Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Dones emprenedores i professionals
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Tarifes de Publicitat
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Ni + ni - = s
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 23-08-2019
>
<
Agost'19
llmamejovessum
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Societat

Noves formes d’associar-se entre homes

dimarts 15 de gener de 2008

Noves formes d'associar-se entre homes

Per Bernat Escudero.

Els inicis

A finals de 2005, uns pocs homes ens vam reunir a Barcelona per a crear en grup la delegació catalana d’AHIGE, l’”Associació d’Homes per la Igualtat de Gènere” que havia nascut a Màlaga uns anys abans. Aquests homes catalans, anteriorment i cadascun pel nostre compte, ja havíem anat treballant des del nostre àmbit específic i de forma individual una temàtica complexa i a la vegada innovadora: investigar i promoure altres formes de ser homes, maneres de fer masculines basades en la llibertat, la responsabilitat i l’empatia. Formes diferents per tant, a les que es transmeten hegemònicament i tradicional a Catalunya o a qualsevol societat patriarcal.

Aquests homes, a més a més del treball individual tant íntim com públic que anàvem fent quotidianament, vam esdevenir conscients de la necessitat de treballar també en equip amb altres homes amb inquietuds semblants. Amb la voluntat de sumar esforços, aquests homes catalans ens vàrem reunir per tal de cooperar amb AHIGE, una associació que havia nascut a Màlaga pocs anys abans, ja que es donava el cas que un dels nostres principis bàsics era el de treballar en diferents àmbits tal i com ja ho estava fent aquesta associació des d’Andalusia.

Els grups de reflexió

Com un reflex d’allò que s’estava practicant a Andalusia des de principis de segle, a Catalunya començaven a crear-se grups exclusius d’homes que es reunien per primera vegada amb un objetiu clar: parlar intercanviant idees, pensaments però, sobretot sentiments sobre nosaltres mateixos, expressant-nos únicament entre homes sobre com i què sentim els homes i així, reflexionar sobre què significa en aquests temps ser home.

La necessitat provenia d’inquietuds com les de tenir la certesa de com ens costa entre homes comunicar-nos des de l’àmbit emocional. Aquestes limitacions i dificultats que costen tant de superar entre homes, les volíem superar en aquests espais de reflexió: els grups de refelxió d’homes.

Tanmateix, aquests grups de reflexió masculina endegats es varen convertir en l’embrió de l’associació. D’aquests grups de reflexió, on es parla i reflexiona sobre que sentim els homes i com ens comuniquem emocionalment entre nosaltres, en vàrem sortir membres que, sense deixar el treball de reflexió interna, també volíem fer-ne difusió pública i social, a més de treball d’investigació acadèmica, per tal de promoure la recerca de llibertat i de desenvolupament personal dels homes.

Del qüestionament al descobriment

De la mateixa forma que a d’altres àmbits de la societat, aquests homes ens vam adonar que, si volem cercar i promoure nous models de ser homes a la nostra societat basats en la llibertat, el respecte, l’autoconeixement i la responsabilitat, primer de tot, havíem de conèixer com ens havíem construït com a homes nosaltres mateixos, de quina manera se’ns havia dit que havíem de ser homes, i com vam crèixer costruïnt la nostra identitat, tant a nivell ideològic com emocional. Una vegada vam descobrir que no tots els aspectes i les nostres formes de ser eren respectuoses, responsables, cuidadores i igualitàries vam decidir iniciar el camí del canvi, el procés de deconstrucció, per tal de construir-nos novament d’una forma responsable i respectuosa, des de qualsevol àmbit de la vida i, començant per l’àmbit que tradicionalment i genèrica treballem menys: l’emocional.

Reflexionant, fent-nos càrrec de la nostra responsabilitat, aquests homes vam descobrir que la societat també ens condicionava a actuar amb unes pautes molt restrictives i negatives cap a nosaltres mateixos: conductes de risc, de dominació, de poder, de competitivitat, de violència... creant així models de societats patriarcals.

És així, com de la imatge discriminatòria i patidora dels homes de masculinitat hegemònica se’ns retornava també la imatge d’aquelles persones que patien de forma injusta aquesta masculinitat: les de les dones i la d’aquells homes que no dibuixaven la masculinitat hegemònica.

En els nostres casos, tots nosaltres hem anat canviant mentres fèiem el camí que ens ha fet més conscients de nosaltres mateixos i del món que ens envolta. Perquè nosaltres som els primers en saber que a les nostres vides també exercim actes que dibuixen el model masculí hegemònic, i és responsabilitat nostra qüestionar-nos aquests actes per tal de no reproduir-los a les nostres vides. Tenim la certesa que per tal de canviar la societat i no transmetre les conductes patriarcals, cada home ha de ser responsable de no cometre accions discriminatòries. Allò que fem a la nostra intimitat també forma part de l’àmbit social.


Objectius

En aquest marc, ens sorgeix la idea de crear l’associació amb els nostres objectius: el primer, fomentar canvis en els homes afavorint posicions positives, no violentes, cuidadores de nosaltres mateixos i de les persones properes, tot deconstruïnt així, la forma tradicional i hegemònica de ser homes per tal de construir noves formes lliures de ser-ho. El segon, promoure una societat en la qual s’aconsegueixi una igualtat d’oportunitats entre homes, dones, persones homosexuals, bisexuals i transsexuals.

Així doncs, des de llavors, a nivell individual i col·lectiu, els homes catalans d’AHIGE continuem promovent els pricipis bàsics de l’associació i en tots els àmbits en els que es pot treballar (social-polític, tècnic-acadèmic i personal-terapèutic), projectant aquest compromís formal amb la societat, per tal de treballar activament pels principis que hem establert.

Per tant, si ets un home que algun cop t’has sentit incòmode per la forma en què t’han ensenyat a actuar a la vida, a les teves relacions (amb altres homes, amb les dones, a les relacions de parella o familiars), si penses que trobar-te amb altres homes et pot ajudar a fer aquest canvi que necessites, si vols participar en un moviment social naixent per unes noves formes de masculinitat,no ho dubtis: posa’t en contacte amb nosaltres!!!

Veure en línia : Associació d’Homes per la Igualtat de Gènere

En col.laboració amb: