Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Ni + ni - = s
Dones emprenedores i professionals
Tarifes de Publicitat
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 20-06-2019
>
<
Juny'19
llmamejovessum
2728293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Comunicació

Per què les dones no escriuen en la Wikipedia?

dimarts 2 de setembre de 2014

Per què les dones no escriuen en la Wikipedia?

A continuació, i pel seu interès pasem a reproduir el següent article publicat a El Confidencial
(...)

Nou de cada deu editors són homes
Però no són només les amenaces exteriors les que aguaiten a Wikipedia. El seu propi funcionament com a organització oberta, voluntària i col · lectiva suposa un risc per a la qualitat dels seus continguts en conjunt a causa d’un factor determinant: les dones s’estan quedant fora.

L’any 2010, la Universitat de Nacions Unides va realitzar l’enquesta més extensiva fins a la data pel que fa a la demografia que compon la Wikipedia. Van aconseguir 176.792 respostes, de les quals gairebé 60.000 provenien d’editors i la resta de lectors. Segons les seves estadístiques finals, l’edat mitjana dels editors és de 26,14 anys, mentre que la dels lectors és una mica més baixa (24,79). Pel que fa al gènere, hi ha una diferència substancial quant a la seva participació com a editors: només el 12,64% són dones.

Alertada del problema, Sue Gardner, directora de la Fundació Wikimedia en aquells dies, va voler prendre cartes en l’assumpte sobre com solucionar-ho. De fet, es va comprometre a una ambiciosa meta: per a l’any 2015 volia aconseguir augmentar la participació de les dones fins a aconseguir una quota del 25%.

No obstant això, des de llavors la diferència no ha fet més que augmentar, ja pitjor. A l’any següent, l’enquesta va recollir que el percentatge havia baixat fins al 8,5%, i en l’estiu de 2013 Gardner va admetre el seu fracàs: "No ho he arreglat. No ho hem arreglat. La Fundació Wikimedia no ho ha arreglat".

Quina importància té que les dones no participin?

No es tracta d’una qüestió de correcció política ni d’esdevenir abanderats de la igualtat. La manca de participació femenina causa un biaix en els continguts de Wikipedia (encara que no és l’únic, és clar: què hi ha de tota la població que simplement no té accés a internet?), La qual cosa repercuteix en la visió del món que reflecteix . "Volem assegurar-nos que l’enciclopèdia és tan bona com sigui possible. La diferència entre la Wikipedia i qualsevol altre producte editorial és que els wikipedistas (nom que es donen els editors) no són professionals, només se’ls demana que aportin el que saben. tots posen la seva porció de coneixement sobre la taula, i, si no són a la taula, no ens beneficiem de la seva porció ", explicava Gardner en unes declaracions recollides pel New York Times.

La gran porció femenina s’està quedant fora, i això crea un desequilibri en els continguts. Pràcticament tot està en la Wikipedia, però no tot està recollit amb el mateix nivell de detall i precisió, i aquí és on es nota principalment que hi ha un biaix pel que fa als interessos dels wikipedistas. Aquest article sobre futbolistes que han jugat a la Selecció Espanyola ha estat editat 520 vegades. Aquesta llista d’escriptores espanyoles, sols quatre. Aquest article sobre Manuel Pertegaz s’ha editat unes 70 vegades. Aquest sobre Natxo Allende, Torbe, rei del porno freak, ja porta més de 800.
Són només alguns exemples, extrets tots de la versió espanyola de la Wikipedia. La versió en anglès, la més consultada de totes, presenta moltes més. El videojoc Grand Theft Acte té més cites que l’article sobre la sèrie sencera de Sexe a Nova York: 182 enfront de 19 L’article sobre les sufragistes que van lluitar pel vot femení als Estats Units és escarit i poc detallat, mentre que es pot seguir l’evolució dels cromos de beisbol dècada a dècada. En aquesta llista d’escriptores feministes mexicanes hi ha 10 noms. A la de personatges recurrents dels Simpsons hi ha 152.

Comprovar que hi ha un biaix, per tant, és una cosa senzilla. Les dones no estan escrivint la que probablement sigui la font d’informació més consultada de les últimes i de les pròximes dècades. Determinar per què no ho fan és un assumpte més complex. Després de tot, la Wikipedia és un sistema lliure en el qual pot participar qualsevol que s’atingui a les normes de la comunitat, creades per assegurar en la mesura del possible l’objectivitat i exactitud dels articles.
No participen perquè no volen
Per tant, són les dones les que estan triant no participar. Però per què opten per no fer-ho? Existeixen diverses teories que plantegen escenaris complexos en els quals no hi ha una solució màgica que acabi amb el problema.

L’argument més habitual és que les dones tenen menys temps de dedicar a aquest tipus de tasques, ja que segueixen sent, encara que això a poc a poc vagi canviant, les que assumeixen principalment les tasques de la llar i de la cura de la família. Aquesta idea, que tot just es qüestionava fa uns anys, ara es mira amb molta suspicàcia. En aquest article publicat a Wikipediocracy, Andreas Kolbe la qualifica directament de fal·làcia: "És obvi que les noies i dones en els trams d’edat més representats en la demografia de la Wikipedia no solen tenir encara la seva pròpia família. Seva falta de participació no està relacionada amb les responsabilitats familiars ".

De fet, les dones com a grup són intensament actives en les xarxes socials. Entren més i passen més temps a Facebook que els homes, són majoria a Twitter, a Instagram i a Pinterest. No es pot dir que no tinguin temps de participar i generar continguts a internet. Simplement, no volen fer-ho en la Wikipedia.

Segons un estudi, és una qüestió de confiança, privacitat i relacions personals. "Les dones es preocupen més sobre la privacitat i la revelació de detalls sobre la seva identitat en les xarxes socials, el que podria causar que prefereixin interaccionar amb individus als que ja coneixen i en què confien, almenys al nivell de considerar-los amics a llocs com Facebook ", expliquen els autors en les conclusions.

Wikipedia, més hostil que altres xarxes socials
En Wikipedia no hi ha amics o contactes (entesos com es conceben en altres xarxes). De fet, en nom d’aconseguir la màxima qualitat per als seus continguts, s’intenta evitar qualsevol tipus de relació social entre els editors: l’anonimat és una cosa positiva i qualsevol acció que sembli coordinada està prohibida (pel que si aquestes relacions existeixen, s’oculten ). Aquí no es ve a fer amics. Viquipèdia. Participar comporta pràcticament segur topar amb algú amb una visió oposada del tema a tractar, i més si són d’alguna manera polèmics. Participar pot ser estressant, fins i tot desagradable. En les seves pàgines es troben alguns dels trolls més ferotges de la xarxa. Hi ha topades, intercanvis que poden ser maleducats i fins i tot arribar als insults. I no hi ha forma de tallar d’arrel: aquí no es pot bloquejar a un altre editor.

De manera que ser editor de Wikipedia no s’assembla en res a tenir un compte a Facebook o Twitter. La cosa pot arribar a ser hostil en algunes ocasions (l’escriptora Amanda Filipacchi compte aquí la seva experiència), i hi ha qui no està disposat a passar per això, tenint en compte que editar articles és una tasca difícil si es fa bé i que no hi ha recompensa per l’esforç més enllà de la satisfacció personal. Segons les xifres, això desanima més a les dones que als homes, i aquest podria ser un dels motius pels que elles estan en minoria. Simplement prefereixen realitzar activitats pel bé comú d’una altra manera, participant en campanyes online o difonent continguts que consideren interessants allà on se senten més a gust.

Però hi ha una última teoria, relacionada amb l’anterior, que posa l’accent en el fet que aquesta hostilitat desanimi més a les dones que als homes. Jacqueline Mabey, organitzadora de maratons d’edició de la Viquipèdia orientats a animar les dones a participar a la web, creu que "no eduquem a les noies amb la confiança perquè es consideren a si mateixes una autoritat en res. Les criem perquè dubtin constantment del seu treball i de si mateixes. Hi ha dones que tenen una doble titulació i que no s’atreveixen a participar, mentre que nois de 18 anys sense qualificació estan editant, i ells ni s’ho qüestionen ".

La importància de l’aparença

Però no és només una qüestió de socialitzar. Les aparences importen, i la de la Wikipedia no és la més agradable. De fet, tant Wikipedia com Reddit, una altra xarxa social amb un perfil d’usuaris majoritàriament masculí, són pàgines àrides, basades gairebé per complet en el text, amb una edició pobra pel que fa al visual i sense moltes opcions per a l’usuari. Això sembla indicar que als homes no els importen les aparences. A les dones, segons les dades, si. Elles són majoria com hem dit a Facebook, Twitter i Pinterest, xarxes en les que es comparteixen fotos i en què l’atractiu visual és tingut en compte i polit contínuament.

La Fundació Wikimedia és conscient que necessita posar-se al dia pel que fa a la seva interfície, i ha donat alguns passos en aquesta direcció, amb resultats irregulars, causant en alguns casos greus crisis en la seva relació amb el cos d’editors voluntaris. El seu visor de continguts multimèdia, que pretenia fer més interactives aquestes aportacions, es va trobar amb una oposició tan forta dins de les seves dues edicions més importants (anglès i alemany) que la fundació va haver de introduir una funció per protegir-lo i evitar que els administradors ho desconnectessin . La comunitat va respondre irada, amb peticions a Change.org perquè els responsables donessin marxa enrere.

No és la primera vegada que els editors voluntaris s’enfronten a la fundació després de la Wikipedia, i és difícil determinar qui té raó. El mateix caràcter del projecte fa que tots se sentin amos i responsables del resultat, i les intervencions es prenen com una interferència. "Quan un nou programari canvia substancialment la forma en què el nostre treball i el dels nostres companys es presenta davant del món, només s’hauria d’implantar allà on hi hagi un ampli acord que efectivament fa avançar la nostra visió i les nostres metes estratègiques", argumenten en la petició de Change.org.

Perquè la Wikipedia es converteixi en una plataforma plenament acceptada per les dones haurà de canviar la seva cultura en aspectes fonamentals
Precisament perquè Wikipedia és de tots, els canvis són difícils de plantejar, però Kolbe assegura que són necessaris si la intenció de solucionar la diferència de gènere va de debò. "Perquè la Wikipedia es converteixi en una plataforma plenament acceptada per les dones, haurà de canviar la seva cultura en aspectes fonamentals, com reduir l’èmfasi en l’anonimat i fomentar el companyerisme [...]. Si no, les dones simplement seguiran buscant altres llocs on trobar aquesta satisfacció altruista ".

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: