Webs Locals

Agenda de Cornellà [+]

Avui és: 17-06-2019
>
<
Juny'19
llmamejovessum
2728293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Web local Cornellà

Resultats estudi sobre el tràfic per a l’explotació laboral al sector del servei domèstic a Espanya

El servei domèstic: caldo de cultiu per a l’explotació laboral i el tràfic de dones
dijous 2 de juliol de 2015

Resultats estudi sobre el tràfic per a l'explotació laboral al sector del servei domèstic a Espanya

La Fundació SURT presenta un estudi sobre el tràfic per a l’explotació laboral al sector del servei domèstic a Espanya, un fenomen molt invisible que sovint es confon amb l’explotació laboral. L’estudi també conclou que la precarietat i l’explotació laboral en el sector és una situació normalitzada.

El tràfic de persones amb finalitat d’explotació laboral al sector del servei domèstic és una greu vulneració dels drets humans que ha estat molt poc analitzada tant a nivell europeu com a l’estat espanyol.

Segons Eurostat, des del 2010 al 2012 s’han registrat 1.964 víctimes a Espanya de tràfic per a l’explotació, en totes les seves finalitats. L’explotació laboral té un pes menor que altres formes de tràfic: segons la última Memòria de la Fiscalia general de l’estat, en 2013 es van obrir 143 diligències de seguiment. Només 10 eren diligències de tràfic amb finalitat d’explotació laboral (3,10%), un 4 ho eren amb finalitat de mendicitat (1,22%) i 129 amb finalitat d’explotació sexual (95,65%).

Entre 2013 i 2014 la Secció d’Estrangeria de la Fiscalia General de l’Estat ha iniciat les tres primeres investigacions de tràfic per a l’explotació laboral al sector domèstic a Espanya. Segons dades de la Fiscalia d’Estrangeria, les víctimes són de les Filipines i Paraguai, els traficants tenen les mateixes nacionalitats. Les investigacions es van iniciar a causa de les denúncies de les treballadores i la captació es va fer principalment a través de les agències de viatges o ocupació amb seu als països d’origen.

L’estudi de SURT s’ha aproximat a una desena de casos més, i identificat alguns elements en comú:

• Són totes dones, d’origen immigrat i procedència molt diversa (Àsia, Àfrica,
Llatinoamèrica).
• La captació és sovint individual, per part de persones dels mateixos països i
membres de la família, però també per persones espanyoles
• Les agències de col·locació, formalment constituïdes o no, també poden tenir
un paper en la captació i el transport de les víctimes. Poden existir abusos, com
la confiscació de documents i la servitud per deutes.
• Els traficants i explotadors s’aprofiten de les situacions d’especial vulnerabilitat de les víctimes (situació administrativa irregular, dificultats amb l’idioma ...)
• Poden existir "cadenes d’abusos", on les víctimes són en primer lloc víctimes de l’explotació sexual, que són "salvades" per un posterior explotador, i així es
converteixen en víctimes d’altres formes d’explotació i violència.
• També es va detectar casos de matrimonis servils, el fenomen de les
anomenades “esposes per correspondència”, on les víctimes estableixen
contacte amb un home a Internet en el que es veu com una relació personal i
després es converteix en objecte de tràfic i explotat.

El servei domèstic: caldo de cultiu per a l'explotació laboral
Greus dificultats per a la detecció

La invisibilitat social i legislativa d’aquesta forma de tràfic i el fet que el delicte es cometi a l’interior del domicili dificulten enormement la detecció i protecció de les víctimes.

El desenvolupament del marc legal i polític de lluita contra el tràfic per a l’explotació a Espanya, en gran mesura per l’aplicació dels instruments internacionals, ha suposat un avenç en l’abordatge d’aquest fenomen.

De tota manera, l’atenció donada al tràfic per a l’explotació sexual posa en qüestió la idoneïtat del marc actual per a l’abordatge dels casos de tràfic per a l’explotació laboral.

Davant les dificultats de detecció i identificació, és urgent ampliar el marc legal i polític de lluita contra aquest crim, per tal de protegir degudament a les víctimes, i millorar la coordinació entre els actors implicats i l’eficàcia dels mecanismes d’inspecció laboral.

A més, cal afrontar l’extensió de les condicions d’explotació en el sector domèstic, en la línia del que s’apunta al recent informe de l’Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea sobre casos d’explotació laboral greu.

Finalment, cal tenir en compte la dimensió de gènere del fenomen s’ha de tenir en compte. El sector domèstic és un sector fortament feminitzat i els abusos comesos contra les dones estan relacionats amb les desigualtats de gènere. Igual que l’explotació sexual es considera una forma de violència contra les dones, cal integrar les accions contra el tràfic amb finalitat d’explotació laboral en el servei domèstic en el marc polític actual sobre la violència contra les dones.

Per a més informació: SURT. Fundació de dones. Fundació privada.
C/ Guàrdia 14, Baixos. 08001 Barcelona, España. Telèfon: +34 93 342 83 80.
laura.sales@surt.org http://www.surt.org

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: