominar el medi i de controlar de primera mà la subsistència; un dels primers senyals de civilització. I és aquí, en aquesta reflexió, que Juan transcendeix, “la dona és la innovació, abans i ara”.

Si bé és cert que l’agricultura a primera vista és un àmbit masculí, quan es grata una mica més salta a la vista que l’avantguarda és cosa de dones, “la tasca fina, la d’investigar, la de provar, el punt de qualitat de l’agricultura, són dones. El fet de que no s’han volgut quedar en lo de sempre, aquesta és l’empenta que aportem”.

Aquí hi ha dos papers, “l’home és primari, i la dona té la tendència a anar més enllà”. L’home ha plantat els seus ceps de tota la vida, la dona quedava en un segon paper, però la que anava als mercats a vendre i innovava era la dona, i “aquesta línia continua sent exactament la mateixa”.

L’altre cara de la moneda sorgeix quan ens preguntem si aquesta innovació es tradueix en apoderament i lideratge. I, dins del món rural, el problema de la corresponsabilitat de les tasques: “quan tenen fills es tiren enrere, en el camp és molt difícil tenir a l’abast un cangur, per exemple”, això és un gran handicap per a les dones rurals, alhora que alimenta la idea de que el camp, el món rural, és masculí.

Si la visibilització de les dones és un repte, al món rural esdevé molt necessària, per evitar que passin desapercebuts casos d’empresa familiar en segona generació femenina que “havien fet d’una bodega tradicional, una producció de vins que guanya premis, de reconeixement, no s’havien quedat amb el què hi havia, les dones s’han format, investiguen, s’arrisquen”.

“Perquè les dones te les trobes quan s’ha de lluitar, al capdavant dels sindicats agrícoles, per exemple”, comenta Mar Juan, fent al·lusió a la seva experiència, “tots són homes fins que entres en contacte amb la vessant lluitadora i innovadora”.

L’aplicació de la tecnologia i la innovació és encara molt minsa, del 5%, quantifica Juan, “perquè és ara quan la dona s’està posant i invertir en qualitat per ser competitius. La inversió en qualitat és en tecnologia. I si no se sap comercialitzar, no farem res de res”; es lamenta que “al mercat no hi ha tecnologia”.

Agricultura i informàtica és un món a fer. No hi ha empreses tecnològiques en agricultura. Al mercat no hi ha tecnologia aplicable, no hi ha empreses. Malgrat això reconeix l’esforç en el sistema de control vinícola, un dels millors “que hi ha al món. Perquè controlem des del cep”. La majoria de bodegues fan servir aquest registre. La qualificació del vi ja es fa a través de l’aplicació. “Hem aconseguit la traçabilitat sencera”, comenta i conclou orgullosa.

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: