Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Per a que us sigui més facil de compartir, comparar, destriar ... us deixem aquí tots els videos en un sol post, de cada una de les taules en que es van desenvolupar les segones Jornades de dones liderant les TIC el passat 17 de Novembre

Tots els Videos de les 5 taules de les Jornadas Womanlidertic 2016

Canal Dones en Xarxa

Banners

Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Tarifes de Publicitat
Dones emprenedores i professionals
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Ni + ni - = s
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 21-06-2018
>
<
Juny'18
llmamejovessum
28293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1

Convocatoria destacada

Història
Homenatge a les dones deportades de Ravensbrük

Neus Català, “Teníem molt endins que lluitaven pels drets de les dones. Érem republicanes”

divendres 18 de gener de 2013

Neus Català, “Teníem molt endins que lluitaven pels drets de les dones. Érem republicanes”

Ja fa XXV anys que la ONU va concedir a l’Amical de Ravensbrük la consideració de ‘Missatgeres de la Pau’, però de vegades sembla que el temps i la història tenen uns bucles, i la presència de Ravensbrük i de les dones pren una volada inimaginable fa tot just cinc anys.

El paraninf de la Universitat de Barcelona va servir per acollir l’acte d’homenatge conduit pel periodista Albert Om qui va parafrasejar a Raimon “jo vinc d’un silenci antic i molt llarg”, de la por, ja no, però els silencis resten, d’aquells silencis que et deien “no et fiquis en política”, i com a néts i nétes tenim la obligació de trencar el silenci.

Perquè al cap i a la fi, no ficar-se en política, vol dir no lluitar pels teus drets. I d’això les dones en saben molt, perquè Ravesnbrük era un camp específic de dones i de nens, tal i com va recordar Montse Armengou, periodista, Ravensbrük és l’únic camp dissenyat per a dones i criatures, és un camp primerenc, alliçonador que deixava molt clar quin era el model de dona que volia el feixisme. Un camp d’experimentació, de tortura, on es fabricava un roba tan aspra que els feia sang als dits. Era un roba de ratlles blaves, esclaves per a Siemens on es va instal·lar allà directament per tal d’estalviar-se la despeses. Allà van anar a parar les dones republicanes.

Dones delicades que patien la preceptiva tallada de cabells perquè sabien que era el primer pas de la despersonalització, dones solidàries, no sé si com els homes, però sí que era diferent. Petits gestos que salvaven la dignitat. Dones velles i belles que encara lluiten contra el negacionisme, que ara lluiten contra les retallades.

Una sensibilitat i una consciència que ens reporta al 2013, no només com a memòria, com a commemoració, sinó com una gerra freda de consciència. En aquest sentit la catedràtica d’Història Contemporània, Anna Sallés i presidenta de l’Amical, va recordar que eren dones “que van lluitar contra el feixisme i per la democràcia. La lluita pels drets humans, per la pau segueix sent vigent, és la lluita d’ara per tenir sanitat, dels drets que reculen davant aquesta ofensiva que és ultraliberal. La lluita contra el feixisme encara té sentit”

Neus Català, presència, testimoni i empenta que encara retreu a Dante que ell no coneix l’infern perquè no va estar a Rabensbrük, “i és que les dones teníem molt clar que lluitaven pels drets de les dones, ho portaven molt endins, érem dones republicanes. Quan parlem de dones de la resistència parlem de milers, no de centenars.”

Foto: MASSIMILIANO MINOCRI/EL País

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: