Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Tarifes de Publicitat
Ni + ni - = s
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Dones emprenedores i professionals
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 18-01-2019
>
<
Gener'19
llmamejovessum
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
Internacional : Breus

Més dones al poder, però persisteixen la discriminació i violència de gènere

dimecres 13 de novembre de 2013

Més dones al poder, però persisteixen la discriminació i violència de gènere

El probable triomf de Michelle Bachelet a les eleccions presidencials a Xile reforçarà el poder polític femení a Amèrica Llatina, una regió on, però, milions de dones són encara víctimes de discriminació i violència.

Pel que fa al poder executiu les llatinoamericanes han conquerit la cúspide , el que no han fet encara ni nord-americans ni espanyoles ni franceses , per exemple , però les diferències de salari i de posició en el món laboral segueixen sent grans i els índexs de violència masclista elevats .

La meitat de les llatinoamericanes i caribenyes no té accés al mercat laboral i una dona amb tretze o més anys d’estudi guanya un 37% menys que un home en la mateixa condició , segons dades de la Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina ( CEPAL ) .

A més , la taxa d’atur femení ( 9,1% ) és 1,4 vegades més gran que la masculina , que és del 6,3%, d’acord amb l’ONU, i són molt poques les dones que arriben a llocs directius en les empreses.

Segons la publicació nord-americana Latin Business Chronicle , tan sols un 1,8 % de totes les companyies llatinoamericanes són dirigides per dones i , de les 500 empreses més grans de la regió , únicament nou tenen al capdavant a una dona .

No obstant això , la primera dona que va arribar a la Presidència d’un país al món va ser una argentina , Isabel Martínez , que va passar de vicepresidenta a ser la màxima autoritat del país després de la mort del seu espòs , el president Juan Domingo Perón , el 1974 .

La primera presidenta llatinoamericana elegida a les urnes va ser la nicaragüenca Violeta Chamorro en 1990, la segona , la panamenya Mireya Moscoso , el 1999 , i la tercera , la xilena Bachelet , en 2006 .

Actualment hi ha tres països llatinoamericans , els quals sumen al voltant del 40% de la població de la regió , dirigits per dones : Argentina , Brasil i Costa Rica .

Si els sondejos no s’equivoquen , Xile se sumarà a la llista l’11 de març de 2014, data en què assumirà qui guanyi les eleccions del 17 de novembre .

Totes les enquestes sobre intenció de vot donen com a guanyadora la socialista Bachelet , que va ser presidenta del 2006 al 2010 i després va dirigir l’organisme ONU Dones , seguida de lluny per una altra dona , la candidata conservadora Evelyn Matthei .

Hondures pot ser el següent país llatinoamericà amb una dona al comandament , doncs Xiomara Castro , la dona de l’expresident Manuel Zelaya , està entre els candidats favorits per guanyar les eleccions presidencials del 27 de novembre .

La presidenta argentina , Cristina Fernández, va ser reelegida per a un segon mandat el 2011 , cosa que la brasilera Dilma Rousseff , la dona més poderosa del món després de la cancellera alemanya , Angela Merkel , segons la revista Forbes , espera emular el 2014 .

Laura Chinchilla , la presidenta de Costa Rica , deixarà el poder el 2014 , sense possibilitat de reelecció .

A més , els " número dos " de la República Dominicana , Guatemala i Hondures són Margarita Cedeño , Roxana Baldetti i Maria Antonieta Guillén , respectivament , i hi ha alcaldesses capitalines com Susana Villarán , de Lima , i Carmen Yulin Creu , de Sant Joan .

La participació mitjana de dones en els gabinets ministerials llatinoamericans és de 24,6% , encara que hi ha diferències importants entre països , segons xifres de l’Institut Internacional per a la Democràcia i l’Assistència Electoral ( IDEA ) .

Quant al poder legislatiu , Amèrica és el continent amb la mitjana de legisladores més alt del món , un 24,1 %, d’acord amb la Unió Interparlamentària , i gràcies als sistemes de quotes en els Senats de Llatinoamèrica hi ha una mitjana de dones del 21,6 % ia les Cambres de Diputats del 20,4% , segons IDEA .

Segons un informe de 2012 de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic ( OCDE ) , Llatinoamèrica és la regió que més ha avançat en igualtat de gènere en els últims dos anys , amb l’Argentina , Costa Rica i Paraguai al capdavant, però encara hi ha desigualtat i violència de gènere .

" Les dones romanen en desavantatge injustificada en tots els països" , diu la secretària executiva de la CEPAL , Alícia Barcena .

A la llar tampoc es dóna una situació ideal , ja que les tasques no es reparteixen equitativament i més és l’escenari de gran part dels casos de violència de gènere .

Segons la Comissió Interamericana de Drets Humans , s’han aconseguit avenços en l’adopció de lleis i polítiques públiques per acabar amb la violència contra les dones a Amèrica Llatina , gairebé sempre a les mans de parelles o exparelles , però "hi ha una distància significativa entre la legislació i la seva aplicació " .

Hi ha poques xifres regionals de violència de gènere , però és sabut que Mèxic , Amèrica Central i República Dominicana estan entre els països on la magnitud del problema és més gran .

Font: Eldiario.es

Respondre a aquesta breu

En col.laboració amb: