Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Per a que us sigui més facil de compartir, comparar, destriar ... us deixem aquí tots els videos en un sol post, de cada una de les taules en que es van desenvolupar les segones Jornades de dones liderant les TIC el passat 17 de Novembre

Tots els Videos de les 5 taules de les Jornadas Womanlidertic 2016

Canal Dones en Xarxa

Banners

Ni + ni - = s
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Dones emprenedores i professionals
Tarifes de Publicitat
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 21-11-2018
>
<
Novembre'18
llmamejovessum
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
Opinadores

Prostitució com a activitat laboral? I el dret a la dignitat?

dissabte 21 de març de 2015

Prostitució com a activitat laboral? I el dret a la dignitat?

Al voltant de la commemoració del dia 8 de març, m’agradaria reflexionar sobre una sentència del Jutjat del Social núm. 10 de Barcelona, de 18 de febrer de 2015. Segons aquesta resolució judicial, queda “plenament acreditat” que les treballadores exercien “lliurement” els serveis de prostitució, sense coacció i de manera no forçada, baix la “direcció” i dependència de l’empresa, i no són d’apreciar motius de il·licitud penal ni de lesió de drets fonamentals individuals que impedeixin el reconeixement de la laboralitat.
No sé com s’ha arribat tan certerament a aquesta convicció de que no es lesionen drets fonamentals, a mi sincerament em costa molt imaginar-lo. També em pregunto, tenint en compte que la edat per celebrar un contracte de treball comença als 16 anys, si considerarà el magistrat que també podria celebrar-se un contracte de treball de prostitució amb l’autorització de pares, mares o tutors. Potser en aquesta mateixa “empresa” objecte de la sentència s’estan celebrant també “contractes de treball” amb menors d’edat. No sé si ho qualificaria de relació laboral de caràcter especial, però, si voleu que us digui la veritat, ho veig irrellevant tenint en compte l’interès superior de la persona treballadora i el seu dret a la dignitat.
Crec que en aquest tema hauríem de reflexionar entre tots i totes de manera profunda i amb perspectiva de gènere. En primer lloc, per diferenciar entre la necessitat de protegir socialment a les dones més vulnerables –cosa que crec que no és discutible- i que això comporti donar el pas a la declaració com laboral d’una relació que parteix de la submissió de la dóna i de la negació absoluta del seu dret a la dignitat com a persona. En la primera classe de Dret del Treball a la Facultat de Dret on vaig estudiar, el professor ens van exposar que una de les característiques del contracte de treball és la voluntarietat. I, per molt que tracto de veure com es pot exercir lliurement aquesta activitat, no arribo a la conclusió –amb les estadístiques sobre treball forçós de l’Organització Internacional del Treball- que això pugui arribar a ser així.
Particularment, em quedo amb la visió de la OIT sobre aquest tema: apostar per una aliança global contra el treball forçós que també abasta l’explotació sexual. El treball forçós, incloent l’explotació sexual i la prostitució, genera a l’any beneficis per valor de 150 mil milions de dòlars, va denunciar l’Organització Internacional del Treball (OIT) en un informe presentat a Ginebra al maig de 2014. Gairebé dos terços d’aquests guanys il·legals -99 milions de dòlars- procedeixen de la prostitució forçada. L’explotació sexual constitueix la major part del treball forçós, que es produeix sobretot a Àsia, però seguit de les economies desenvolupades, entre elles les de la Unió Europea (UE). Personalment, com a jurista, no vull participar en el fet de donar carta de naturalesa legal a aquest atemptat a la dignitat de les persones i, en particular, de les dones, doncs per mi és un tracte no sols antijurídic, sinó també inhumà.

Chelo Chacartegui. Professora titular de Dret del Treball. Universitat Pompeu Fabra

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: