Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Ni + ni - = s
Tarifes de Publicitat
Dones emprenedores i professionals
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 20-06-2019
>
<
Juny'19
llmamejovessum
2728293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Violència de Gènere : Breus

Telèfons mòbils que salven vides de dones maltractades

dilluns 8 de setembre de 2014

Telèfons mòbils que salven vides de dones maltractades

Fa temps que al centre de coordinació de Creu Roja a Madrid han deixat de sorprendre. Com el dia en què els va cridar una nena de 6 anys perquè la seva mare estava adormida i no es despertava. Els va explicar que ja li havia passat en més ocasions, però que aquesta vegada no aconseguia espabilarla. I descobrir, després de 20 minuts de conversa amb la nena, que la seva mare s’havia intentat suïcidar.

O com aquella jornada en què van aconseguir salvar la vida d’una dona enterrada viva en un descampat, gràcies al geolocalitzador del seu telèfon mòbil.

Són trucades de socors que gelen la sang als empleats que treballen en el programa ATENPRO de Creu Roja destinat a l’atenció de 10.000 dones víctimes de maltractaments, en un estiu especialment dur en la lluita contra la violència de gènere. Durant els mesos de juliol i agost, s’ha produït un repunt de la violència masclista amb un total de 11 casos, gairebé el triple que en el mateix període de l’any anterior. En el que va d’any 41 dones han mort a mans de les seves parelles.

María López (nom fictici) és una de les que ha pogut viure per explicar-ho. Ha passat de víctima a voluntària de la Creu Roja a temes de violència de gènere. Durant diversos mesos de la seva vida, va viure enganxada a un terminal de telèfon, la seva taula de salvació. La seva fràgil existència depenia d’aquest mòbil que porta incorporat un localitzador per GPS i un botó que activa una alarma sense necessitat que es realitzi cap trucada.

Quan s’estreny l’interruptor, l’alerta salta al centre de coordinació de Creu Roja, on es posen en marxa tots els mecanismes necessaris per salvaguardar la integritat de la dona maltractada. En primer lloc, es la localització mitjançant el sistema GPS. Després, es grava la conversa ja que el telèfon té un micròfon més sensible del que és habitual. D’aquesta manera, tot i que la víctima no pugui parlar amb la centraleta, tot el so ambient queda recollit. De fet, aquest enregistrament es pot aportar després en els jutjats com a prova en cas que sigui necessari.

A més, en els ordinadors es desplega l’historial de la víctima amb dades vitals com si té menors al seu càrrec, les referències del maltractador i els contactes als quals recórrer si la discussió s’agreuja. A les pantalles d’aquests ordinadors apareixen reflectides pinzellades que resumeixen tota una vida: "L’agressor té càncer terminal i ella l’ajuda per anar al metge".

paraules clau

"Moltes vegades diuen d’amagat del seu agressor, així que elles no ens poden escoltar nosaltres perquè tenen el mòbil a la butxaca o perquè l’han guardat a la bossa després de prémer. Fins i tot estant amb els agressors poden estar estrenyent i demanant ajuda, però no volen que aquesta persona s’assabenti ", relata una de les treballadores del centre.

Altres vegades la víctima no pot dir res del que li passa perquè es troba en plena discussió i llavors es pacten paraules clau perquè el maltractador no s’adoni que li estan escoltant. Aquesta tàctica també s’utilitza quan les dones no parlen bé espanyol o quan són sordmudes. Si la baralla va a més i pot derivar en agressió, la Creu Roja avisa llavors a la policia.

"A mi portar l’aparell em va donar molta seguretat. Si et volen fer alguna cosa t’ho fan perquè els maltractadors són impredictibles, però et serveix per anar més tranquil", declara Maria, a l’altra banda del fil telefònic.

Des de la distància que proporciona el fet que el seu cas ja estigui tancat, Maria recorda encara amb nerviosisme aquella nit en què el seu marit va intentar estrangular al llit perquè havia arribat tard després de sortir amb unes amigues. Encara li fa mal rememorar quan la seva parella la va deixar tirada en una autopista a les dues del matí o quan la humiliava en públic un dia sí i un altre també.

Malgrat tot, va tornar amb ell als pocs mesos. "Sempre tornes. Per molt que et diguin, ho has de veure tu amb els teus propis ulls. Vam estar un any de nuvis i set mesos de casats. Afortunadament, el vaig poder parar aviat. Encara segueixo en tractament psicològic, però ja ha passat tot. Ja em va sortir tota la vergonya i la por que tenia dins ", descriu amb calma des de la Comunitat Valenciana.

(....)

Veure en línia : El mundo

Respondre a aquesta breu

En col.laboració amb: