Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Tarifes de Publicitat
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Dones emprenedores i professionals
Ni + ni - = s
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 23-08-2019
>
<
Agost'19
llmamejovessum
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Internacional
Dia mundial de les persones refugiades

Més vulnerables encara, dones refugiades

dimarts 26 de juny de 2012

Més vulnerables encara, dones refugiades

EL 20 de juny és el dia mundial de les persones refugiades, a data d’avui, hi ha 42,5 milions de persones que s’han vist obligades a abandonar les seves vides –una mica menys que tota la població de l’Estat-, el 50% són dones, i el 30%, infants.

Edith Maritza Garay i El-Kaisssa Ould-Braham són dues dones refugiades, i no és casual que siguin dones. Ahir es van despullar emocionalment per explicar a l’auditori del CCCB les seves experiències com a dones i com a refugiades en el marc del dia mundial de les persones refugiades.

La vulnerabilitat de les dones en gairebé totes les circumstàncies de la vida i a pràcticament tots els llocs del planeta és un fet que deriva directament de la injustícia de les societats i del model patriarcal imperant i rampant.
I si les persones refugiades ja són un col·lectiu d’extrema vulnerabilitat “la seva misèria no és pobresa, és misèria total i descarnada. Ningú no vol ésser refugiat, és una experiència de soledat humiliació i patiment”, va descriure gràficament Ana Líria, ponent i moderadora de la taula, en el cas de les dones, les injustícies es multipliquen.

A més, aquestes dones que han estat violades, pateixen la doble discriminació del seu entorn, que es veu rebutjada, i condemnada a un ostracisme.

Unes injustícies que comencen en la mateixa organització dels camps, segons l’ACNUR, “sempre hi ha problemes de violència sexual a totes les fases dels refugiats” i com si d’una metàfora cruel i sòrdida de la realitat es tractés, en aquests camps la desigualtat de les dones es tradueix en la dificultat d’accés als recursos. Ras i curt: tenen més difícil l’accés a l’ajuda humanitària. La vida es torna més real i cruel que mai. La violència afecta a les dones de manera desproporcionada per l’abús físic i sexual. Una de les causes és la insuficient o nul·la representació de les dones dins els organismes de decisió interns dels camps, una desigualtat en el lideratge.

La violència en aquests cosmos cap a les dones i les nenes es torna més agressiva, ja que “està representada per tots els actors presents (des dels treballadors dels camps, l’autoritat, els guàrdies, etc...), situacions que no són sinó la mostra de l’agreujament de les situacions de discriminacions en origen, “el conjunt de normes socials, el sistema legal tradicional i de cultura discriminatòria imperant”, afegeix Líria.

Una discriminació que es tradueix en un mal a la integritat física com la pràctica de la mutilació genital femenina que en ocasions pot provocar danys irreversibles i fins i tot la mort. O els matrimonis de nenes tan petites que moren el part perquè no tenen el seu cos preparat. “A partir dels 13 anys, es consideren que les nenes ja són brutes”.

Aquestes situacions són el resultat de l’aplicació insuficient o la no aplicació de la legislació internacional que sí contempla el biaix de gènere en la seva redacció. Tal i com han explicat Edith Maritza (hondurenya): “És com si t’ignoressin i no existissis”. Per a El-Kaissa (amaziga de nacionalitat argelina) aprofundeix en la marginació, tot i que des d’un altre punt de vista, com a “defensora dels drets humans, estàs condemnada a patir l’ostracisme de la societat, aquesta és la lluita de les dones per la democràcia”.
Per sobre de les experiències a peu de camp de refugiats, les dades punyents.

Segons l’ACNUR, un 80% de les persones refugiades són dones i infants. La meitat de les dones són nenes com a esclaves sexuals.
Les dones víctimes de la tracta es veuen obligades a posar-se al servei de les xarxes criminals internacionals i es troben en una situació de gran vulnerabilitat i indefensió, que s’agreuja perquè es fan passar per la llei d’estrangeria i no per la regulació de refugiada.

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: