Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Dones emprenedores i professionals
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Ni + ni - = s
Tarifes de Publicitat
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 20-08-2019
>
<
Agost'19
llmamejovessum
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Feminismes
Entrevista a Teresa Forcades

"Ser feminista i avortista no té perquè anar plegat"

divendres 1 de juny de 2012

"Ser feminista i avortista no té perquè anar plegat"

Monja benedictina contundent i clara, dins el cicle Veu de Dona que organitza l’Institut Català de les Dones. Famosa per la seva croada contra els interessos de les farmacèutiques, però més enllà trena un argument feminista dintre de la institució eclesiàstica. Uns feminismes que sempre són difícils, però n’hi ha que semblen una autèntic exercici de funambulisme.

“Déu podria ser perfectament una dona, de fet, és important parlar de Déu en femení”, i tot l’auditori ha esclatat a riure davant aquesta reflexió de Teresa Forcades, la seva reivindicació de les dones dins l’edifici eclesiàstic és gairebé una tasca més difícil que enfrontar-se a les multinacionals farmacèutiques, la seva clau de volta rau en el fet que com ella mateixa diu “la fe no oblitera la raó”, d’aquesta manera articula un discurs que li permet, alhora ser conscient de quin és el pes (i la fama) de l’església en la societat, de dir que a ella li van ensenyar a casa que “l’església és una institució caduca com la monarquia” i de reivindicar aquest “marc existencial de llibertat i risc que és la vida”.

Polèmica dins la seva institució per acceptar la píndola del dia desprès i per considerar la vida de la mare tan important com la del fetus (“apèndix”, diu ella- vegeu el vídeo). També defensa que ser feminista -com es reivindica- i defensar l’avortament no té perquè anar plegat.

Segurament aquesta reflexió és producte de la seva pròpia consciència de feminista, “em sento hereva del feminisme del S. XIX”, i com a dona “s’ha de ser feminista”. El món de la teologia és també un món d’homes en el que realment hi ha molt poques teòlogues i efectivament denuncia la barrera del sexe. Però sempre reconeix i reivindica que “és la única institució que ha tingut pervivència des del S. XIII, imagino a aquelles dones..”. Malgrat tot, la seva visió amb l’església dóna un balanç positiu perquè “les dones poden crear iniciatives amb repercussió social, però sempre amb esperit crític”.

El seu intens sentit de la humanitat és la que la porta ha fer valdre la diversitat com a forma d’enriquiment i en contra, precisament d’alguns dels clixés de l’església “en aquest sentit els de la multiculturalitat, amb tota la seva voluntat van errats, no hem de buscar el què ens fa iguals, sinó el que ens fa diferents i viure així, aquí està la gràcia”, diu Teresa Forcades qui insisteix en la idea, “mai podem concebre la unitat com a incompatible amb la diversitat, el que és antagònic és la uniformitat”. Així, si unim dues gotes d’aigua només obtenim més massa.

Aquest reconeixement de la diversitat com a font d’enriquiment té una primera derivada en la teoria queer aplicada a la teologia, la teologia queer, entesa com a qüestionament del radicalisme d’identificacions sexuals i de gènere, o sigui, resistència al rígid etiquetatge i catalogació de gènere. En altres paraules: revolució contra els paràmetres del hetero-patriarcat, segons Forcades, aquesta teoria “vol pensar a la persona sense categories, som molt més que la suma de les nostres particularitats”.

Ja és coneguda la seva visió sobre les farmacèutiques i el seu pensament vers la sanitat privada “perquè no té com a objectiu la sanitat, sinó el negoci”, afirma Forcades. Així posa de relleu com una organització com la Organització Mundial de la Salut (OMS) que inicialment estava finançada pels estats, actualment més d’un 50% (el que vol dir capacitat de decisió) està en mans de Bill Gates i del seu gens amagat interès per les patents.


Teresa Forcades, feminismo y liberación por Guarataro

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: