Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Ni + ni - = s
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Dones emprenedores i professionals
Tarifes de Publicitat
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 19-06-2019
>
<
Juny'19
llmamejovessum
2728293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Internacional : Breus

Un grup de dones fa història a Guinea Bissau en esdevenir propietàries de la terra

dilluns 24 de febrer de 2014

Un grup de dones fa història a Guinea Bissau en esdevenir propietàries de la terra

La reixa s’obre i desenes de dones , algunes amb els seus nadons a l’esquena , entren a un petit terreny disposades a treballar amb les seves mans en els cultius . Algunes s’ajupen a arrencar amb els dits les herbes , altres treuen aigua del pou per regar ... L’escena té lloc en Sissaucunda , un poble de Guinea Bissau i podria ser una estampa més de la realitat africana , sense més transcendència , si no fos perquè aquestes dones han protagonitzat recentment un fet històric .

Per primera vegada en la història d’aquest país fronterer amb el Senegal , aquestes agricultores han aconseguit ser propietàries de la terra . A Guinea Bissau , com en altres països africans , les dones llauren les terres , les sembren , participen en la recollida ... Però els terrenys pertanyen als homes , als seus marits o pares . Així passa també a Tanzània , per exemple, on només l’1 % de les dones té títols de terra legals .

Ara, les dones de Sissaucunda també tenen la documentació que les acredita com a propietàries d’uns petits camps de conreu, un paper pel qual han suat i lluitat en contra de la burocràcia . " Hi ha unes 320 dones beneficiades amb quatre hectàrees en total . Cultiven per a consum propi productes com cebes , pastanagues , tomàquets , albergínies ... i també els venen en el mercat " , explica Aua Keita , responsable de l’ONG local Aprodel , que en col · laboració amb Aliança per la Solidaritat ha impulsat aquest projecte . Tots aquests cultius són de secà , una època en què les agricultores no estaven acostumades a treballar i en la qual, després de l’època de pluges , solien estar parades. "El procés no va ser fàcil . Les dones van haver de convèncer moltes autoritats , tocar portes , aconseguir papers , però han estat persistents en les seves intencions " , afegeix Keita . La intenció de Aprodel és estendre aquesta pràctica a altres comunitats .

Estem en Sissaucunda un matí i les dones entonen càntics i toquen els tambors . En el grup està Djenabu Djamanca , una de les lluitadores que ha aconseguit el seu tros de terreny per conrear . " Ara vaig a ser propietària de la terra per 30 anys . Podré treballar jo , i les meves filles , i les meves nétes . Això és un motiu d’orgull " , explica aquesta dona , que no recorda l’edat que té , però ara s’ha convertit en una de les alumnes de les classes d’alfabetització per a adults que s’imparteixen al poblat . Djenabu destaca com gràcies als nous cultius , l’alimentació és més variada i no es basa només en l’arròs . "Jo i la resta de les dones ens sentim més forts , tenim més vitalitat ", explica , per ressaltar a continuació que el que ha passat és històric i un pas més cap a la igualtat en el poblat .

Les dones treballen la terra de manera tradicional , però el projecte en què col · laboren Aprodel i Aliança per la Solidaritat inclou avenços com uns panells solars per posar en marxa un sistema de reg i evitar així el que hagin de comportar d’un costat a un altre amb les galledes d’aigua . "Volem que aquest projecte sigui sostenible . Hem inclòs també altres millores com la fabricació d’adob orgànic " , assenyala Keita .

Tot el projecte té un fil conductor que l’uneix amb altres accions de les ONG implicades, que és evitar l’acaparament de terres a Guinea Bissau . Aquesta pràctica afecta sobretot les dones , que són les que finalment treballen les terres i les que es veuen expulsades quan arriba una empresa estrangera i , sense consulta prèvia , s’apropia dels camps de conreu . Així ha passat per exemple amb l’empresa espanyola Agrogeba , que ha desplaçat dels seus terrenys a 600 agricultors , majoritàriament dones . Per això , fets històrics com l’ocorregut en Sissaucunda pretenen reforçar l’apoderament femení perquè poden defensar-se en el cas que els seus drets siguin vulnerats .

Font: Eldiario.es

Respondre a aquesta breu

En col.laboració amb: