Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Ni + ni - = s
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Tarifes de Publicitat
Dones emprenedores i professionals
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 22-07-2019
>
<
Juliol'19
llmamejovessum
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4

Convocatoria destacada

Mercat laboral

Una dona ha de treballar 84 dies més a l’any per guanyar el mateix que un home

dilluns 17 de febrer de 2014

Una dona ha de treballar 84 dies més a l'any per guanyar el mateix que un home

El sindicat adverteix que Espanya va camí d’ "un suïcidi col·lectiu" si no s’adopten polítiques públiques de conciliació real

La bretxa salarial entre homes i dones arriba gairebé al 23%, segons les últimes dades disponibles, corresponents a 2011, el que suposa que una dona ha de treballar 84 dies més a l’any per guanyar el mateix que un home, segons un estudi d’UGT del qual es desprèn que l’ocupació no impedeix l’empobriment femení , ja que la bretxa salarial , la precarització del treball a temps parcial i la feminització de certs sectors determinen una situació econòmica pitjor que la dels homes en termes globals .
L’informe, presentat en roda de premsa per la responsable d’Igualtat del sindicat, Almudena Fontecha, constata que el 90% de les llars amb un adult i fills a càrrec estan sustentats per dones i són els que afronten un major risc de pobresa , l’ percebre aquestes menors rendes que els homes .


De fet, si de mitjana un home guanyava a Espanya el 2011 uns 25.667 euros a l’any , les dones tenien una retribució de 19.767 euros, un 0,5 % més de diferència que el 2010: el sou mitjà d’una dona a Espanya és el 77,01% del sou mitjà d’un home. Encara que els salaris van pujar en el mateix període un 0,5% , per a ells va pujar un 0,74% , mentre que entre les dones tot just va arribar al 0,16% .
El 2012 , més de 7,7 milions de dones estaven ocupades i d’elles , 1,7 milions percebien ingressos inferiors a 612,9 euros al mes, és a dir, el seu sou estava per sota del llindar de la pobresa. " L’empobriment de les dones assalariades és el resultat de la seva concentració en els salaris més baixos" , explica l’estudi , per incidir que el 51,4 % de les dones guanyen 1,5 vegades el salari mínim interprofessional (641 euros) i només el 0,27% d’elles ho superen en deu vegades.
En aquest sentit, Fontecha ha cridat l’ atenció sobre la persistència d’una major quantitat de dones en l’ocupació a temps parcial, malgrat l’increment de treballadors masculins en aquest àmbit a causa de la crisi. De mitjana, les dones amb treball a temps parcial (dos milions d’empleades, el 26 % de les assalariades) perceben 719 euros al mes, mentre els homes en aquests treballs (730.100) superen els 804 euros mensuals .
"Mentre en el conjunt de la Unió Europea la taxa de pobresa per a les persones que treballen amb jornada completa és del 7,3 %, a Espanya arriba a la proporció 11,8%. Més amenaçant per a les dones que són les que exerceixen la major part del treball a temps parcial que es desenvolupa a Espanya , és conèixer que el risc de pobresa amb una jornada a temps parcial arriba al 18,3% , quatre punts per sobre del 12,4% del risc , ja elevat , del total de les dones europees " , explica l’estudi .
Amb tot , exercir una feina a jornada completa no és sinònim de percebre un major salari , especialment si s’és dona en hostaleria : guanyen un 36,03% menys de mitjana que la resta de treballadores i un 49,26 per cent menys que els seus companys homes . Tampoc tenir més formació garanteix millor sou , ja que la bretxa salarial en les activitats professionals científiques i tècniques arriba a ser del 30,54% .
" Si elles són les que més formació tenen i també són les que presenten més atur , és clar que les empreses no estan contractant els millors" , ha comentat Fontecha , per incidir que la sortida de la crisi passa per facilitar la incorporació de les dones en igualtat de condicions a l’ocupació.

MENYS ATUR , MENYS PENSIÓ
Amb aquests menors ingressos , les rendes derivades del treball que es generen també són menors . Les dones se situen majoritàriament en les quanties més baixes de les pensions contributives , amb una mitjana de 440,25 euros al mes ( dues dones per cada home en aquest tram ) i , pel que fa a les de jubilació , la mitjana és de 849 , 79 euros al mes , 1 32,58 per cent menys que entre els homes . El 24,48% dels homes percep pensions per sota del SMI , enfront del 71,81% de les dones .
" Més d’un milió de dones jubilades en l’actualitat estan patint les conseqüències de les discriminacions suportades al llarg de la vida. Els escassos recursos d’aquestes dones , afegit als alts costos dels serveis , sobretot sanitaris i d’atenció domiciliària que requereixen de manera ineludible i que s’han d’autofinançar , unit a la pujada de l’IVA en tots els béns de consum , limita i impedeix que moltes dones puguin cobrir les seves necessitats bàsiques " , explica l’estudi .
Quant a la desocupació , està pitjor retribuït i dura menys temps que entre els homes : una parada percep de mitjana a l’any 1.825 euros menys que un aturat en la seva mateixa situació . "Igual que en el cas de les pensions de jubilació , les dones que no accedeixen a la desocupació contributiu passen directament a percebre un altre tipus de prestacions que , per l’escassa quantia , situen un important nombre de dones desocupades en situació de pobresa o de pobresa extrema si tenen persones al seu càrrec " , apunta el treball .
Actualment , dels 2,8 milions de dones que estan a l’atur , només 580.600 perceben una prestació d’atur , 539.900 dones perceben pensions de nivell assistencial i 1,68 milions no estan rebent cap tipus d’ajuda pública , xifra aquesta que va en augment . "Ha augmentat el nombre de dones desocupades i es van reduint les dones que reuneixen els requisits de cotització suficients per accedir a la desocupació contributiu causa de l’elevada presència en el treball temporal ia temps parcial" , assenyala l’informe .
UN SUÏCIDI COL · LECTIU
D’acord apunta UGT , " en les vides laborals de les dones es produeix un empobriment gradual , inicien la seva inserció laboral amb salaris més baixos que els dels homes i les repercussions d’aquesta discriminació es mantenen al llarg de tota la seva vida i un cop abandonada la seva vida laboral la penalització és encara més gran " .
Les dones també són majoria entre els que cobren rendes mínimes d’inserció , suposen el 61% del total , 132.801 davant de 84.557 homes . Les diferències s’agreugen quan es tracta de persones amb fills a càrrec , doncs arriben a ser el 71% de les dones les que han de recórrer a aquest tipus d’ajudes .
" Aquest país està cometent un suïcidi col · lectiu" , ha denunciat Fontecha , per incidir que la manca de polítiques públiques de conciliació sense cost per a les dones passa factura a l’economia de tot el país , ja no només en termes de caiguda de la natalitat i de manca d’un model productiu sostenible , sinó perquè "la desigualtat d’aquest " serà la pobresa del futur .
En aquest sentit , ha destacat que " aquest país tindrà un problema social i demogràfic molt important" perquè davant l ’"absència " de polítiques públiques les dones "han anat adoptant decisions" com retardar l’edat de maternitat o tenir menys fills dels que voldrien . "Això seria la porta al mercat de treball però tampoc ha estat així" , ha apuntat Fontecha , per incidir que així , ara ni natalitat , ni ocupació, ni riquesa

Font: Europa Press i UGT

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: